Proč jíst a jak pěstovat pikantní ostružiny. Jsou skvělé na hubnutí i zvýšení potence

Ostružiny, černofialové sladce pikantní plody ostružiníku křovitého, jsou především lesním ovocem, ale dnes je najdeme takřka na každé zahradě. Jako přírodní lék se používají plody a listy. Plody se uplatní při hubnutí, revmatismu, chřipce i angíně, zvyšují potenci a pomáhají při poruchách erekce. Ostružiníkové listy léči paradentózu i kašel.

Ostružiny, černofialové plody ostružiníku křovitého (Rubus fruticosus), rychle doplní energii a tekutiny, obsahují snadno stravitelné cukry, vlákninu, až 80 procent vody, ve 100 g je jen zhruba 200 kJ. Proto jsou ideální potravinou při hubnutí. Pomáhají nám ale daleko víc.

Ostružiny – léčivé účinky

Ostružiny jsou významným zdrojem vitaminů C, skupiny B a K, z minerálů obsahují hlavně draslík, železo, hořčík, fosfor, zinek, selen, vápník. Unikátní složkou ostružin jsou flavonoidy a antokyany, které mají antioxidační, protizánětlivé, a dokonce i protinádorové účinky. Zpomalují stárnutí buněk, regenerují sliznice, působí detoxikačně a protizánětlivě. Skvěle působí proti průjmu, bolesti v krku, podpoří léčbu chřipky, angíny či kašle. Speciálně muže by ale mohla zajímat informace, že ostružiny posilují potenci a pomáhají při poruchách erekce. Plod se skládá z jadérek, která obsahují éterické oleje a salicyláty, proto pomáhají při dně, revmatismu a vysokém krevním tlaku.

Nápoj z ostružin pro muže na zvýšení potence

Ingredience

  • 3 vrchovaté lžíce zralých ostružin
  • 1 l vody

Příprava

Omyté ostružiny zalijeme studenou vody, přikryjeme, necháme nejméně hodinu macerovat, pak pomalu přivedeme k varu, sejmeme z plotýnky, přikryjeme a necháme 30 až 45 minut vyluhovat. Můžeme rozmixovat.

Užívání

Toto množství by měli pánové popíjet během celého dne po doušcích, nemá se vypít najednou. Užívá se jednou až dvakrát ročně jako kúra po dobu šesti týdnů.

Ostružiníkové listy účinky

Ostružiníkové listy z divoce rostoucích keřů se sbírají od května do konce září. Sušíme je na suchém a vzdušném místě v tenkých vrstvách. Listy mají mít po usušení zelenou barvu. Listy mají antibakteriální, fungicidní a detoxikační účinky, působí močopudně a dezinfikují močové a trávicí ústrojí. Nálev z listů působí především proti průjmům a obecně zažívacím potížím, podporuje vykašlávání a používá se jako prevence paradentózy.

  • Nálev z listů: 2 lžičky sušených listů zalijeme 250 ml vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat, scedíme. Nálev pijeme vlažný dvakrát denně.
  • Odvar z listů: 4 lžíce sušených listů zalijeme 1 litrem studené vody, přivedeme k varu, 1 minutu povaříme a necháme asi 10 minut vyluhovat. Odvar z listů je prostředkem na léčbu kožních nemocí, lze ho použít jako kloktadlo při chorobách z nachlazení, jako obklad nebo zábal pomáhá léčit špatně se hojící rány, ekzémy a kožní záněty.

Pravidla úspěšného pěstování ostružiníku křovitého

  1. Ostružiník křovitý není na pěstování přehnaně náročný. Plodí zpravidla jednou ročně, plody postupně dozrávají i dva měsíce, většinou od srpna do konce září. Ostružiny sbíráme v srpnu a září.
  2. Pro pěstování ostružiníku křovitého je vhodné slunné místo chráněné před mrazem a větrem.
  3. Nejlépe prospívá v propustných, nepřemokřených humózních půdách, ale poroste dobře na každé středně těžké půdě, spíše mírně kyselé (pH 6–7).
  4. Ostružiník vysazujeme buď na podzim, nebo na jaře. Záhon před výsadbou s dostatečným předstihem nakypříme a pohnojíme například uleželým chlévským hnojem nebo kompostem.
  5. Nové sazenice sázíme tak hluboko, aby kořeny byly zhruba 10 cm hluboko, protože musí pevně držet v zemi. Vzdálenost mezi jednotlivými rostlinami by měla být kolem 1 m, u plazivých odrůd až 3 m. Ostružiníky plazivé je vhodné pěstovat na opoře.
  6. Vysazujeme jednoleté rostliny se 2–3 pupeny, které vyrůstají z podzemní části oddenku. Z těchto pupenů na jaře vyrostou výhony, které budou plodit dalším rokem.
  7. Ostružiník se nejčastěji množí hřížením. Jednoleté výhony ohneme k zemi, přichytíme háčkem nebo zatížíme a necháme zakořenit. Po vyrašení silný výhon oddělíme od mateřské rostliny a přesadíme na nové místo. Nebo si koupíme kvalitní sazenice v zahradnictví.
  8. Aby ostružiníky stále dobře plodily a odolávaly škůdcům a chorobám, potřebují pravidelný řez, který zvyšuje násadu plodů, bez něj by vznikalo husté, téměř neproniknutelné a málo plodící houští. Mladé pruty sestřihujeme po vysazení na délku asi 25 cm. Z kořenů pak necháváme vyrůst každoročně šest mladých silných výhonů, ostatní odstraníme. Šlahouny z paždí listů v létě zkrátíme na dva až tři pupeny.
  9. Ostružiny dozrávají postupně celé léto, někde až do konce září i v říjnu. Stačí, když je budeme sklízet jednou týdně.
  10. Zralou ostružinu poznáme podle barvy – dobře vyzrálé plody ostružiníku křovinatého jsou téměř černé, jsou příjemně pikantní a šťavnaté.
  11. Ostružiny velmi snadno plesniví, hlavně pokud jsou ve vyšší vrstvě. Chceme-li si je nechat déle čerstvé, odstřihneme plody i s celým výhonem. Ale ani tak nevydrží svěží déle než dva až tři dny.
  12. Po sklizni posledních ostružin keře ostružiníku ostříháme. Odstraníme především odplozené větévky a nově vyrostlé výhony zkrátíme zhruba o jednu třetinu délky. Ostříháním starších prutů se rostlině před zimou ulehčí, snáze přezimuje a na jaře půjde většina živin do ponechaných jednoletých výhonů.

Ostružiny v kuchyni

Černé, příjemně pikantní a šťavnaté ostružiny jsou nejchutnější syrové a čerstvě utržené. Pokud zralé plody ihned po utržení nesníme a hodláme je uchovat na později, je nutné je rychle tepelně zpracovat, usušit nebo zamrazit. Ostružiny totiž velmi snadno podléhají zkáze.

Čerstvé ostružiny se hodí do ovocných salátů a nepečených moučníků. Jsou vítanou ozdobou letních nápojů, koktejlů, dezertů, zákusků, zmrzlinových pohárů, pudinků, nákypů, lívanců či palačinek. V teplé kuchyni patří především do ovocných knedlíků, koláčů, bublanin, rolád, dortů i bábovek. Plody se používají na výrobu kompotů, sirupů, džemů (vyzkoušejte ostružinový džem s levandulí), rosolů, domácích vín a likérů. Neměly by chybět v domácí zmrzlině, sorbetu či limonádě. Ostružiny se uplatní i při přípravě studených polévek, ovocných omáček a smoothie.

Ostružinová omáčka

Ingredience

  • 1 kg zralých ostružin
  • 400 ml vody
  • 1 balíček Gelfix Klasik
  • 1 kg cukru

Příprava

Očištěné, omyté a osušené ostružiny rozmixujeme ponorným mixérem a propasírujeme přes sítko. Dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Obsah balíčku Gelfix Klasik smícháme se 2 lžícemi cukru a přidáme k ovoci. Za stálého míchání vaříme asi 1 minutu. Přidáme zbylý cukr a přivedeme k varu. Povaříme minimálně 5 minut. Plníme až po okraj do připravených sklenic (4–5 po 250 ml). Sklenice uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru. Necháme stát asi 15 minut.

Použití

Toping použijeme na přelití zmrzlin, moučníků apod. Ostružinová omáčka je také výborná ke zvěřině.

Odrůdy ostružiníku křovitého pro pěstování na zahradě

Thornless

Beztrnný ostružiník vyžaduje chráněné, slunné stanoviště. Odrůda odolná proti mrazu a chorobám. Plody kuželovitého tvaru jsou středně velké, lesklé, černofialové. Chuťově jsou plody sladkokyselé a aromatické, sbíráme je od začátku srpna do konce září.

Black Satin

Beztrnný ostružiník se vyznačuje velmi vysokými výnosy plodů, půdní nároky jsou minimální. Odrůda je nenáročná, ale světlé a teplé stanoviště zaručí lepší úrodu. Plody jsou velké, měkké, černě zbarvené. Chuťově aromatické s mírně nakyslou chutí. Sklízíme od konce července do konce září.

Čačanská beztrnná

Středně raná polovzpřímená odrůda pocházející ze Srbska. Lesklé, velmi velké plody mají aromatickou sladkou chuť a začínají zrát zhruba v polovině srpna. Ostružiník nepotřebuje díky polovzpřímenému růstu oporu.

Loch Ness

Beztrnný ostružiník je rezistentní vůči mrazu a vyznačuje se vysokou plodností i ve vyšších polohách. Plody postupně zrají v průběhu 4 týdnů od srpna do září. Velmi velké leskle černé pevné plody jsou dobře oddělitelné od stopky. Chuťově jsou příjemně aromatické.

Zdroje: bylinkyprovsechny.czwww.vitalia.czwww.ceskenapady.cz


Přečtěte si také