Sušená rajčátka připravíte v troubě. Přidejte česnek a bazalku a máte základ pro různé recepty

Urodilo se vám víc rajčátek, než jste schopni okamžitě sníst? Připravte si z nich báječný základ na salát, špagety, ale i pod maso. Rajčata nemusíte nijak zavařovat, stejně je spotřebujete dříve, než by se stihla zkazit.

Co budete potřebovat na sušená rajčátka

  • misku mini rajčat (můžete použít rajčata balkonová, jahodová nebo datlová, ale vždy hodně vyzrálá)
  • pečicí papír
  • olivový olej
  • hrst bazalky
  • 5 stroužků česneku
  • sůl
  • pepř
  • podle chuti trochu octa

Jak budete postupovat při přípravě sušených rajčátek

  • Rajčátka omyjte, osušte a nakrájejte podélně na poloviny.

  • Nakrájená rajčata vyskládejte na plech, pokrytý pečicím papírem a vložte do trouby, vyhřáté na 120 °C.
  • Podle velikosti a množství šťávy se budou rajčátka sušit asi 2–4 hodiny.
  • Během sušení hlídejte, aby se rajčátka nepřesušila a slupka nebyla až křupavá.
  • Rajčata musí zůstat měkká a trochu šťavnatá.

  • Oloupejte asi 5 stroužků česneku.
  • Nakrájejte je na tenké plátky.
  • Česnek smíchejte na talíři se sušenými rajčátky.

  • Lístky bazalky nasekejte nadrobno.
  • Přimíchejte je k rajčatům a česneku.

  • Sušená rajčata, smíchaná s česnekem a bazalkou, osolte a opepřete.
  • Vložte do vymyté skleničky, zalijte olivovým olejem a pevně uzavřete.

Sušená rajčátka v oleji vám vydrží v lednici několik týdnů. Samozřejmě pokud je mnohem dříve nesníte! Jsou totiž vážně báječná.

Zdroj: Simona Sedláčková, autorský článek

Sdílejte článek

Přečtěte si také