reklama

Domácí hořčici bez zbytečné chemie připravíte snadno. Zkuste i kremžskou

Lenka Valjentová
30. ledna 2020
Štiplavá hořčice je u nás jednou z nejoblíbenějších pochutin, která patrně nechybí v žádné kuchyni. Má dost specifickou chuť a hodí se k uzeninám, masu i zelenině, do pomazánek, omáček, zálivek a marinád. Domácí hořčici klasickou plnotučnou i kremžskou bez chemických konzervantů si můžeme udělat celkem snadno sami z hořčičných semínek. A pak ji dochutit přesně podle svého gusta kurkumou, kari kořením, chilli papričkou, křenem nebo česnekem.
reklama

Základemhořčice jsou semena hořčice. Hořčičná semínka známe bílá (žlutá), černá nebo hnědá. Koupíme je běžně vmarketech nebo obchodech skořením či zdravou výživou.

Bílá, černá a hnědá hořčice

Světlá kulatá semena jsou plody hořčice seté (Sinapis alba). Mají štiplavou chuť a výrazné aroma, které se plně rozvine po rozdrcení. Jsou především surovinou pro výrobě plnotučné hořčice, používají se také jako koření při konzervaci zeleniny, hub, masa a ryb.

Černá (hnědočerná) semena, plody brukve černé (Brassica nigra), jsou větší než bílá, mají velmi ostrou, palčivou chuť. Nechybí ve většině kari koření a jsou základem kremžské hořčice.

Drobná světle hnědá hořčičná semínka, plody brukve sítinovité (Brassica juncea), mají výraznější a silnější chuť než bílá; využívají se zejména v indické kuchyni, a to i při vaření a pečení. Hnědá hořčice tzv. sareptská dnes postupně nahrazuje v kremžských hořčicích hořčici černou.

Hořčičná semínka léčí kašel i nechutenství

Hořčičná semínka obsahujívitaminy A, C a K, z minerálů vápník, zinek, hořčíkneboželezo. Jsou zdrojem proteinů, enzymů, esenciálních olejů, vlákniny, vitaminů A, B, C, E a K, vápníku, železa, draslíku, zinku a selenu. V lidovém léčitelství se hořčičné semínko používá při nechutenství, špatné funkci střev a při náchylnosti k zácpě a plynatosti. Příznivě působí na trávení, pomáhá při cukrovce. Známé jsou takzvané hořčičné placky – drcená nebo mletá semena ve formě teplého obkladu, která pomáhají léčit revmatické bolesti kloubů a svalů. Hořčičný obklad přiložený na prsa podporuje odkašlávání při úporném kašli, je účinný rovněž při rýmě a když prochladneme a něco na nás leze.

Domácí přírodní hořčice

Ingredience

  • 200 gsemen hořčice bílé
  • 400 ml vinného nebo jablečného octa
  • 200 ml suchého bílého vína
  • asi 1 lžička soli
  • 2 lžičky cukru nebo 3 lžičky medu

Příprava

Smícháme ovocný ocet a bílé víno. Směsí zalijeme hořčičná semínka a necháme asi 3 hodiny nabobtnat (klidně i přes noc). Pak semena tyčovým mixérem rozmixujeme – strukturu pasty si zvolíme podle sebe, někdo má rád hořčici hladkou, někdo hrubou. Hořčičná semínka můžeme také nasucho pomlít či nadrtit nebo použít už koupená mletá semena; pak odpadá mixování. Hořčičnou pastu pečlivě promícháme se solí, cukrem nebo medem. Chceme-li mít typickou žluotoranžovou hořčici, přidáme do přírodní pastyasi půl lžičky kurkumy. Hotovou hořčici naplníme do skleniček adáme do ledničky; snažíme se zkonzumovat do dvou týdnů. Hořčici můžeme i konzervovat: při 85 °C povaříme asi 20 minut.

Jak přírodní hořčici ochutit

Základní hořčice se dá ochutit kromě kurkumou, kari kořením, černým pepřem, pomletou chilli papričkou,oreganem, mátou, lisovaným česnekem, strouhaným křenem apod. Záleží na chuti a invenci, vždy ale experimentujeme raději jen s malým množstvím

Domácí kremžská hořčice

Ingredience

  • 100 g bílých hořčičných semínek
  • 100 g černých a/nebo hnědých hořčičných semínek
  • 300 ml kvasného lihového octa
  • 6 lžícmedu
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička soli

Příprava

Hořčičná semínka zalijeme vodou a necháme namočená nejméně 12 hodin. Pak scedíme, propláchněte studenou vodou a nahrubo rozmixujeme. Do octa přidáme 200 ml vody, promícháme a nalijeme na semena. Přidáme tekutý med, olej a sůl, dobře promícháme. Hotovou hořčici dáme do čistých skleniček a uchováváme v lednici max. 3 týdny.

Mohlo by vás taky zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama