Užitková zahrada

21. dubna 2018 06:00

Tereza Javorová

9 jednoduchých kroků, jak si zařídit organickou zahrádku

Snažíte se preferovat biopotraviny, abyste šetřili přírodu a zároveň konzumovali zdravější ovoce a zeleninu? To je trend současné doby, proto si za něj taky připlatíte. Naštěstí existuje možnost, jak ušetřit a přispět rukou k dílu – vlastní organická zahrádka. Poradíme vám, jak na to!

Mít organickou zahrádku znamená, že během její péče nepoužíváte žádná uměláa hnojiva ani pesticidy. Nicméně o rostlinky se samozřejmě nějak starat musíte. Kposílení jejich zdraví a odvrácení hrozby, že vám je napadnou škůdci, existuje řada nástrojů. Poradíme vám, jak si jednoduše zařídit soukromou ekologickou zahrádku.

1) Pořiďte si výbavičku

Základem je nakoupit pár nezbytných pomůcek. Mezi ně patří nůžky na větve, zahradnický set (kultivátor, široká a úzká lopatka), souprava pro testování půdy (její pH apod.), koš na kompost, pohodlné zahradnické rukavice a konvice na zalévání.

Nedílnou součástí zahradnické výbavy je kultivátor a lopatka. Foto: istock.com

2) Připravte si půdu

Chcete-li s vaší novou ekologickou zahradou dosáhnout nejlepších výsledků, ujistěte se, že jste si řádně připravili půdu. Zdravá půda plná živin produkuje silné a plodné rostliny. Půdu si proto nejprve otestujte. Ohledně výsledku se pak můžete poradit vnejbližším zahradnictví. Tam vám mohou dát i nějaká doporučení. Nezapomeňte jim ovšem sdělit, že nechcete žádnou chemii.

Pokud nemáte na testování čas, ujistěte se, že vaše půda obsahuje dostatek humusu, což je organická hmota složená zodumřelých rostlin a pozůstatků živočichů. Ten si můžete sami vyrobit kompostováním bioodpadu, nebo ho zakoupit.

3) Vytvořte si výživný kompost

Nejlepší kompost se vytváří ze správného poměru organického odpadu bohatých na dusík a uhlík smícháním s půdou, vodou a vzduchem. Může to znít jako komplikovaná chemie, ale není to fyzicky ani časově náročné.

  • • Než začnete, vyměřte si plochu alespoň 0,3 metrů čtverečních. Váš kompost může být buď na volně hromadě, vohrádce nebo vkoši.
  • • Tenké vrstvy půdy střídavě prokládejte vrstvami uhlíku (ve formě listů, větví, pilin, kůry) a dusíku (zbytky ovoce a zeleniny, plevel, posekaná tráva, hnůj).
  • • Završte hromádku 10–15 cm půdy. Nezapomínejte kompost provzdušňovat (zhruba 1x za 14 dnů smícháním vrstev) a také přiměřeně zalévat.
  • • Správně udržovaná hromada kompostu by neměla nijak zapáchat. Pokud něco cítíte, přidejte více suchého uhlíkového materiálu (listy, slámu nebo piliny) a častěji ji otáčejte. Kompost by měl být připraven přibližně za dva měsíce.

Na kompost skvěle využijete nedojedené zbytky od oběda nebo svačiny. Foto: istock.com

4) Zvolte správné rostliny

Vyberte si rostliny, které se dobře přizpůsobí každému místu, pokud jde o světlo, vlhkost, drenáž a kvalitu půdy. Pokud kupujete sazenice, preferujte rostliny, jež byly vypěstovány bez chemických hnojiv a pesticidů. Poraďte se smístními pěstiteli, jakým rostlinám a odrůdám se ve vašich podmínkách nejvíce daří. Lepší je zakoupit pár drobnější sazenic, které ještě nemají květy. Mnoho rostlinek se ale dobře vypěstuje ze semen. Jedná se např. o slunečnice, koriandr, kopr, okurky nebo třeba dýni.

5) Jak provést výsadbu

Rostliny, které budete sklízet, jako jsou zelenina, ovoce nebo květiny, by měly být natěsno vysazeny do záhonů. Skvěle fungují zvýšené záhony. Seskupování rostlinek snižuje množství nežádoucího plevelu a odpadních vod a zároveň napomáhá efektivnějšímu využití kompostu a živin. Dostatek prostoru mezi jednotlivými řádky podporuje lepší cirkulaci vzduchu, což je prevencí před napadením plísněmi.

Rostliny, např. jahody, vysázejte natěsno do záhonu. Snížíte množství nežádoucího plevelu a odpadních vod a současně zvýšíte efektivitu využití živin. Foto: istock.com

6) Kdy a jak zavlažovat

Nejlepší doba na zalévání je ráno. Proč? Rána totiž většinou bývají chladnější a méně větrná než večery, díky čemuž se odpaří méně vody. Při zavlažování se soustřeďte na to, abyste dodali vodu přímo kořenům, ne zeleni, která se tím snadno poškodí. Četnost zalévání se odvíjí od počasí, ale praktikujte ho zhruba 1–2 týdně.

7) Nezapomínejte plít

Bez ohledu na to, kde žijete, plevelu se nikdy nevyhnete. Pletí není náročná práce, navíc jste během něj na čerstvém vzduchu. Plevelům ovšem můžete zabránit tzv. mulčováním, pokrytím nebo obsypáním rostliny materiálem, kterým plevel nedokáže prorůst. Ktomu se nabízí např. sláma (není moc odolná), dřevěné oštěpky (jsou dražší) nebo posekaná tráva (ta je kvůli vysokému obsahu dusíku vhodná třeba ksalátům a dýním).

Mulčováním, pokrytím nebo obsypáním rostliny, můžete zabránit růstu plevelu. Foto: istock.com

8) Chraňte rostliny bez pesticidů

Pokud je vaše zahrada napadena škůdci, může to být známka dalších problémů. Proto první věc, jakou musíte udělat, je zajistit, aby měly rostliny dostatek světla, živin a vlhkosti. Taky nezapomeňte, že rozmanitá zahrada pomáhá předcházet škůdcům tím, že omezuje množství jednoho druhu rostliny, které škůdci napadnou.

Pomocníkem např. proti mšicím mohou být berušky, proto je ze zahrádky nevyhánějte. Nebojte se ani přirozených dravců, jakými jsou žáby, ještěrky nebo ptáci. Dobře mohou zafungovat i sítě a kryty záhonů. Efektivně také mohou fungovat rostliny sdrobnými květy (např. kopr), jež přitahují dravý hmyz. Mezi organické zbraně patří přirozeně se vyskytující bakterie Bacillus thuringiensis, kterou můžete použít proti housenkám a podobným pojídačům listů. Další možností vboji proti škůdcům jsou zahradnické oleje, insekticidní mýdla nebo česnek.

9) Sklízejte

Nezapomeňte sbírat plody své práce! Čím více budete sklízet, tím více budou vaše rostliny plodit. Během sezony proto kontrolujte zahrádku každý den. Máte bylinky? Používejte je čerstvé. Ale pokud je chcete sušit a nakládat, je nejlepší počkat na okamžik těsně předtím, než vykvetou, protože budou mít bohatší chuť.

Zeleninu (i bylinky) je nejlepší odříznout ostrým nožem nebo nůžkami místo toho, abyste je trhali ručně. Tím totiž můžete poškodit rostlinné tkáně. Nezapomínejte, že nemusíte všechno hned sníst, ale třeba i zamrazit nebo zakonzervovat. Dobrou chuť!

Vypěstujte si organické plodiny. Foto: istock.com

(šp)

Další články:


Přečtěte si také