Švestkové knedlíky třikrát jinak. Udělejte je z těsta tvarohového, kynutého a bramborového

I jednoduchá stará česká klasika – ovocné, konkrétně švestkové knedlíky – může být parádní sváteční jídlo, kterému nikdy nikdo neodolá. Možná jen zarytí odpírači sladkých jídel. Švestkové knedlíky se tradičně dělají z kynutého nebo tvarohového či bramborového těsta. Tady jsou recepty.

Švestkové knedlíky z tvarohovo-chlebového těsta ve skořicové strouhance

Ingredience

  • švestky
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 270 g tvarohu
  • 130 g toustového chleba bez kůrek
  • 20 g hladké mouky
  • 30 g změklého másla
  • 25 g cukr krupice
  • asi 2 lžičky skořice
  • 3–5 lžic strouhanky
  • 1–2 lžičky cukru krupice
  • máslo na přelití

Příprava

  1. Máslo utřeme s cukrem a vejcem a žloutkem do pěny. Přidáme tvaroh a nakonec rozmixovaný toustový chléb. Těsto necháme 2 hodiny rozležet.
  2. Připravíme si skořicovou strouhanku na obalení knedlíků. Strouhanku opečeme na suché pánvi dozlatova, vmícháme cukr a skořici (podle chuti) a ještě chvíli pomalu pražíme.
  3. Z těsta uděláme placičky a zabalíme do nich vypeckované švestky. Vaříme asi 8 minut a hned po vyndání knedlíky obalíme ve skořicové strouhance. Podáváme přelité rozpuštěným máslem. Můžeme ozdobit šlehačkou nebo zakysanou smetanou.

Knedlíky z bramborovo-tvarohového těsta se švestkami plněnými povidly

Ingredience

  • 400 brambor vařených ve slupce
  • 400 g hrubé mouky
  • 400 g tvarohu
  • 15 g másla
  • 1 vejce
  • sůl
  • švestková povidla
  • švestky
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 lžíce moučkového cukru

Příprava

  1. Uvařené brambory necháme vychladnout, pak oloupeme a nastrouháme najemno. Smícháme je s moukou, solí, 250 g tvarohu, vejcem a máslem. Vypracujeme hladké těsto.
  2. Vypeckujeme švestky. Každou švestku naplníme trochou švestkových povidel a zabalíme do těsta.
  3. Knedlíky vložíme do vroucí osolené vody, promícháme, aby se nepřichytily ke dnu a vaříme zhruba 10 minut, dokud nevyplavou.
  4. Uvařené knedlíky rozkrojíme a podáváme se zbylým tvarohem smíchaným se zakysanou smetanou a moučkovým cukrem.

Kynuté švestkové knedlíky

Ingredience

  • 300 g hrubé mouky
  • 200 ml teplého mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • vejce
  • 1 špetka soli
  • švestky
  • máslo
  • tvrdý tvaroh
  • cukr
  • mletý mák

Příprava

  1. Nejprve si připravíme kvásek. Do mléka vmícháme krystalový cukr, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
  2. Do mouky přidáme špetku soli, vykynutý kvásek a vejce. Vypracujeme hladké těsto, zakryjeme utěrkou a necháme ho na teplém místě zhruba hodinu kynout.
  3. Z vykynutého těsta uděláme knedlíky se švestkami a vaříme je buď v páře asi 10 minut, nebo ve vroucí osolené vodě. Po vyjmutí knedlíky propíchneme vidličkou.
  4. Švestkové knedlíky podáváme posypané strouhaným tvrdým tvarohem a mákem (nebo jen tvarohem nebo jen mákem), cukrem a přelité rozpuštěným máslem.

Zdroje: akademiekvality.cz, receptyschuti.cz, Velká domácí kuchařka (Ladislav Nodl, Jarmila Mandžuková, Karina Havlů)


Přečtěte si také