Kuchyně

26. prosince 2021 07:00

Lenka Valjentová

Sváteční štrúdl udělejte s jablky v karamelu a domácí vanilkovou omáčkou

Jablečný štrúdl, nebo chcete-li jablečný závin, patří k vánočnímu času podobně jako vánočka či štóla. Každý má svůj oblíbený recept, ale možná by to chtělo vyzkoušet něco nového. Můžete připravit štrúdl z listového těsta s karamelizovanými jablky, perníkem, ořechy a rozinkami naloženými v rumu. Nebo udělejte tvarohové těsto a naplňte ho jablky, ořechy a brusinkami. A když domácí štrúdl přelijete domácí vanilkovou omáčkou, chuť bude dokonalá.

Domácí štrúdl s jablky v karamelu

Ingredience

  • 1 listové těsto
  • asi 3 jablka
  • 50 g cukru
  • 50 g rozinek namočené v rumu
  • 50 g vlašských ořechů
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 50 g strouhaného perníku
  • skořice
  • rum
  • mouka na vál

Příprava

  1. Z cukru uděláme světlý zlatohnědý karamel: cukr nasypeme do hrnce se silným dnem a necháme to rozpustit, opatrně ho mícháme dřevěnou vařečkou, aby se nepřipálil. Vložíme do něj na kostičky nakrájená jablka. Přisypeme skořici a vyvaříme šťávu z jablek. Pak karamelizovaná jablka smícháme s nasekanými ořechy a rozinkami namočenými v rumu. Přidáme vanilkový cukr a vše dobře promícháme.
  2. Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu do tvaru obdélníku (jeden nebo dva). Vejce rozkvedláme a asi polovinou těsto potřeme. Pak ho posypeme perníkem, rozdělíme na něj jablečnou směs a pevně zavineme. Nakonec potřeme zbylým vajíčkem a můžeme ještě posypat krupicovým cukrem, aby byl křupavější.
  3. Závin vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme zhruba 25 minut.

Sváteční jablečný štrúdl s vanilkovou omáčkou

Ingredience na těsto

  • 80 g hladké mouky
  • 45 g ovesných vloček
  • 1 vanilkový lusk Bourbon Dr. Oetker
  • 125 g změklého másla
  • 125 g tučného tvarohu
  • mouka na vál

Ingredience na náplň

  • 1-3 jablka nakrájená na malé kousky
  • 1 lžička mleté skořice
  • 30 g třtinového cukru
  • 1 balíček třtinového cukru s mletým vanilkovým luskem
  • 50 g sušených brusinek
  • 5 lžic mletých vlašských ořechů
  • 50 g mandlových plátků

Ingredience na vanilkovou omáčku

  • 125 ml mléka
  • 4 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 1 vanilkový lusk Bourbon
  • 2 žloutky
  • 40 g másla
  • asi 4 lžičky rumu

Příprava

  1. Na těsto smícháme mouku s vločkami, cukrem, solí a dření z lusku. Přidáme máslo a tvaroh a ručně vypracujeme na hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme asi na 2 hodiny do ledničky.
  2. Na náplň v míse smícháme jablko se skořicí, třtinovými cukry a brusinkami.
  3. Těsto na pomoučeném vále vyválíme na plát a posypeme mletými ořechy. Pak na těsto stejnoměrně naneseme náplň a posypeme mandlovými plátky. Na bocích asi 2 cm přehneme a těsto opatrně zavineme. Přeneseme na plech vyložený papírem na pečení.
  4. Štrúdl vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme dorůžova asi 30 minut. Štrúdl necháme vychladnout.
  5. Na omáčku nalijeme 100 ml mléka do kastrůlku. Přidáme cukr, sůl a rozříznutý vanilkový lusk a přivedeme k varu. Vanilku vyndáme. Ve zbylém mléce rozmícháme žloutky a nalijeme do kastrůlku a povaříme do zhoustnutí. Sejmeme a vmícháme máslo a rum. Necháme zchladnout.
  6. Sváteční jablečný štrúdl podáváme s vanilkovou  omáčkou.

Sdílejte článek
Štítky jablko ořechy cukr rum jablečný závin omáčka karamel těsto brusnice brusinka Dr. Oetker rozinka

Přečtěte si také