Jak a kdy sklízet rajčata, okurky, papriky a cukety

Pozdní léto je pro zahrádkáře ve znamení sklizně bohaté úrody rajčat, okurek, paprik a cuket. Chceme-li se do zralých plodů hned zakousnout a vychutnat si jejich dokonalost, můžeme si je utrhnout kdykoliv, když se je rozhodneme zavařit a jinak zpracovat, je pro sklizeň nejvhodnější časné ráno. Zeleninu na uskladnění sklízíme za suchého slunného dne v poledne nebo odpoledne.

Jak a kdy sklízet rajčata

  • Rajčata sklízíme, když jsou plody podle odrůdy správně vybarvené, krásně červené, žluté, oranžové či černé, ale ještě pevné, nikoli už měkké.
  • Plody trháme opatrně odshora dolů. V období, kdy začínají rajčata překotně dozrávat, je nutné je sklízet každý den.
  • Nejchutnější jsou dozrálá rajčata za plného, teplého léta, chladné večery a dny již zhoršují jejich chuť.
  • Rajčata se trhají bez problémů, plody se oddělují v kolínku zcela bezpečně.
  • Plody hodně zralé a veliké se oddělí bez zeleného kalichu, a tak je pohodlnější na jejich sklizeň použít zahradnické nůžky.
  • Plody je třeba sklízet i se stopkou, pak déle vydrží.
  • Sklizená zralá rajčata neskladujeme při teplotách nižších než 10 °C, tedy ani v lednici. Za teploty okolo 15 °C si rajčata nejlépe udrží svou typickou chuť i vůni.
  • Rajčata mají poměrně dlouhou vegetační dobu, a tak se může snadno stát, že první podzimní mrazíky překvapí poslední, ještě nevyzrálá rajčata. Proto je lepší už teď odstranit vrcholky rostlin, i když ještě kvetou – tak veškerou svou energii dají do dozrávajících plodů. Úroda bude větší.

Rajčata nepatří do lednice

Ještě než přijdou mrazíky, všechna rajčata sklidíme, a to i nedozrálé plody. Co s nimi?

„Celé rostliny můžeme vytrhnout s kořeny, očistit a zavěsit kořenem vzhůru třeba na půdu, kde zelená rajčata postupně „dojdou“. Větvičky rajčat, která se z rostlin odlomila, i jednotlivé plody naskládáme na tác v jedné vrstvě a dáme na místo, kde je co nejvíce světla a slunce, radí šlechtitel a pěstitel Jan Prášil a dodává: „A pokud chceme urychlit zrání, umístíme je do sousedství jablek nebo banánů, protože ovoce uvolňuje ethylen, který pomůže rajčatům přirozeně dozrát.

Jak a kdy sklízet okurky

  • Okurky sklízíme pravidelně probírkou zhruba každé dva až tři dny podle počasí, aby nepřezrály.
  • Na záhonu se okurky nakládačky sklízejí, když dorostou do požadované délky, obvykle kolem 8 cm
  • Čím častěji plody trháme, tím více květů a plodů dorůstá a zvyšuje se úroda.
  • Okurku nakládačku stačí jemně ohnout proti směru růstu, aby se uvolnila, a pak ji opatrně ulomíme či ukroutíme. Pokud nám to nejde, použijeme raději nůžky nebo nůž, abychom zbytečně neporanili rostlinu.

Okurky ve skleníku

„Skleníkové okurky hadovky se dají pohodlně ukroutit, ale snadno se mohou poškodit křehké výhonky. Daleko lepší je použít nožík či nůžky. Rostliny ve skleníku bývají totiž až příliš křehké na to, abychom dokázali plody vždy vylomit bez poškození, doporučeuje Jan Prášil.

Jak a kdy sklízet papriky

  • Zralé papriky lze sice docela snadno ručně odlomit proti směru růstu, ale chce to cvik, protože při vylamování můžeme velmi snadno vzít s sebou celý výhon i s mladými papričkami a zničit ho, což by byla velká škoda. Takže je lepší používat zahradní nůžky. Jsou sice méně pohodlné, ale bezpečnější.
  • Při sklizni nůžkami odstřihneme stopku 2–3 cm od paprikového lusku.
  • Při průběžné sklizni zhruba každý třetí den dosáhneme bohaté úrody.
  • Od kvetení do vyzrání plodů potřebují různé odrůdy zhruba 60 až 90 dnů.
  • Paprikové lusky se mají sklízet zhruba každý třetí den.

Sklizeň pálivých paprik

Při sklizni pálivých paprik a hlavně chilli papriček bychom ve svém vlastním zájmu neměli zapomenout vzít si i rukavice – řízný kapsaicin, který obsahují, by nám na rukou zůstal ještě několik hodin a sáhnout si potom do oka či do nosu, to bychom si ještě hodně dlouho pamatovali!

Jak a kdy sklízet cukety

  • Cukety sklízíme především vykroucením. Je to metoda jednoduchá a bezpečná.
  • Cukety nemají dlouhé stopky, plody jsou těsně přisedlé k rostlině, a protože jsou stopky dužnaté, snadno se vám je podaří utrhnout.
  • Na sklizeň cuket raději nepoužíváme nůž a nůžky, protože šťávou, která na jejich ostří ulpí, se mohou z rostliny na rostlinu přenášet choroby.
  • Jedině pokud bychom sklízeli příliš přerostlé, obrovské cukety, použijeme nůžky. Stejná pravidla platí také pro sklizeň patizonů!
  • „I v případě cuket platí, že čím častěji budeme plody sklízet, tím více podnítíme rostlinu k tvorbě dalších a dalších plodů. Velké cukety tvořící semena brzdí nasazování dalších plůdků, ty zasychají a odumírají. Navíc jsou mladé plody do velikosti 15 až 20 cm nejchutnější, nejjemnější a nejkřehčí," radí Jan Prášil.

Zdroje: šlechtitel a pěstitel Jan Prášil, izahradkar.cz


Přečtěte si také