reklama

Játra vydrží hodně, ale nejsou nezničitelná. Co jíst a pít a jaké bylinky jim prospívají

Lenka Valjentová
19. října 2021
Játra můžeme zjednodušeně přirovnat k čističce, která zbavuje náš organismus škodlivých látek. Na rozdíl od ostatních orgánů mají mimořádnou schopnost regenerace, ale nejsou nezničitelná. Je v našem vlastním zájmu, abychom se o svá játra pečlivě a hlavně průběžně starali. Měli bychom si uvědomit, že zapálenou cigaretou, láhví becherovky a pekáčem tučného bůčku dáme játrům pořádně zabrat a pak musí volat o pomoc.
reklama

Játra jsou největší žlázou v lidském těle. „Chrání nás zejména před jedy, které se dostávají do organismu, jsou zásadním orgánem metabolismu, tvoří žluč, která je nezbytná pro trávení, a jsou zásobárnou energie ve formě glykogenu. Na rozdíl od ostatních orgánů mají mimořádnou schopnost regenerace, až polovina jater může znovu dorůst,“ uvádí bylinkář Martin Kolár.

Jak játra volají o pomoc

Jádra vydrží hodně, ale nejsou nezničitelná. „Kvůli toxickému zamoření zvenčí i zevnitř (tabákový kouř, alkohol, chemické příměsi vpotravinách a v lécích, patogenní mikroorganismy atd.) dochází stále častěji kvážným poruchám jater od zánětů až po rakovinu. Játra volají o pomoc často nevysvětlitelnou zvýšenou únavou, bolestmi hlavy či kloubů,depresemi nebo trávicími problémy.

Klíčovým opatřením ochrany jater je tzv. řízená detoxikace a obnova jaterních buněk. Snad nejúčinnější bylinou vtomto směru je ostropestřec mariánský, dalšími vhodnými bylinami pro regeneraci a detoxikaci jater jsou například pampeliška lékařská, třezalka tečkovaná, rozmarýn lékařský, artyčok kardovýnebo měsíček lékařský,“ uvádí bylinkář.

Co (ne)jít a (ne)pít

Ať již budeme mít k dispozici sebedokonalejší detoxikační přípravek, ruku vruce sjeho užíváním musí jít vždy maximálně odlehčený a pro játra nezatěžující jídelníček. Nejde o dietu vpravém slova smyslu, spíše orozumnou stravu.

Svým játrům prospějeme, když dokážeme vynechat či alespoň výrazně omezit především:

  • alkohol (nebo ho pít jen v malém množství, tedy občas skleničku vína či pivo k jídlu)
  • kouření cigaret i pobyt v zakouřeném prostředí
  • průmyslově zpracované, uzené, přibarvované potraviny
  • tučná a smažená jídla
  • hodně solené a příliš kořeněné pokrmy
  • čerstvé pečivo
  • sladkosti, slazené perlivé nápoje

Do svého jídelníčku bychom měli co nejčastěji zařadit zejména:

Jeden den pro játra

Játrům je potřeba dopřát čas od času odpočinek jednodenním půstem (během dne budeme pít pouze čerstvé zeleninové šťávy, ideálně z mrkve a červené řepy) nebo odlehčeným dnem, kdy třikrát denně před jídlem vypijeme asi 50 ml šťávy z kysaného zelí nebo 1 lžičku šťávy z černé ředkve.

Šťáva na posílení jater z černé ředkve

Ingredience

  • 2 černé ředkve

Příprava

Ředkve oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Vymačkáme přes pláténko nebo kávový filtr. Šťávu připravujeme průběžně čerstvou, neskladujeme ji déle než dva dny.

Čekankový salát

Chceme-li udělat něco dobrého pro svá játra, uděláme si salát z čekankových puků.

Ingredience

Příprava

Čekankové puky omyjeme a pokrájíme, přidáme na kousky nakrájené jablko, opláchnuté květy měsíčku lékařského nebo petržeku a promícháme, zalijeme kefírem a lehce pokapeme citronovou šťávou.

Ostropestřec mariánský

Ostropestřec mariánský je jeden znejlepších přírodních léků nanemoci jater ajejich celkovou regeneraci. „Vděčí zato silymarinu, látce v semenech, která je považována zajednu snejefektivnějších, co setýče ochrany a obnovy jaterní tkáně. Léčí tučná nebo ztvrdlá játra (cirhóza), ale také následky jejich infekčních zánětů, např. žloutenky. Aby se tvrdá semena ostropestřce správně vyluhovala, musí se nejdříve rozdrtit, spaření ani odvar z celých semen na léčebné využití nestačí. Pohodlné a přitom velmi účinné je užívání lihového extraktu (tinktury) nebo duhového elixíru v kombinaci s dalšími bylinkami.Ostropestřec by seměl užívat jako ozdravná kúra – pravidelně poněkolik týdnů nebo měsíců, nejlépe opakovaně,“ radí M. Kolár.

Čaj na posílení jater z ostropestřce

Ingredience

  • 1 lžička rozdrcených semen ostropestřce mariánského
  • 250 ml vroucí vody

Příprava

Ostropestřec zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme asi 15 minut vyluhovat, pak scedíme.

Užívání

Čaj pijeme teplý, až vlažný po malých doušcích ráno na lačný žaludek, 30 minut před obědem a večer před spaním.

Artyčok kardový

Játrům prospívá artyčok kardový. Obsahuje antioxidanty a probiotický inulin, ale z hlediska jater je mnohem významnější cynarin, který povzbuzuje tvorbu žluči a detoxikační schopnosti orgánu. Tato látka se nachází hlavně v listech a kořenech. V lidové medicíně se používají čerstvé nebo sušené listy, které se dají dobře nakládat do vína. Lék se podává před jídlem.

Čaj na ochranu jater z artyčoku

Ingredience

  • 2 lžičky sušených listů artyčoku nebo 3 lžičky najemno nasekaných čerstvých
  • 250 ml studené vody

Příprava

Listy zalijeme vodou necháme asi 5 minut stát, pak pomalu povaříme 2 minuty a necháme ještě asi 10 minut vyluhovat. Pak sejmeme a scedíme. Můžeme osladit medem.

Užívání

Pijeme jeden šálek třikrát denně před jídlem. Čaj je hodně hořký, můžeme ho osladit medem. Užíváme jako měsíční kúru s jednoměsíční přestávkou.

Třezalka tečkovaná

Regeneraci jater pomáhá třezalka tečkovaná. Účinek zaručují flavonoidy, které obsahuje. Zvláště účinná je jako čaj, který pijeme po každém jídle. Stačí jen 1 lžičku třezalky zalít 200 ml vroucí vody, nechat 5 až 10 minut vyluhovat a pak ještě teplý čaj vypít.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama