Kuchyně

18. ledna 2019 14:27

maku-la@seznam.cz

Víte, jak správně uhasit hořící olej v kuchyni?

Ač s nimi pracujeme velmi často a řízek bez nich zkrátka neusmažíme, mnoho z nás neví, jak se správně zachovat při vzplanutí jedlých olejů.

Jedlé oleje jsou vysoce hořlavé. Pokud vzplanou, není to žádná sranda a my pod vlivem paniky a nepřipravenosti můžeme lehce zpanikařit a začít jednat bezmyšlenkovitě.

Jak požáru předejít?

Nikdy nenechávejte připravované jídlo bez dozoru, pokud jsou zapnuté spotřebiče.

Hořící nebo horký olej nikdy nehaste vodou.

Vypněte přívod elektřiny.

Proč je olej nebezpečný?

Pokud byste do vařícího nebo hořícího oleje nalili vodu, oheň by explodoval a mnohokrát se zvětšil. Vnejideálnějším případě byste měli mít vždy po ruce hasicí přístroj určený do kuchyně.

Jak olej uhasit?

Samozřejmě víme, že ne vždy máte po ruce hasicí přístroj. Sohnivým bojem vám dobře pomůže nějaký sypký nehořlavý materiál například sůl nebo hlína zkvětináče. Ohni byste měli zabránit přívod vzduchu. Pánev tedy můžete přikrýt pečicím plechem nebo poklicí.

Podívejte se na názorné video, jak se chovat při vzplanutí oleje.


Přečtěte si také