reklama

Byliny pro jarní detox sbíráme v dubnu. Využijte sílu medvědího česneku nebo fialek

Lenka Valjentová
1. dubna 2021
Duben láká ke sběru léčivých bylin ve volné přírodě. Byliny na jaře mají své neopakovatelné kouzlo a velkou léčivou sílu, většinou jim věnujeme nejvíce pozornosti z celého roku, po dlouhé zimě se jich prostě nemůžeme nabažit. Na procházkách si můžeme nasbírat první jarní jedlé rostliny, obohatit jimi jídelníček a prospět tak svému zdraví.
reklama

Pampeliška

Asi se nenajde nikdo, kdo by neznal pampelišku nebo také smetanku lékařskou (Taraxacum officinale), která svými květy zjara zářivě žlutě rozsvítí louky, meze, parky i zahrady.

Pampeliška sběr

Z pampelišky, která je uznávanou léčivou rostlinou, se na jaře sbírají především mladé listy, ideálně ještě dříve než se rozvine květní stvol a taky květy (ty ale se dají trhat kdykoliv, pampeliška kvete celé léto); kořen se vyrývá většinou na podzim v říjnu.

Listy se konzumují hlavně čerstvé, super jsou jako jarní očistná kúra - stačí po dobu dvou až tří týdnů každý den sníst tří až pět čerstvých lístků pampelišky, nebo se dají zamrazit. Z květů se připravuje pampeliškový med a sirup. z listů léčivé tinktury a octy.

Pampeliška léčivá

Pampeliška obsahuje mj. inulin, hořčiny, třísloviny, fytosteroly, železo, sodík, draslík, mangan a vitaminy A, B, C, D. Mladé pampeliškové listy jsou osvědčenou bylinou pro jarní pročištění organizmu. Působí mj. močopudně, detoxikačně a hojivě.

V lidové medicíně se pampeliška využívá jako přírodní lék především při:

  • jarní únavě, kdy účinně pomáhá s detoxikací organismu
  • zánětech močových cest a ledvin
  • poruchách trávení, protože podporuje funkci žlučníku a jater
  • překyselení žaludku
  • vysokém krevním tlaku
  • hubnutí
  • cukrovce
  • revmatismu a dně

Pampeliškový detoxikační ocet

Ingredience

Příprava

Do láhve vložíme 16 čerstvých pampeliškových listů a zalijeme jablečným octem, uzavřeme a necháme macerovat dva týdny na slunném místě při pokojové teplotě. Každý den opatrně protřepejte. Scedíme. Do čistého pampeliškového octa vložíme 16 nových pampeliškových listů, uzavřeme a necháme pět dva týdny macerovat. Pak přefiltrujeme přes kávový filtr a přelijeme do menších lahviček.

Užívání

Pampeliškový ocet užíváme třikrát denně 1 lžíci po jídle nebo přidáváme do salátů a dalších pokrmů, kam se hodí.

Pampelišky na talíři

Mladé listy pampelišky, bohaté na vitamin C a železo, mají nahořklou chuť a používají k výrobě různých salátů, nebo se do nich přidávají. Listy namočíme na asi půl hodiny do studené, mírně osolené vody, aby se odstranila hořkost, ale zůstal vitamin C. Květy se hodí jako ozdoba.

Česnek medvědí

Oblíbený česnek medvědí (Allium ursinum) vpřírodě najdeme na vlhčích, spíše stinných místech, v lužních a listnatých lesích a kolem potoků. Brzy z jara tvoří bohaté, svěže zelené porosty podlouhle širokých listů se silnou, příjemně česnekovou vůní. Kvete až koncem května a v červnu drobnými bílými květy na delší stopce; listy po odkvětu hynou.

Česnek medvědí sběr

Česnek medvědí je jarní bylinka vhodná na pročištění organismu. Listy sbíráme zhruba od dubna do května. Nejlepší jsou utržené ještě před rozkvětem, kdy mají nejvyšší koncentraci účinných látek. Při sběru musíme dát pozor je, abychomčesnek medvědí nezaměnili s konvalinkou.I když česnek medvědí není chráněnou rostlinou, je potřeba upozornit na možnost porušení zákonných ustanovení, a to především při jeho sběru v chráněných územích.

Česnekové listy jsou nejúčinnější zastudena, úpravou – vařením, sušením, mražením apod. se vytrácí jak vůně, tak chuť a zejména léčivá síla. Potřebujeme-li listy uchovat pár dní, vydrží vlednici zabalené ve vlhké utěrce nebo ve sklenici svodou. Nejčastěji se z medvědího česnekupřipravuje léčivá tinktura.

Česnek medvědí léčivý

Medvědí česnek obsahuje hlavně aminokyseliny allicin a alliin, esenciální oleje, hořčiny, vitamin C a železo. Významně přispívá kjarní detoxikaci, a protože má i antioxidační účinky, posiluje také imunitu organismu. Má antibakteriální a antivirový účinek.

V lidové medicíně se medvědí česnek využívá jako přírodní lék především při:

  • zvýšené (jarní) únavě, kdy účinně pročišťuje organismu
  • vysoké hladině cholesterolu
  • kardiovaskulárních onemocněních
  • chřipce, nachlazení, respiračních problémech
  • průjmech a nadýmání
  • mykózách
  • vysokém krevním tlaku
  • kornatění cév
  • závratích, úzkosti a nespavosti

Domácí tinktura z medvědího česneku

Ingredience

  • 100 g nadrobno nakrájených listů medvědího česneku
  • 450 až 500 ml vodky

Příprava

Listy medvědího česneku dáme do sklenice a zalijeme alkoholem. Uzavřeme, necháme tři až čtyři týdny na tmavém místě macerovat, jednou za dva dny protřepeme a potom scedíme přes pláténko nebo husté sítko.

Užívání

Tinktura se užívá dvakrát denně 10–15 kapek do vody, mléka nebo jako detoxikační kúra po dobu tří týdnů dvakrát za rok.

Česnek medvědí na talíři

Čerstvé listy česneku medvědího se používají podobně jako špenát, česnekopažitka, pažitka neb cibulová nať. Můžeme ho přidat do bylinkového másla, zeleninových salátů, pomazánek,jarních polévek nebo ho použít při zdobení jídel nebo na chleba s máslem. Vynikající je pesto z medvědího česneku.

Fialka

Fialka neboli violka vonná (Viola odorata) vyrůstá brzy na jaře zpodzemních oddenků a kvete většinou počátkem dubna. Od ostatních druhů violek se odlišuje typickou intenzivní vůní a tmavou barvou květů. Nejčastěji ji najdeme na krajích cest, v příkopech, na vlhčích loukách, v parcích a zahradách.

Fialky sběr

Fialka je krásná a voňavá květina, která patří kvůbec nejstarším používaným léčivým bylinám. Na jaře sbíráme buď celou kvetoucí nať, nebo jen květy (optimálně po ránu). Fialku si můžeme nasušit, nebo udělat z ní sirup, tinkturu, olej či ocet. Mladé listy a květy se skvěle uplatní taky vkuchyni.

Fialka léčivá

Obsahuje saponiny,hodně modrého barviva antokyanu, ketonické látky, které nesou vůni, stopy silice, alkaloidy violin a violaemetim. Má mj. detoxikační, močopudné a protirevmatické účinky.

V lidové medicíně se fialky využívají jako přírodní lék především při:

  • dráždivém a úporném kašli
  • zánětu plic a astmatu
  • jarní únavě, protože podporuje detoxikaci organismu
  • nadměrné psychické zátěži, stresu a podráždění
  • kožních chorobách a spálenináchod slunce
  • revmatismu a dně
  • bolestech hlavy, nespavosti a návalech vzteku

Fialky na talíři

Mladé listy a květy se skvěle uplatní spolu s dalšími jarními bylinkami (plicník, jitrocel, popenec, kopřiva, sedmikráska nebo hluchavka) v nádivkách, polévkách, omeletách, zapékaných pokrmech, salátech nebo pomazánkách. Květy musí být rozvité a svěží, jinak chutnají trpce. Květy fialek dobře vypadají a používají se ke zdobení zmrzliny, moučníků, dezertů a nápojů.

Mohlo by se vám taky líbit:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama