Vypěstujte si vlastní papriky. Kdy začít s výsevem semen a jak vybrat vhodnou odrůdu

Jednou z prvních zelenin, které vyséváme, je paprika na předpěstování sadby. Aktuální otázka, co se týká pěstování paprik, tedy zní, kdy začít s výsevem semínek. Odpověď je jednoduchá: semínka paprik vyséváme ještě v zimě, přibližně 10 týdnů před předpokládaným termínem výsadby na záhon, nádoby nebo do skleníku. Ať si letos zvolíme jakoukoli odrůdu, všechny se vysévají a vysazují stejným způsobem.

Vlastnoručně předpěstovanou sadbu papriky roční nebo taky seté (Capsicum annuum) do skleníku nebo fóliovníku vysaďte už v dubnu. Budete-li papriky pěstovat na záhoně, zasaďte je až v polovině května po ledových mužích, kdy už nehrozí přízemní mrazíky, které by mladé rostlinky mohly poškodit. Optimálně vyvinutá sazenice by měla být pevná, nepřerostlá, s prvními nasazenými poupaty. Papriky roční vyžadují slunné stanoviště, ale přímé sluneční světlo jim zase až tak úplně nesvědčí.

Pravidla výsevu a předpěstování sazenic papriky

Kdy zasít semínka papriky

Semena paprik vyséváme přibližně 10 týdnů před předpokládaným termínem výsadby na záhon nebo do skleníku.

  • Zdravé osivo vyséváme do vlhkých výsevních substrátů, přibližně jedno semeno na centimetr čtvereční do hloubky 0,5–1 cm.

Zemina pro výsev

Pro výsev potřebujeme kvalitní výsevní substrát s nízkým obsahem živin a pH 6–8. „Není-li výsevní zemina sterilní nebo semisterilní, aplikujeme při její přípravě Previcur podle návodu. Ještě vhodnější je pro papriku úprava substrátu aplikací přípravku Merpan (captan) v dávce 2,5 g/1 l vody na 10 l substrátu, dobře promícháme," doporučuje pěstitel Jan Prášil.

Výsev semen

Zdravé osivo vyséváme do vlhkých výsevních substrátů, přibližně jedno semeno na centimetr čtvereční. Jen lehce zasypeme výsevní zeminou.

Po výsevu truhlík nebo květináč můžeme zakrýt průhlednou fólií. Až semena vzejdou, což je zhruba do 14 dnů, fólii odstraníme.

Zalévání sadby

Substrát po celou dobu udržujeme přiměřeně vlhký. Zaléváme, spíše rosíme, pravidelně tak, aby výsevní zemina byla mezi jednotlivými zálivkami přibližně stejnou dobu vlhká i suchá (zajištění přístupu vzduchu ke kořenům je důležité, jinak odumírají kořenové špičky).

Doporučené teploty pro předpěstování silných a pevných sazenic

  • Při teplotě od výsevu do vzejití v noci 22–24 °C, ve dne, když je zataženo 26–28 °C a ve slunečných dnech 28–32 °C.
  • Až semena vzejdou udržujeme v noci teplotu 16–18 °C, v podmračených dnech 22 až 24 °C a 26 až 28 °C ve dnech slunečných.
  • Od vytvoření tří až čtyř lístků bychom měli sazeničkám paprik zajistit noční teploty v rozmezí od 14 do 16 °C, když je den zamračený od 20 do 22 °C a od 22 do 24 °C, když svítí slunce.
  • Otužování rostlin před výsadbou (přibližně jeden týden) vyžaduje teploty: noc 8–12 °C, zamračený den 14–16 °C, slunečný den 18–20 °C.
  • Tyto optimální teploty ale není lehké v domácích podmínkách zajistit. Je však třeba dbát na dostatek denního světla a zajistit optimální denní teplotu v průměru 23 °C a noční kolem 15 °C. Při zamračeném počasí denního tepla vždy ubíráme.

Přepichování

  • Přepichujeme v nepřímé závislosti na délce dne do květináčů o průměru 6–8 cm, případně si předpěstujeme prostokořennou sadbu přepichováním rostlin do truhlíků s vrstvou substrátu 5–6 cm hlubokou.

Výsadba sazenic

  • Sazenice papriky pro výsadbu má být pevná, kompaktní. Zhruba týden před výsadbou na záhon sazenice otužujeme. Vysazujeme-li sazenice kvetoucí nebo dokonce se zárodky plůdků, tak květy a plody nejprve odstraníme. Po výsadbě zaléváme vydatně, ale tak, aby zemina mezi jednotlivými intervaly dostatečně proschla. Tím zajistíme nezbytně nutný přístup vzduchu ke kořenům.

Jak vybrat vhodnou odrůdu pro pěstování paprik

„Základním kritériem při výběru nejvhodnější odrůdy papriky roční jsou podmínky, které pro pěstování téhle teplomilné zeleniny máme. Kdo nemá skleník či fóliovník a pěstuje papriky venku na záhoně, bude potřebovat odrůdy polní, nikoliv k rychlení, záleží i na klimatických podmínkách," říká pěstitel.

Dalším krokem je zvolit si chuť plodů – sladké, mírně pálivé či ostré, dobré je správně si vybrat i sympatickou barvu, existují odrůdy zelené, žluté, oranžové, červené, fialové i černé.

„Doporučuji nakupovat semínka paprik ve specializovaných prodejnách, kde vám budou umět odborně poradit. Protože i když se vám bude třeba na obrázku některá odrůda líbit sebevíc, nemusí právě u nás na zahradě nebo balkoně či ve skleníku prospívat. Každý rok se taky objeví nové odrůdy paprik, které se vyplatí vyzkoušet," radí Jan Prášil.

NENECHTE SI UJÍT: Jakou zeleninu vysazujeme ven až po ledových mužích? Určitě teplomilné papriky a rajčata!

Oblíbené odrůdy paprik

Oranžová baby paprika Hamík®

Odrůda Hamík® se vymyká všem pokusům o zaškatulkování. Menší oválné plody s kulatou špičkou zrají ze zelené barvy do barvy jasně oranžové. Silná a kompaktní rostlina jich nese velké množství. Čím ale tahle odrůda skutečně vybočuje z řady a čím je výjimečná, to je sladce ovocná chuť. Plody jsou prakticky bez semen.

  • Odrůda je vhodná do skleníků i fóliových krytů, v nejteplejších oblastech a na chráněných stanovištích i do volné půdy, je skvělá i pro pěstování v nádobách.

Světlezelená paprika Slovanus F1

Kromě smetanových kónických paprik jsou velmi rozšířené a populární i papriky zelené jehlancovité.  Slovanus F1 poskytuje po celou dobu vegetace velmi vysokou úrodu, mladé plody mají světlezelenou barvu, kterou v plné technické zralosti změní na smetanovou se zelenkavým nádechem. Plody jsou kratší, silnostěnné.

  • Paprika vyššího vzrůstu se dá pěstovat na venkovním záhoně, v chladnějších oblastech ve  fóliovnících a sklenících.

Smetanově žlutá paprika Amykus F1

Smetanově žluté papriky patří k nejchutnějším. Mají obecně příjemnou paprikovou chuť a vůni. Odrůda má plody hladké a silnostěnné. Hlavní předností je dobré olistění ve vrcholové části rostliny, které brání poškození plodů slunečním úpalem.

  • Je vhodná pro pěstování ve fóliovnících, v teplejších oblastech i ve volné půdě.

Velmi raná kapie Rafaleus F1

Nová, velmi raná hybridní kapie se širším jehlancovitým plodem, v technické zralosti mají plody barvu zelenou, v botanické tmavě červenou, primárně určená na sklizeň červených plodů. Pevné plody dobře snáší transport i krátkodobé skladování. Jsou vhodné na přímý konzum i zavařování. Odrůda je odolná k půdním houbovým chorobám i bakteriózám.

  • Doporučujeme pěstování venku a ve fóliovnících. Pro pěstování ve skleníku se nehodí.

Raný hybrid Goldus F1

Tento hybrid je vhodný pro intenzivní polní pěstování i pro pěstování ve fóliovnících a sklenících. Silnostěnné plody jsou jehlancovitého tvaru a sklízíme je především v technické zralosti, kdy jsou světle zelené. Plody jsou vhodné pro střednědobé skladování.

  • Mezi přednosti této odrůdy patří tolerance k chladu, k vysokým teplotám i k bakteriózám a právě díky tomu dává vyrovnané sklizně až do zámrazu.

Žlutá kvadratická paprika Smile F1

Novinkou roku 2024 je žlutá kvadratická paprika Smile F1.  Plody jsou velké silnostěnné kvádry, v technické zralosti smetanově bílé, v botanické žluté. Jsou vhodné pro přímý konzum i konzervování, především v technické zralosti. Plody jsou velmi šťavnaté, mají vysoký obsah vitamínu C.

  • Tento raný až poloraný hybrid papriky středního až vyššího vzrůstu je určený pro pěstování ve sklenících a fóliovnících. V teplejších oblastech jižní Moravy a jižního Slovenska je možno ji pěstovat i venku.

Hráškově zelená paprika Saskia F1

Raná hybridní odrůda se vyznačuje zvláštní, hráškově zelenou barvou plodů v technické zralosti. Plody mají rozměr 12x8 cm, průměrná hmotnost je 120–140 gramů, jsou velmi šťavnaté a mají skvělou chuť. Vzrůst rostlin je vyšší, barva plodů v botanické zralosti je pak tmavě červená.

  • Tato hybridní paprika je mimořádně přizpůsobivá různým podmínkám prostředí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tajuplná zkratka SHU měří pálivost paprik. Víte, jak se počítá?

Unikátní paprika Srilanus F1

Plody připomínají papriky typu „banana“. Jsou ale kratší, se silnější stěnou, šťavnatější a výrazně, ale příjemně pálivé (10 000 – 15 000 SHU). Plody se sklízí především v technické zralosti, kdy jsou světle zelené, ale i světle červené v plné botanické zralosti.

  • Hodí se nejen pro pěstování ve skleníku či fóliovníku, ale i pro výsadbu do volné půdy i pro pěstování v nádobách.

Trochu jiná paprika Somborius F1

Velmi raná paprika středního vzrůstu typu „somborka“. Jedná se o mírně pálivou papriku (SHU 400–600) s kratšími, široce jehlancovitými plody. Sklízí se především v technické zralosti, kdy plody mají smetanovou barvu. Jsou vhodné pro přímý konzum, konzervování, grilování i k dalším kulinářským úpravám – široký tvar plodu je ideální například pro plnění.

Zdroj: šlechtitel a pěstitel Jan Prášil, Zelenina na zahrádce (Antonín Dolejší)


Přečtěte si také