reklama

Chřest je lahodná zelenina, která chrání před viry a pomáhá s hubnutím

Lenka Valjentová
4. června 2020
Mladé výhonky chřestu jsou lahodnou, velmi zdravou zeleninou, která chrání před virovými infekcemi i před některými nádorovými onemocněními a podporuje imunitu systém a duševní svěžest. Taky pomáhá hubnout nebo odbourávat alkohol. Léčivé jsou i kořen a listy, čaj funguje proti revmatismu nebo jako detox. Z chřestu snadno připravíte mnoho jídel od polévek přes saláty až po slané koláče, a tak si ho může dopřát každý.
reklama

Chřest lékařský (Asparagus officinalis), lidově špargl, je vytrvalá, až dvoumetrová rostlina sbohatě větvenými lodyhami a tenkými, jemnými lístky. U nás se začal pěstovat koncem 18. století. Český chřest vynikal raností a jemností, díky vybělování pod zvony zpálené hlíny. Po druhé světové válce jeho pěstování upadlo a teprve vposledních letech se chřestovny zase obnovují. Je velmi zdravý a vypěstovat si ho můžete i sami. Ovšem pěstování chřestu vdomácích podmínkách připomíná běh na dlouhou trať. Zpřímého výsevu se první úrody dočkáte až za čtyři roky, nemluvě o tom, že chřestovému záhonu obětujete spoustu času a energie.

Je tedy jen na vás, jestli se do pěstování chřestu pustíte. Více se o chřestu a jeho pěstování dozvíte zde.

Lahodná a zároveň zdravá zelenina

Mladé výhonky chřestu jsou lehká, lahodná, dobře stravitelná a zdravá zelenina, v lidovém léčitelství se využívá i kořen a listy. Je bohatý na antioxidanty, které pomáhají odstraňovat volné kyslíkové radikály ztěla a chrání jej před vznikem nádorových onemocnění a před virovými infekcemi a obsahuje kyselinu asparagovou,která podporuje imunitní systém a duševní svěžest. Obsahuje také vitaminy A, C, E, K i B (thiamin, riboflavin, pyridoxin, niacin, biotin, kyselinu pantotenovou a kyselinu listovou), z minerálů zejména vápník, fosfor, zinek, železo, draslík a jód.

Jak chřest pomáhá zdraví

Chřest neobsahuje téměř žádné kalorie, ve 100 g čerstvých stonků se skrývá pouhých 20 kcal, zato velké množství vlákniny. Vláknina zasytí a účinně pomáhá shazovat nadbytečná kila i snižovat hladinu cholesterolu a riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku. Chřestpodporuje vylučování nadbytečné vody z těla, používá se také při prevenci iléčbě revmatismu adny. Dále detoxikuje organismus, urychluje látkovou výměnu, pomáhá léčit kožní choroby. Má projímavé účinky a pozitivní vliv nametabolismus. Kladně působí naodbourávání alkoholu, je to skvělá zelenina při kocovině. Čerstvé výhonky chřestu mají afrodiziakální účinky.

Chřest v kuchyni

Obecně platí, že je čerstvý chřest je dobrý. Čerstvý chřest poznáte, když po zatlačení nehtem na řeznou plochu vytéká z řezu tekutina a taky podle toho, že čerstvý nelze ohnout. Základní druhy chřestu se rozlišují podle barvy na bílý, zelený a fialový. Za nejlahodnější se považuje bílý, který má jemnou chuť a silné stonky, zelený obsahuje nejvíce vitaminu C, fialový má výrazně kořenitou a nahořklou chuť.Zelený chřest se používá více ve studené kuchyni, bílý a fialový zase v teplé. Chřest se dápřipravit na spoustu různých způsobů. Oblíbená je třeba chřestová krémová polévka nebo chřest zapečený se sýrem, výborný je také do salátů, těstovin nebo jako příloha k masu.

Zapečený chřest se sýrem

Ingredience

  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 100 g strouhaného sýru Gran Moravia
  • 100 g tyrolského špeku nakrájeného na tenké plátky
  • extra panenský olivový olej na vytření pekáčku

Příprava

Tvrdé konce chřestu jemně oloupejte. Do hrnce svroucí osolenou vodou vložte chřest a vařte asi 5 minut. Chřest musí zůstat křupavý. Poté ho okamžitě zchlaďte vledové vodě, tím si chřest zachová svěží zelenou barvu. Olivovým olejem jemně vytřete pekáček. Každý stonek chřestu obalte vtyrolském špeku La Formaggeria. Rozložte vedle sebe do pekáčku. Zasypte bohatě strouhaným sýrem a nakonec zakápněte olivovým olejem. Pečte vtroubě na 180 °C do lehkého zezlátnutí sýra. Podávejte sbagetkou.

Quiche sbílým chřestem

Ingredience

  • svazek bílého chřestu
  • 170 g sádla
  • 330 g špaldové mouky Babiččina volba
  • 8 vajec
  • sůl
  • 100 g slaniny
  • 100 g sýra Gruyére (švýcarský tvrdý sýr s ořechovou příchutí)
  • 250 ml mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání 33 %
  • pepř
  • muškátový oříšek

Příprava

Z mouky, 6 g soli asádla vypracujte drobenku, Přidejte 2 vejce a60 ml studené vody,vytvořte hladké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie anechte asi 30 minutlednici. Zchřestu odlomte tuhou spodní část azbytek oškrábejte. Celý chřest kromě vršku nakrájejte na kolečka. Slaninu nakrájejte na kostičky aorestujte na pánvi. Nakonec na chvíli přidejte ichřest nakrájený na kolečka (kromě vršků, ty nechte stranou). V míse vyšlehejte zbylá vejce, mléko, smetanu amuškátový oříšek. Podle chuti osolte a opepřete.

Ztěsta vyválejte kolo silné asi 3 mm apřeneste ho do kulaté formy na koláč (mělo by být větší než forma). Okraje zařízněte podél venkovního kraje formy apotom zahněte dovnitř. Dno propíchejte vidličkou aposypejte nahrubo nastrouhaným sýrem. Přidejte orestovanou slaninu schřestem avše zalijte smetanovou směsí. Na závěr do koláče přidejte vršky chřestu avložte do trouby předehřáté na 160°C. Pečte dozlatova asi 45 minut.

Italské rizoto s chřestem

Ingredience

  • 500 g vyloupaného čerstvého hrášku
  • svazek mrkve
  • svazek chřestu
  • 1,5 l kuřecího vývaru
  • 200 ml bílého vína
  • 500 g kulatozrnné rýže arborio
  • 1 nadrobno nakrájená šalotka
  • extra panenský olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • 100 g sýru Gran Moravia nebo parmazánu
  • štáva z1 citronu

Příprava

Zeleninu osolte a opepřete. Hrášek povařte krátce nad párou. Mrkev rozkrájejte na podélné plátky a vařte do poloměkka. Chřest oloupejte a uvařte nad párou. Zelenina musí zůstat křupavá. Vhrnci osmahněte na olivovém oleji šalotku a rýži. Po pár minutách přidejte sůl a pepř. Zalijte bílým vínem a nechte odpařit. Postupně přilévejte vývar, ale vždy až se tekutina úplně vstřebá. Rizoto stále míchejte. Asi za 20 minut bude rýže hotová. Sundejte zplotýnky, zakapejte citronovou šťávou a vmíchejte na hoblinky nakrájený nebo nahrubo nastrouhaný sýr. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Podávejte obložené zeleninou.

Léčivé jsou i kořeny a listy

V květnu a červnu se mladé výhonky chřestu používají jako zdravá lahůdková zelenina, uprostřed léta a zkraje podzimu pak zralé listy nebo oddenky jako léčivky. Čaj, který se z nich připravuje se používá při revmatismu a dně, pomáhá léčit onemocnění močových cest, vysoký krevní tlak,zácpu a pálení žáhy. Chřestový čaj má detoxikační a diuretické účinky.

Čaj z kořenů chřestu

Ingredience

  • 1 lžička drcených kořenů chřestu
  • 220 ml vroucí vody

Příprava

Kořeny zalijte vroucí vosou, zakryté nechte 10 až 15 minut vyluhovat. Sceďte.

Použití

Jako detoxikační kúru popíjejte vlažný čaj po doušcích dvakrát denně po dobu dvou týdnů.

Mohlo by vás taky zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama