reklama

Z dýně hokaido připravíte sirup i kynutý koláč. Japonská tykev obsahuje mnoho vitaminů

Lenka Valjentová
29. září 2020
Podzimní dýňová smršť je v plném proudu. Tykve jsou úžasné, protože nejenom výborně chutnají, ale jsou i krásné a dekorativní. Dýně hokaido je známá snad každému, zahrádkářům i příznivcům zdravé stravy. V kuchyni ji můžeme využít na nespočet způsobů, dá se zavařovat, kandovat, péct, zapékat, grilovat, jsou z ní fantastické polévky, koláče, buchty nebo třeba omáčky. Speciality z dýně hokaido jsou skvělé, rozhodně byste je měli ochutnat.
reklama

Dýně hokaido, ve světě známá taky pod označením Uchiki Kuri, obsahuje spoustu vitaminů (B, C, E, K) a minerálů (železo, hořčík, sodík, zinek, draslík, sodík), ovšem nejvíce si ji ceníme pro vysoký obsah betakarotenu, který dává pevné, ale křehké nasládlé dužině tak trochu mrkvovou chuť i barvu, ale především je zdrojem její síly. Betakaroten se vtěle přeměňuje na vitamin A, který zabraňuje poškozování buněk škodlivými volnými radikály.Když jíme dýně, přirozeně posilujemesvůj imunitní systéma chráníme se před viry a bateriemi.

Jak dýni hokaido správně pěstovat, jaké odrůdy existují a jak ji zpracovat najdete zde.

Domácí dýňový sirup

Ingredience

  • asi 200 g dýně hokaido nakrájené na kostky
  • 150 ml javorového sirupu
  • kousek čerstvého zázvoru
  • celá skořice
  • asi 6 hřebíčků
  • asi 6 zrnek pepře
  • špetka muškátového oříšku

Postup

Nejprve připravíme dýňové pyré: hokaido uvaříme v páře doměkka a rozmixujeme dohladka. Do hrnce nalijeme 150 ml vody, přidáme javorový sirup a asi 3 lžíce dýňového pyré (zbylé pyré použijeme třeba do polévky). Zázvor do směsi strouháme a přidáváme postupně podle chuti. Nakonec přidáme skořici, hřebíček, pepř a muškátový oříšek a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a 10 minut za občasného promíchání povaříme. Sejmeme, necháme vychladnout a přecedíme přes jemné sítko. Dýňový sirup uchováme v lednici. Sirup je výborný do kávy, kakaa i čaje nebo se dá použít jako základ originální domácí limonády, hodí se do dezertů či ovocných salátů.

Dýňové latté

Ingredience

  • 2 lžíce domácího dýňového sirupu
  • 1 šálek espresa
  • 100 ml teplého plnotučného mléka

Postup

Dýňový sirupnalijeme do vysoké sklenice, zalijeme horkou kávou a pomalu přilijeme napěněné teplé mléko.

Kynutý dýňový koláč

Ingredience

  • 100 ml mléka
  • 60 g změklého másla
  • 250 g hladké mouky
  • 1 balíček sušeného droždí
  • ½ lžičky soli
  • 2 bílky
  • 2 žloutky
  • 2 celá vejce
  • 700 g dýně hokaido
  • 500 ml 100% pomerančové šťávy
  • 250 g zakysané smetany
  • 75 g Gustinu bez lepku Dr.Oetker
  • 80 g cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého sušeného zázvoru
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • 30 g loupaných dýňových jader
  • domácí dýňový sirup

Postup

Na těsto vkastrůlku zahřejeme mléko a necháme vněm rozpustit máslo. V míse smícháme mouku sdroždím, solí a bílky. Přidáme mléko smáslem a ručně vypracujeme dohladka. Těsto vmíse zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi 60 minut kynout.

Na náplň dýni nakrájíme na plátky, odstraníme jádra, oloupeme a nakrájíme na kousky. Vložíme do hrnce, zalijeme pomerančovou šťávou a asi 15 minut povaříme. Rozmixujeme. Vmíse zamícháme zakysanou smetanu se škrobem, vejci, žloutky, cukrem, skořicí, zázvorem a muškátovým oříškem dohladka. Přidáme dýňová jádra a rozmixovanou dýni a důkladně promícháme.

Na pomoučené pracovní ploše ztěsta vyválíme plát (Ø 34 cm). Naneseme na dno a okraj vymazané dortové formy (Ø 26 cm), přitlačíme a vytvoříme okraj vysoký 4 cm. Dno vidličkou na několika místech propícháme. Náplň nalijeme na těsto a koláč necháme ještě asi 15 minut kynout. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme asi 40 minut. Koláč podáváme vlažný. Před podáváním ho pokapeme domácím dýňovým sirupem. Koláč se dá zamrazit.

O dýních by vás mohlo ještě zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama