Zahrada

17. ledna 2017 06:00

Markéta Zídková

Narušuje vám soukromí dron? Kdy a jak ho můžete legálně sundat?

Sestřelit cizí dron nesmíte, ani kdyby vám s ním soused létal nad bazénem. Možnosti, jak vetřelce „sundat“ legálně, ale existují. Nevychovaného pilota navíc můžete vyškolit občanskoprávní žalobou.

Posviťte si na šmíráka s dronem

Ač majitelé kvadrokoptér a dalších dálkově ovládaných letadel označovaných jako „drony“ většinou nemusejí mít žádné povolení ani pilotní průkaz, musejí se řídit zákonem. Ten na ně pohlíží jako na účastníky leteckého provozu podobně jako chodec je účastníkem silničního provozu. To má své opodstatnění - i malý a lehký model při pádu může zranit člověka nebo leccos poškodit, za což je provozovatel letadla odpovědný.

Kromě toho tato zařízení smějí poletovat jen v souladu se stanoviskem 1/2013 Úřadu pro ochranu osobních údajů. Pokud někoho provozovatel zabere kamerou bezpilotního letadla, zmíněný zákon na něj ve většině případů nahlíží jako na správce případně zpracovatele osobních údajů. Provozovatel „především nesmí pořizovat záběry ryze soukromých aktivit (zejména v rámci obydlí a přilehlých prostor) a záběry, jimiž by primárně byla snižována lidská důstojnost,“ uvádí Úřad ve svém stanovisku. Zabírat konkrétní lidi na soukromých pozemcích lze tedy jen s jejich souhlasem, případně ze zvláštních – a doma na zahradě velmi málo pravděpodobných - důvodů, které jmenuje zákon o ochraně osobních údajů.

Drony navíc mívají i mikrofony a také na ně zákon pamatuje. „Pořizování zvukového záznamu významným způsobem zvyšuje míru zásahu do soukromí takto odposlouchávaných osob, což přípustnost takového zpracování ve většině případů vylučuje,“ upozorňuje Úřad na ochranu osobních údajů.

Budete-li tedy mít podezření, že vás někdo dronem špehuje, pořiďte si i vlastní záznam. S jeho pomocí usvědčíte „pilota“ z různých prohřešků. V České republice lze bezpilotní letadlo provozovat jen v přímém dohledu. Pokud by tedy dotyčný své letadlo sledoval jen prostřednictvím přenášených záběrů z kamery dronu, porušil by i zákon o civilním letectví.

Dron můžete sejmout i sami

Ani na vašem pozemku cizí kvadrokoptéru nemáte právo ničit. Jejich cena běžně přesahuje 10 000 Kč, technologicky nejvyspělejší ovšem stojí i 200 000 Kč, takže byste se snadno dopustili trestného činu. Pohyb dronů můžete sledovat prostřednictvím dronového štítu (Drone Shield - česky to zatím na netu nenajdete, hledejte anglickou verzi), jehož čidla rozpoznají specifický zvuk dronů, o jejichž blízkosti dostanete varování na mobilní telefon. Pak se vám nabízejí hned dva způsoby, jak jej dostat na zem šetrněji než hozenou cihlou. Můžete jej „unést“ a donutit k přistání pomocí speciálního vysílače, anebo za ním můžete vyslat vlastní dron s vystřelovací sítí. Jak je ale vidět na následujících videích, svou práci udělá i opeřený dravý letec. Ve všech třech případech jste to ovšem vy, kdo za vetřelce a následky jeho přistání nese odpovědnost.

(dah)

Sdílejte článek
Štítky dron

Přečtěte si také