reklama

Artyčok je krásná květina i zdravá zelenina. Jak ho pěstovat a zpracovat?

Lenka Valjentová
9. září 2021
Artyčok je je na první pohled krásná dekorativní rostlina, která vypadá jako bodlák. Ještě nerozvité květy artyčoku zeleninového a bělené řapíky artyčoku kardového jsou ale také lahodnou zeleninou příjemně nasládlé chuti s nezanedbatelnými pozitivními účinky na zdraví. Artyčoky jsou vhodné pro diabetiky a žlučníkáře, podporují trávení, detoxikaci a chrání játra. V přírodě ho u nás nenajdete, a tak si ho musíte buď koupit, nebo sami vypěstovat.
reklama

Artyčok(Cynara) je mohutná atraktivní rostlina s výraznými stříbřitě zelenými vykrajovanými listy a modrými až fialovými květy, dorůstající do výšky až dvou metrů. Na zahrádce si můžeme vypěstovat artyčok zeleninový (Cynara scolymus) a artyčok kardový (Cynara cardunculus). Domovem artyčoků je Středomoří, takže u nás se jim daří jen v teplejších oblastech nebo je musíme pěstovat ve skleníku.

Jak pěstovat artyčok

  • Artyčoku vyhovují lehčí, kypré, dostatečné vlhké a humózní půdy s vysokým obsahem živin. Ještě před výsadbou zapracujete do země silnou vrstvu vyzrálého kompostu,
  • Artyčoky během vegetace potřebují pravidelnou vydatnou zálivku, hnojení organickými hnojivy zhruba jednou za dva týdny aokopávání, při němž krostlinám přihrnujeme zeminu. Použít se dá mulčovací kůra, případně vjejich okolní pěstujeme nízké nebo plazivé letničky.
  • Na podzim nadzemní část zaschne, aby na jaře od kořenů opět vyrazila nová. Na zimu je nutné artyčokpořádně zahrnout zeminou, kompostem, listím či smrkovým chvojím.

Jak získat sazenice artyčoku

  • Chceme-li si sami předpěstovat artyčoky, semínka vysejeme už v únoru až začátkem března do výsevních misek či truhlíků, a když se objeví první pravé lístky,přesadíme je do květináčů a umístíme na světlé místo, ale pozor ne na ostré jarní sluníčko, to semenáčkům nesvědčí.
  • Semenaby měla klíčit při optimální teplotě 21 až 25 °C.
  • Sazeničky artyčoku potřebují pravidelnou zálivku.
  • V druhé polovině května po ledových mužích vysazujeme předpěstované sazeničky artyčoku na záhony na slunné stanoviště ve vzdálenosti nejméně 100 x 150 cm od sebe. Musíme počítat stím, žeartyčok je poměrně robustní.
  • Snadnější a rychlejší je množení artyčoku vegetativně odnožemi z mateřské rostliny.

Jak a kdy sklízet artyčoky

  • Dobře vyvinuté, aleještě nerozvité květní úbory jako zeleninu sklízíme od července až do podzimu, artyčoky dozrávají postupně.
  • Vprůměru mají zhruba 10 cm, dužnaté lůžko je obklopené širokými listeny.
  • Když se artyčoky rozvinou, zdřevnatí a zhořknou, takže je sklízíme, když jsoušupiny květního úboru ještě zcela zavřené.
  • Vlednici vydrží sklizené plody zabalené vefólii až 3 týdny.
  • Květy artyčokůjsou velice dekorativní, ostatně jako všechny bodláky, a nalákají včely, čmeláky a motýly. Ovšem když artyčok jednou vykvete, přestane nasazovat nová jedlá poupata.

Jak připravit artyčok?

Jako delikatesní zelenina se konzumují květní lůžka artyčoku zeleninového, mají příjemně nahořklou či hořkosladkou chuť. Můžeme je vařit v páře, zapékat, grilovat, marinovat, nakládat, plnit nádivkami, používají se do těstovin, polévek, na pizzu, krybám, do zeleninových směsí, ale také jen samotné.

  • Připrava artyčoku je trochu složitější. Nejprve je potřeba ořezat vláknité dužnaté listeny na povrchu květního lůžka, které jsou tuhé, a taky ostré špičky listenů. Lžičkou vyjmeme chlupatý střed, který se nedá jíst. Můžeme ořezaný květ také příčně rozkrojit od vrcholku ke stopce a střed odstranit.
  • S artyčoky pracujeme co nejrychleji, protože na řezu opravdu brzy černají. Očištěné artyčoky hned buď potřeme (řeznou část) citronovou šťávou, nebo je celé vložíme dovody sněkolika kapkami citronu. Artyčoky můžeme před další úpravou krátce spařit v páře.

Základní recept na přípravu artyčoků

Ingredience

Příprava

Srdíčka artyčoku krátcepovaříme vhorké vodě s citronovou šťávou a pepřem – doměkka, ale aby se nerozvařila. Necháme krátce okapat. Na talíři je podle chuti mírně osolíme a zakápneme olivovým olejem nebo rozehřátým máslem. Podáváme sčerstvým pečivem.

Artyčoky v oleji

Ingredience

  • 1kg artyčoků
  • 10g soli
  • 250ml bílého vína
  • 500ml octa
  • 250ml vody
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1citron
  • 2bobkové listy
  • 3 kuličky jalovce
  • 1 hřebíček
  • 3kuličky černého pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 2stroužky česneku
  • 1l extra panenského olivového oleje

Příprava

Artyčoky očistíme, podélně rozkrojíme, nakrájíme na tenké plátky a ponoříme do vroucí vody s citronovou šťávou, aby nezčernaly. Vodu s octem, vínem, česnekem, solí a kořením přivedeme k varu, vložíme do ní artyčoky a asi 3 minuty povaříme. Pak scedíme a artyčoky necháme důkladně okapat. Naskládáme do vyvařených sklenic a zalijeme olivovým olejem. Necháme asi 20 minut stát, pak podle potřeby ještě dolijeme olej tak, aby byly artyčoky schované pod hladinou. Sklenice pečlivě uzavřeme a skladujeme je v lednici.

Artyčok kardový

Z artyčoku kardového se jako zelenina užívají nikoli květní úbory, ale bělené řapíky, přičemž nejchutnější jsou řapíky vnitřních mladých listů. Řapíky jsou jemně nahořklé. Vybělené řapíky využíváme kpřípravě salátů, případně dušené jako přílohu kmasu podobně jako nerozvinuté květy artyčoku zeleninového nebo jako chřest.

Jak pěstovat artyčok kardový?

Pěstuje se stejně jako artyčok zeleninový, jen sklizeň je jiná.

Zhruba měsíc před ní je nutné listy svázat a obalit obalit černou fólií, kartonem nebo slámou. Na světle se nechají jen špičky listů, aby došlo kbělicímu procesu.

Listy svybělenými řapíky sklízíme vsrpnu a vzáří.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama