reklama

Co dělat, když se v létě potraviny rychle kazí? Zkuste 5 triků proti plýtvání jídlem

redakce
27. června 2019
Plýtvání potravinami představuje jeden z největších a nejzbytečnějších problémů naší planety. Ročně vyhodíme třetinu veškerého jídla. Nesmíme zapomínat, že netrpí jen naše peněženka, ale také naše životní prostředí. Vyhozený plesnivý banán totiž někdo musel vypěstovat a někam dopravit.
reklama

Bloggerka Christine Liu zamerické Kalifornie se začala věnovat ekologickému a minimalistickému životu, a dokonce vydala knihu, kde své tipy na jednodušší a ohleduplnější život představuje. Její nápady mají jednu velikou výhodu: Dá se díky nim i ušetřit. Její knížka Eco-friendly domov nedávno vyšla včeském překladu. Jaké rady nám přináší ohledně jídla?

Přemýšlet nad nákupy

Vyhněte se impulzivnímu nakupování. Nestačí si psát seznamy, měli byste dopředu vědět, jak potraviny využijete. Nejčastěji vyhazujeme ty potraviny, které nemáme sčím zkombinovat. Hloupost je také dělat zásoby potravin, které se rychle kazí. Klasickým příkladem jsou citrony. Koupíte je ve větším balení (mimochodem ta plastová síťka pak může skončit vpřírodě, takže se baleným citrusům raději vyhněte), dáte je do mísy na kuchyňské lince, za pár dnů je zkontrolujete a zjistíte, že jsou na spodní straně plesnivé.

Jíst zbytky

Podívejte se do lednice a spíže. Vidíte něco, co je potřeba brzy spotřebovat? Začněte přemýšlet, jak to využijete vkuchyni. Pomozte si internetem. Mrkněte třeba na Prima FRESH, kde můžete vyhledávat recepty podle surovin. Ideální je zvolit recept, kdy potraviny projdou teplenou úpravou. Třeba takové lehce gumové mrkve už nebudou vhodné ke chroupání, připravte je na másle nebo je upečte vtroubě. Budete je moct jíst i další den. To samé platí o masu. Vidíte, že se má dnes spotřebovat? Připravte ho na pánvi nebo udělejte guláš či ragú. Budete ho moct jíst i po datu spotřeby.

Věřit vlastním smyslům

Minimální datum spotřeby nám říká, že do určitého data je potravina vnejlepší kondici. Potom může změnit chuť, konzistenci a začít se kazit. Většinou ale můžete sklidem sníst i „prošlou“ potravinu, vpřípadě jogurtů a jiných zakysaných produktů se jedná i o několik dnů. Vždy platí jedno zásadní pravidlo: Důvěřujte svým smyslům. Potravina zapáchá, má jinou chuť, nepříjemnou texturu, když ji dáte na jazyk? Tak to ji vyhoďte. Jinak ji můžete sníst.

Nevěřit lednici

Naházet všechno do lednice je nesmysl. Pokud chcete, aby vám určité potraviny vydržely, musíte věnovat pozornost i tomu, jak je budete skladovat vlednici. Natrhané bylinky ze supermarketu nebo ztrhu dejte do skleničky svodou, vydrží tak mnohem déle. Podobný trik můžete udělat skořenovou zeleninou. Nenamáčejte ji celou, zhruba jen do poloviny. Kořenová zelenina tak vydrží déle křupavá. Pokud máte starší lednici, která vurčité části skoro mrazí, dejte pozor, jaké místo jste pro potraviny vybrali. Rozhodně nechcete namražený sýr nebo zeleninu, které pak mění texturu i chuť.

Kompostovat

Když už zeleninu či ovoce nelze jíst, můžete ji pořád vyhodit na kompost nebo šoupnout žížalám do vermikompostéru. Nedávejte tam ale plesnivé kusy, jen ty, které už nevypadají vábně a nechcete je jíst. Do kompostu ani vermikompostéru nedávejte masné a mléčné výrobky, přitáhly by hmyz a žížalám by nechutnaly.

Tipy jsou převzaté zknihy Eco-friendly domov od Christine Liu, kterou vydalo nakladatelství Dobrovský vedici Via vroce 2019

Podívejte se na další ekologické tipy do kuchyně:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama