Kuchyně

22. ledna 2020 14:00

Lenka Valjentová

Všestranný včelí med: Udělejte si lék proti kašli nebo upečte domácí krémeše

Včelí med asi není potřeba představovat. Všichni dobře víme, že má blahodárný vliv na naše zdraví, hlavně významně pomáhá léčit kašel, rýmu a chřipku. Med je taky výborné sladidlo, vítaná náhrada cukru. Med je sice kalorický jako cukr, ale rozhodně je zdravější. A když ho přidáte do těsta, bude pečivo chutnější, vláčnější a voňavější! Ať už med používáte jakkoli, určitě se vám budou hodit i babské rady proti kašli, bolesti v krku a chřipce.

Pravý včelí med je přírodní antibiotikum, pomáhá hlavně při léčbě chřipky a zánětech dýchacích cest. Je výborný v obdobích zvýšeného výskytu chřipky a při rekonvalescenci. Obsahuje mimo jiné přírodní silice, které ředí hlen v průduškách, a tím usnadňují jeho vykašlávání. Pomáhá při kašli, chrapotu, rýmě, zlepšuje činnost srdce, cév, ledvin, chrání játra, zlepšuje krvetvorbu, podporuje paměť, uklidňuje. Navíc zanícené sliznice zklidňuje a tlumí bolest. Pokud se cítíme vyčerpaní, velmi rychle nás postaví na nohy 1 lžička medu po ránu. Med je výborný také na rány. Když se řízneme nebo spálíme a postižené místo přímo potřeme medem, rána se rychle zahojí.

Sladký lék proti kašli

Ingredience

  • 2 lžíce medu
  • čerstvě vymačkaná šťáva z 1 menšího citronu
  • špetka mleté skořice

Příprava

Med zalijeme 200 ml horké vody, mícháme, dokud se med nerozpustí, pak přidáme citronovou šťávu a skořici, promícháme. Sladká medová tekutina podporuje tvorbu slin, atak svlažuje suchou apodrážděnou krční sliznici. Užíváme podle potřeby, nejvíc však čtyřikrát za den.

Preventivní kúra proti chřipce

Ingredience

  • 220 g medu
  • šťáva ze 3 citronů
  • vylisované 2–3 paličky česneku

Příprava

Med, citronovou šťávu a lisovaný česnek smícháme a v dobře uzavřené nádobě necháme na tmavém a chladném místě. Místo česneku můžeme použít stejné množství cibule! Užíváme třikrát až čtyřikrát denně 2 vrchovaté lžíce 30 až 40 minut před jídlem. Na podporu imunity a prevenci nemocí z nachlazení užíváme jako třídenní posilující kúru.

Řepový med tiší bolest v krku

Ingredience

Příprava

Z červené řepy seřízneme vršek, vnitřek vydlabeme a zhruba do poloviny dáme med. Necháme v chladu přes noc, nejméně ale 6 hodin, aby med vytáhl z řepy šťávu. Lžíci řepového medu smícháme s 200 ml teplého mléka a pijeme ráno a večer 20 minut po jídle.

Včelí med ve sladké kuchyni

Med býval staletí základním sladidlem a dodnes je skvělou náhradou rafinovaného cukru řepného i třtinového. Medem lze osladit čaje, hodí se dobře k bylinkám, před spaním uklidní horké mléko oslazené medem, přidává se do domácích limonád, ovocných koktejlů a smoothies. Používáme ho jako sladkou pomazánku ráno na pečivo s máslem, je výborný k ochucení jogurtů, různých kaší, lívanců apod.

Své místo nikdy neztratil při sladkém pečení. Jen bychom si měli pamatovat, že med má obecně nižší sladivost než cukr, takže medu, pokud jím úplně nahrazujeme cukr, dáme o čtvrtinu více. Sladivost medu je zhruba 75 % sladivosti cukru. Při pečení s medem přidáváme do těsta také jedlou sodu, která zkypří těsto, a zvýšíme teplotu trouby o 10–20 °C. Perník bez medu není perník, ale lze ho dát do nejrůznějších těst na moučníky a zákusky, například skvělý domácí medovník a medový dort Včelí bodnutí.

Domácí recept na slovenské krémeše

Ingredience na těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 lžíce rumu
  • 50 g změklého másla
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1–2 lžíce medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce mléka

Ingredience na krém a ozdobení

  • 1 litr polotučného mléka
  • 3 žloutky
  • 2 balíčky Zlatého klasu
  • 2 zarovnané lžičky hladké mouky
  • 250 g změklého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 tmavá čokoládová poleva

Příprava těsta a pečení

Na těsto smícháme mouku a cukr, přidáme rum, máslo, vejce, žloutek, med, sodu, mléko a ručně vypracujeme dohladka. Těsto rozdělíme na dva díly a každý vyválíme na pomoučeném vále na plát 30 x 40 cm a přeneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Vložíme do trouby předehřáté na 180° C a pečeme asi 10 minut. Po upečení plát ihned stáhneme z plechu a necháme vychladnout. Stejně upečeme druhý plát.

Příprava krému

Na přípravu žloutkového krému vmícháme do 250 ml mléka, žloutky, Zlaté klasy a mouku. Zbylé mléko přivedeme k varu, vmícháme mléko se Zlatým klasem a uvaříme hustý krém. Za občasného míchání necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem do pěny, do které po částech zašleháme uvařený krém.

Dokončení krémešů

Krém rozetřeme na upečený plát a necháme asi 30 minut v chladničce ztuhnout. Šlehačku vyšleháme dotuha, rozetřeme na krém. Přiložíme druhý plát, lehce zatížíme a necháme do druhého dne rozležet v chladničce. Polevu připravíme podle návodu na obale, krémeše polijeme a necháme polevu zatuhnout. Před podáváním nakrájíme nožem namočeným v horké vodě na řezy.

Med ve slaných receptech

Rozhodně se vyplatí vyzkoušet med také ve slaných receptech, výborně funguje v marinádách na grilování a pečení, masová pečínka potřená medem má nádhernou křupavou kůrčičku, med báječně chutná v kombinaci s masem drůbežím, krkovičkou nebo vepřovým kolenem. Med si dobře rozumí s chilli, zázvorem, česnekem či balzamiko octem, a tak se hodí do omáček a dresinků na saláty a pečenou zeleninu.


Přečtěte si také