Encyklopedie

30. dubna 2014 23:27

Iva Kropáčková

*Orchideje

Čeleď - Orchidaceae - vstavačovité

Ještě před několika lety se orchidejemi doma mohli kochat pouze specialisté, často sdružení – podobně jako kaktusáři – do odborných klubů. Orchidejím většinou vytvářeli zvláštní podmínky v prosklených vitrínách a pokojových skleníčcích. Dnes běžně koupíte mnoho rodů a druhů orchidejí v květinových prodejnách.

Rostliny v obchodech většinou bývají v dobré kondici a mají vyvinuté květní stvoly s poupaty i rozkvétajícími prvními květy. Pohledem na ně se můžete doma těšit po několik týdnů až měsíců.

Vzhledem k poměrně nízkým cenám bývají orchideje často pořizovány jako příležitostné květiny. Jen opravdoví nadšenci jsou schopni přivést orchideje znovu ke květu. O to větší radost pak ze svého úspěchu mají. Chcete-li také zažít potěšení z vlastních květů, napište si vždy správný český a hlavně latinský název orchideje. Jen tak se od odborníka nebo z příslušné literatury dozvíte správné informace potřebné k úspěšnému pěstování v bytě.

Oncidium/Oncidium varicosum. Foto: Jindřich Votýpka

Rozdělení orchidejí

Orchideje se dělí na epifytické, rostoucí na větvích v korunách stormů, a terestrické, které rostou na zemi. A dále se rozdělují na teplomilné (rostoucí původem v tropech) a chladnomilné (pocházející z horských oblastí). Mezi nimi pak ještě figurují temperované druhy.

Mezi epifytické orchideje patří například falenopsis (motýlek), dendrobium, erangis nebo oncidium. Zástupci zemních orchidejí jsou střevíčník či člunatec.

Člunatec zároveň patří i mezi chladnomilné orchideje. Teplomilnou orchidejí je například falenopsis.

Co potřebují?

Obecně – nesmíte zaměnit teplomilný a chladnomilný druh orchideje. Chybná teplota by byla v obou případech osudná. Rovněž záměna epifytického druhu s terestrickým by nebyla dobrá.

Teplomilné orchideje potřebují teploty během dne 20–25 °C, v noci kolem 18 °C, a to po celý rok. Chladnomilné pak v potřebují teplotu mezi 16–18 °C a letní pobyt venku. Doma je umisťujte k severním oknům. Tepmerované druhy pak snesou teplotu mezi 18–20 °C.

Motýlek/Phalenopsis amabilis. Foto: Jindřich Votýpka

Zálivka

U většiny druhů je nutné udržovat kořenový bal rostliny stále mírně vlhký, ale ne mokrý, což se často zaměňuje, a tak může dojít k těžkému poškození rostliny.

Orchideje kromě zálivky potřebují i časté mlžení povrchu listů.

Zemina

Pro epifytické orchideje je nejvhodnější směs rašeliníku, bukového listí, borové kůry a perlitu v poměru 1 : 1 : 1 : 1.

Pro zemní druhy připravte směs trochu těžší s přídavkem listovky a hrudek jílu.

Přesazování

Nejvhodnější doba na přesazování orchidejí je na jaře těsně před začátkem růstu nových kořenů. Při této příležitosti můžete získat novou rostlinu buď rozdělením jednotlivých trsů nebo oddělením mladé rostlinky vyrůstající na pahlízách.

Střevíčník/Paphiopedilum hybridum maudiae – detail. Foto: Jindřich Votýpka

Sdílejte článek
Štítky květ rostliny vstavačovité

Přečtěte si také