reklama

Byliny, které vládnou české kuchyni: majoránka, bazalka, pažitka, petrželka a libeček

Lenka Valjentová
4. listopadu 2020
Voňavé bylinky a zelené koření jsou odjakživa součástí naší kuchyně. Jeden oceňuje jejich jedinečné aroma, které jídlo i kuchyň příjemně provoní, druhý nedá dopustit na jejich jemně pikantní kořenitou chuť, která dodá pokrmům šmrnc, třetí preferuje byliny jako dekorativní ozdobu a čtvrtý sází na příznivý vliv bylin a koření na zdraví, zvláště na trávení. Byliny můžeme používat čerstvé, sušené i mražené, to už je jen na nás.
reklama

Majoránka

Majoránka zahradní (Majorana hortensis, syn. Origanum majorana)je blízkou příbuznou oregana – dobromysli, tymiánu a mateřídoušky. Majoránka obsahuje hořčiny a třísloviny, které uklidňují žaludek a urychlují zažívání, povzbuzují činnost žlučníku, uvolňují křeče hladkého svalstva, působí proti nadýmání, průjmu, střevní kolice. Majoránka významně podporuje chuť k jídlu. Udělá pokrmy nejen voňavější a chutnější, ale také stravitelnější.

Majoránka je tradiční součástí českých receptů. Má příjemně kořeněnou vůní s nasládlými tóny a nahořklou, jemně pikantní chuť.Koření především syté a tučné pokrmy, jako jsou zabijačkové speciality (jelita, jitrnice, prdelačka a další). Bez majoránky by nebyla klasická bramboračka,bramboráky a zelňáky,výborně ladí také s drůbeží, jehněčím, telecím nebo rybami. Hodí se také doomáček, polévek, marinád a luštěninových pokrmů. Při delším vařením hořkne, a proto majoránku přidáváme maximálně 10 minut před dovařením jídla.

Bazalka

Bazalka pravá(Ocimum basilicum) povzbuzuje činnost trávicích orgánů, zlepšuje chuť k jídlu, omezuje nadýmání, pomáhá při vylučování žluči, zklidňuje žaludek a působí mírně dezinfekčně. Silice bazalky jsou jedním znejúčinnějších antidepresiv.

Bazalka má aromatickouvůnia silnou, peprně kořenitouchuť. Patří především do italské kuchaně, ale u nás už zdomácněla. Používá se zejména při přípravě salátů,omáček na těstoviny, pizzy, luštěnin a polévek.Bazalka se skvěle kombinuje s rajčaty a česnekem, majoránkou, oreganem a tymiánem. Bazalka ladí i s drůbeží, rybami, mořskými plody, lilkem nebo cuketou. Čerstvá bazalka se přidává až po hotového pokrmu. Bazalka je základemklasického pesta, uplatní se také vnápojích,dezertech, bylinných octech a olejích.

Pažitka

Pažitka pobřežní(Allium schoenoprasum)je blízkou příbuznou česneku i cibule, také obsahuje alicin, který vykazuje antibakteriální, antivirové a antimykotické účinky. Pažitka podporuje chuť k jídlu a tvorbu trávicích šťáv, je účinná i proti střevním parazitům. Má také protisklerotický, dezinfekční a imunostimulační účinek.

Nať pažitky chutí i vůní připomíná cibuli, ale jemnější a pikantnější, má mnohostranné využití. Jejídelikátní chuť a vůněje neocenitelná hlavně ve studené kuchyni. Dokáže chuťově nahradit sůl, což oceníme při neslané dietě. Přidává se nasekaná dopomazánek, salátů, polévek,omáček,slaného pečiva,omelet, masových abramborových pokrmů. Dělá se z ní vynikající pestoa bylinkové máslo. Pažitku můžeme použít všude, kam se dává jarní cibulka a cibule. Dá použít nejen nať, ale i fialový květ pažitky.

Petrželka

Petržel zahradní naťová(Petroseliun crispum) neboli petrželka se u nás používá ve dvou verzích – dekorativní kadeřavá petrželka kudrnka a výrazně aromatičtější i pikantnější hladkokolistá. Obě mají dezinfekční, močopudný adetoxikační účinek, jsou skvělým antioxidantem. Příznivě působí na žlučník a játra a posilují imunitu. Petrželka podporuje chuť k jídlu, osvěžuje dech, uvolňuje plyny, a dokonce se dá použít při léčbě syndromu dráždivého tračníku.

Dekorativní naťová kadeřavá petržel neboli kudrnka je na rozdíl odsvětoznámé hladkolisté petrželkyvíceméně středoevropskou specialitou a používá se předevšímdostudené kuchyně, například klasické české obložené chlebíčky se bez ní neobejdou! Kudrnka sméně charakteristickým petrželovým aroma je šťavnatá a výborně se hodí dosalátů, pomazánek, zálivek, dipů a na dozdobení a dochucení teplých pokrmů před podáváním,zejména polévek,příloh, omáček i masa, ale přidáváme ji až těsně před koncem přípravy.

Více o bylinách a koření najdete v našem speciálu

Petrželka shladkými listy je ve světě oblíbenější.Kromě pikantní výrazné chuti má také intenzivní aroma. Skvěle se hodí pro přípravu teplých pokrmů, protožedobře snáší vysoké teploty a hned tak neztratí svou typickou vůni. Hodí se do bešamelových omáček,krémových polévek,omelet, salátových zálivek,pomazánek,majonéz, nádivek, k rybám a mletému masu. Přidává se do většiny polévek a vývarů. Skvělé je domácí petrželkové pesto.

Libeček

Libeček lékařský(Levisticum officinale)je statná bylina s naprosto nezaměnitelným, velice výrazným kořenným aroma i chutí, máantibakteriální, antioxidační a protizánětlivé účinky. Je také mírně žlučopudný. Podporuje vylučování trávicích šťáv, mírní nadýmání, plynatost a snižujepodráždění střev. Má také uklidňující, protistresové účinky.

Libečku na dochucení jídla stačí jen malé množství. Listy jsou skvělé do masových i zeleninových vývarů a polévek, jako je napříkladpoctivá českábramboračka,omáček k masu, do salátů, marinád, nádivek, kdochucení rýže, masa iryb, využít je lze ipři pečení. Přidání libečku do starých brambor při vaření zlepší jejich chuť. Můžeme si připravit takédomácí libečkové maggi.Vynikne také ve spojení sluštěninami nebo jídly zvajec.

O bylinách a koření by vás ještě mohlo zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama