Kerblík třebule je staročeské koření a léčivá bylinka. Vypěstujete ho snadno a rychle

Kerblík třebule, staročesky stokláska, se vyznačuje zajímavou vůní připomínající anýz. Do české kuchyně patří odjakživa, používal se všude tam, kam se dávala petrželka, pažitka a estragon. Kerblík je také dobrou léčivkou, která dokáže pomoci s trávením, detoxikací a hubnutím, doporučuje se při problémech s dýcháním a krevním tlakem. Díky tomu, že je pěstování kerblíku nenáročné, zvládne ho opravdu každý.

Kerblík třebule (Antriscus cerefolium L.) nebo taky třebule pravá, staročesky stokláska, patří do čeledi miříkovitých a jedná se o jednoletou rostlinu, která někdy dosahuje výšky zhruba 50 cm. Listy jsou zpeřené a květy bílé. Vzhled listů trošku připomíná rozrostlejší petržel, může mít také kadeřavé listy podobné kadeřavé petrželce a vůní připomíná anýz. Najdeme ho také ve volné přírodě v plané verzi. U nás je známý už od středověku.

Na co se používá kerblík třebule

„Kdysi se kerblík dával kojícím matkám na podporu tvorby mléka a smíchaný se sádlem se užíval na vředy, otoky a bolavé klouby. Obsahuje velké množství vitaminu C, z minerálních látek železo a hořčík, dále flavonoidy, glykosidy, éterické oleje a další zdraví prospěšné látky. Nálev z kerblíku podporuje trávení, zvláště účinný je při žaludečních problémech, nadýmání a průjmu. Pomáhá taky upravit krevní tlak. Osvědčil se při onemocnění kloubů, zánětech močového ústrojí a ledvin, působí močopudně a podporuje snadnější vylučování. Je vhodný při redukčních dietách, detoxikuje a regeneruje organismus, jemně čistí především játra, ledviny a žlučník. Pomáhá i při silném kašli a  dýchacích potížích,“ doporučuje bylinkář Martin Kolár. Nálev z kerblíku poslouží také jako obklad na unavené oči a na osvěžení pokožky.

Kerblíkový čaj na hubnutí

Ingredience

  • 1 lžíce čerstvých lístků kerblíku
  • 250 ml vroucí vody

Příprava

Kerblík zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme asi 10 minut vyluhovat. Scedíme.

Užívání

Vlažný kerblíkový čaj pijeme po jídle při žaludečních obtížích. Jako podporu redukčních diet při hubnutí vypijeme toto množství třikrát denně před jídlem. Čaj vždy připravujeme čerstvý.

Jak pěstovat kerblík

  • Kerblík je pěstitelsky nenáročná rostlina, daří se mu dobře na zahradě, skvěle prospívá v truhlíku na balkoně a okenním parapetu.
  • Kerblík je vhodné pěstovat v lehké a propustné půdě, přičemž nejvíce se mu daří v mírném stínu. Upřednostňuje vlhčí stanoviště. Kerblík pěstovaný v polostínu bude mít výraznější aroma i chuť než kerblík pěstovaný na slunci.
  • Osivo vyséváme přímo na stanoviště do řádků vzdálených 25 cm, v řádku 2 cm od sebe. Výsev můžeme v průběhu roku několikrát opakovat. Optimální dobou k výsevu je období mezi dubnem a zářím. Kerblík, který vysejeme až v září, přezimuje a brzy na jaře vytvoří bohaté listy, které se dají hned sklízet.
  • Do truhlíku vyséváme jednotlivá semínka do sponu zhruba 1 x 1 cm a zasypeme asi 1,5cm vrstvou zeminy. Nesmíme zapomenout na dostatečnou drenážní vrstvu. Substrát udržujeme stále vlhký. Květináč umístíme do polostínu. Do květináče na vnitřním okenním parapetu kerblík vyséváme během celého roku.
  • Když je suché léto, musíme kerblík zalévat vydatně, protože potřebuje k růstu dostatečnou vláhu. Trpí-li suchem, jeho listy rychle vadnou.
  • Kerblík sklízíme, jakmile rostliny dosáhnou minimálně 6 centimetrů. Můžeme jej sklízet přibližně měsíc po výsevu.
  • Sbíráme pouze mladé a čerstvé lístky, nejlépe je hned spotřebujeme. Jakmile rostlina vykvete, už lístky nesbíráme.
  • Kerblík se dá zmrazit nebo naložit do octa či oleje. Sušením se znehodnocuje, protože ztratí svou typickou vůni i chuť.

Kerblík třebule koření

Kerblík patří mezi chuťově jemné bylinky, jako jsou pažitka, hladkolistá petrželka nebo estragon, voní sladce po anýzu. Kerblík byl u nás dříve hodně využívanou bylinkou, staročeská kuchyně nazývala kerblík stokláska a věhlasná kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová doporučovala kerblíkovou studenou omáčku s vařeným hovězím masem a kerblíkovou polévku z hovězího vývaru, smetany a vaječných žloutků. Kerblík přidáváme do teplých pokrmů až na poslední chvíli, vařením ztrácí svou chuť.

Čerstvý kerblík třebule patří především k rybám, do domácí sekané či karbanátků, ke grilovaným masům, do polévek, omelet, omáček nebo do pomazánek. Jenom bychom měli mít na paměti, že ho v pokrmech přehluší výraznější bylinky, proto ho nedáváme dohromady třeba s majoránkou, saturejkou nebo rozmarýnem. Kerblík je skvělá ozdoba chlebíčků, jednohubek, polévek, salátů nebo bramborových jídel.

Smetanová polévka s kerblíkem a mandlemi

Ingredience

Příprava

Cibulku a celer nakrájíme na plátky, byliny nasekáme. Na rozehřátém oleji orestujeme celer a cibulku, přidáme mouku a krátce osmahneme. Přidáme mandle a zhruba polovinu sekaných bylinek. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a asi 10 minut povaříme. Sejmeme z plotýnky, vmícháme zakysanou smetanu, zbylé bylin­ky a polévku rozmixujeme. Podle chuti přidáme citronovou šťávou. Ozdobíme čerstvým kerblíkem.

Zdroje: cs.wikipedia.org, ireceptar.cz, bylinkář Martin Kolár, šlechtitel a pěstitel Jan Prášil


Přečtěte si také