Bydlení

10. dubna 2017 09:52

Markéta Zídková

Velikonoční osení na poslední chvíli. Co vysít?

Je za minutu dvanáct, pokud chcete mít vlastní zelené osení, ještě to stihnete. Na ječmen nebo pšenici ale zapomeňte, ta už to nestihne. Co je alternativou?

Osení či obilí patří k Velikonocům stejně jako malovaná vajíčka či pomlázka. Aby stačilo vyrašit, potřebuje nejméně 10 dní. Proto teď už nestihnete vysít ani pšenici ani ječmen.

Ale nezoufejte. Alternativou je řeřicha, kterou stačí vysít na vlhkou vatu a během tří dnů dostanete asi 4 cm vysoké lístky. Výsev řeřichy na povrchu nezasypávejte. Udržujte přiměřenou vlhkost a teplotu 15 až 22 °C. Stejně tak můžete ještě vysít čočku (předtím ji namočte). Za pár dní dostanete sice nízký, o to zajímavější kudrnatý porost, ale tu budete mít až v pondělí.

P. S. Bonusem je, že když jako osení vysejete řeřichu či čočku, můžete si po Velikonocích na osení pochutnat. :) Navíc řeřicha je podle jednoho průzkumu nejzdravější zeleninou na světě. Existuje x druhů řeřichy, které se liší svou chutí i vzhledem: Pokud chcete mít řeřichu s jemnými zkadeřenými děložními lístky, zvolte odrůdu Dánská. Jestli jste milovníkem ostřejší chuti, zvolte si odrůdu Mega s výrazně většími děložními lístky.

Co s vykoledovanými vajíčky? Pomázanku, kterou dochutíte velikonočním osením, tedy řeřichou. Řeřicha zahradní má příjemnou štiplavou chuť a vůni způsobenou obsaženými glykosidy, která připomíná ředkvičku nebo křen. Můžete ji použít do všech zeleninových a bramborových salátů, pomazánek, přidat do zeleninové polévky či ke zdobení obložených chlebíčků. Nebo jen klasické použití, kdy si řeřichou posypete čerstvý chléb namazaný máslem nebo sádlem. V zemích jako je Anglie a Dánsko je velmi populární salát s listů řeřichy s octem, pepřem, solí a olejem. Podobně i v našich zemích byl ve středověku řeřichový salát velmi populární a nějak se na něho bohužel pozapomnělo.

(mar)

Mohlo by vás zajímat:

Sdílejte článek

Přečtěte si také