Užitková zahrada

5. listopadu 2018 10:43

maku-la@seznam.cz

Jak si doma vypěstovat avokádo? Držte se těchto rad

Dlouhou dobu se avokádo drží na předních příčkách popularity. Někteří ho milují s chlebem a solí, jiní nepohrdnou avokádovým smoothie s banánem. Lze tento oblíbenec vypěstovat i u nás doma?

Pokud i vy patříte kmilovníkům avokáda, zkuste si ho vypěstovat u vás doma. Budete ho mít stále po ruce a hlavně ulevíte přírodě, která jeho extrémní produkcí začíná trpět. Je to přesně tak, jak píšeme. Avokádo je pro přírodu něco jako palmový olej.

Bohatý zdroj minerálů

Avokádo je ovocný plod hruškovce přelahodného. je bohatým zdrojem minerálních látekdraslíku, mědi, magnezia, fosforu a vitaminy C, E, K, H, B3a B5. Dužina obsahuje jen mizivé množství cukru, zato na ovoce nezvyklé množství tuku.

[[nid:2414177]]

Je velmi populární vdnešní kuchyni a objevuje se ve skoro všech kavárnách, které nabízejí zdravé snídaně. Celý svět si na něho zvykl jako na nezbytnou denní součást našich jídelníčků a to je právě ten největší problém. Jeho produkce se extrémně zvedla a kvůli tomu trpí fauna a flóra. Avokádo totiž spotřebuje dvakrát více vody než běžný les.

Jak pěstovat avokádo:

Nejprve vyjmeme celou pecku zavokáda. Je důležité ji celou důkladně očistit, jinak by zapomenutá dužina mohla způsobit hnití, které by zabránilo dalšímu klíčení.

Do pecky vyřízneme tři malé otvory na šířku dřevěné špejle. Otvory by měly být stejně daleko od sebe. Poté do nich zasuňte právě dřevěné špejle, které zdruhé strany opřete o okraj sklenice, která je naplněna vodou.

Voda by se měla dotýkat plodu jen ze spodní části. Vodu musíme však stále doplňovat. Pecka by nikdy neměla být bez kontaktu svodou. Po čase nám pecka pustí kořeny, které se budou rozrůstat.

Ve chvíli, kdy kořeny zaplní celou sklenici a objeví se stonek, je dobré avokádo přesadit do květináče shlínou. Pecka by měla být ze 2/3 nad zemí.

Později o rostlinu pečujeme, jako o běžnou pokojovou rostlinu. Pravidelně ji zaléváme a přesazujeme do většího květináče, když je potřeba. Vlétě touží avokádo po vodě více než vzimě.

Mohlo by vás zajímat:


Přečtěte si také