Kuchyně

16. července 2023 14:00

Lenka Valjentová

Co dělat s červeným rybízem: Skvělé jsou šťáva, linecká marmeláda, želé i pikantní roláda

Pikantně nakyslý červený rybíz je osvěžující letní ovoce, které po generace nechybí snad na žádné české, moravské a slezské na zahrádce. Šťavnaté drobné bobule nabité vitaminy jsou skvělé čerstvě utržené, dodají šmrnc moučníkům a dezertům, tradičně se z nich připravují domácí zavařeniny. Je jen na vás, jak si letos rybíz užijete, třeba vás inspirují naše recepty na rychlou šťávu, želé s rozmarýnem či linecký džem.

Rod rybízu neboli meruzalky (Ribes) zahrnuje více než sto druhů.

  • U nás se nejvíce pěstuje pikantně nakyslý rybíz červený (Ribes rubrum), který dozrává podle odrůdy od června do konce srpna.
  • Mnohem méně je u nás vidět rybíz bílý, který se sklízí zhruba v druhé polovině července a má bobule o poznání sladší, jemnější a aromatičtější než červený. Plody jsou bílé až žluté, některé odrůdy jsou průsvitné.
  • V poslední době se můžeme setkat s rybízem růžovým, který dozrává během července, je ze všech nejsladší a nejvíc se hodí pro přímé mlsání.
  • Oblíbený je také nejaromatičtější a nejzdravější rybíz černý (Ribes nigrum), ten se sklízí zhruba od začátku července do poloviny srpna, bobule v hroznech zrají většinou nerovnoměrně. Více se o černém rybízu dozvíte zde.

Proč jíst červený rybíz

Rybíz je zejména bohatým zdrojem vitaminů C a E, dále vitaminů skupiny B a provitaminu A, obsahuje tak zinek, vápník, draslík, hořčík, železo a rutin.

Plody červeného rybízu pomáhají při chorobách z nachlazení, posilují oslabený organismus a zvyšují jeho obranyschopnost. Díky rutinu zlepšují stav cévních stěn, je tedy vhodný při křečových žilách či hemoroidech. Listy se používají v lidovém léčitelství k léčení střevních chorob, podporují správné trávení a působí močopudně.

Červený rybíz v kuchyni

Drobné červené bobule mají výraznou, příjemně kyselou chuť a v létě jsou v čerstvém stavu velice osvěžující, hodí se do nápojů a zmrzlin a dezertů. Své nezastupitelné místo mají při sladkém pečení moučníků, za vyzkoušení rozhodně stojí bábovka ze šlehačky nebo bublanina. Tradiční jsou rybízové zavařeniny, sirupy či vína a likéry. Bobule rybízu se dají velmi dobře zmrazit a sušit.

Rybízové želé s rozmarýnem

Ingredience

  • 500 g kuliček červeného nebo bílého rybízu
  • 500 ml vody
  • asi 1/2 lžičky najemno nasekaného rozmarýnu
  • 1 balíček Gelfixu Klasik 1:1
  • 1150 g cukru krystalu

Postup

Červený nebo bílý rybíz s vodou povaříme asi 5 minut v kastrůlku. Sejmeme, přikryjeme pokličkou a necháme 10–15 minut stát. Pak scedíme přes plátno nebo husté sítko, rybíz dobře vymačkáme. Ze šťávy odměříme 750 ml. Gelfix smícháme se 2 lžícemi cukru a přidáme do šťávy. Za stálého míchání asi 1 minutu povaříme. Do ovocné šťávy přimícháme rozmarýn a zbytek cukru a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme minimálně 5 minut a sejmeme. Na talířek kápneme lžičku právě svařeného želé. Pokud je po vychladnutí málo tuhé, vmícháme 2 lžičky kyseliny citronové. Odeberme případnou pěnu a ihned plníme až po okraj do připravených skleniček. Uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a po dobu 5 minut necháme stát na víčku.

Rybízový džem àla linecká vánoční marmeláda

Ingredience

  • 400 g jahod
  • 600 g červeného rybízu
  • 800 g cukru
  • špetka mleté skořice
  • 1 balíček ovocného pektinu
  • kyselina citronová podle potřeby (asi 1 lžička)

Příprava

Ovoce rozmixujeme a směs propasírujeme přes síto, abychom se zbavili peciček z rybízu. Do propasírovaného ovoce přidáme ovocný pektin smíchaný s cukrem a skořicí a přivedeme k varu. Protože rybíz bývá dost kyselý, kyselinu citronovou přidáváme opatrně, ale nevynechme ji kvůli konzervaci. Plníme do horkých čistých skleniček a sterilujeme otočením víčka dolů.

Extra osvěžující limonáda

Zbytky z pasírování (slupky s pecičkami a zbytkem dužiny) nevyhazujeme, ale zalijeme je jemně perlivou vodou, po půlhodince scedíme, osladíme rybízovým nebo bezovým či rebarborovým sirupem a máme osvěžující limonádu.

Rychlá rybízová šťáva

Ingredience

  • asi 500 g červeného rybízu (300 ml rybízové šťávy)
  • 250 g cukru
  • 2 l vody

Příprava

Z kuliček červeného rybízu nejprve uděláme nejlépe na strojku nebo v odšťavňovači šťávu. Odměříme 300 ml, smícháme s vodou, přidáme cukr a zahříváme – nevaříme, dokud se cukr nerozpustí. Nalijeme do lahví a dáme do ledničky. Rybízová šťáva je výborná na přípravu domácí limonády nebo na oslazení čaje.

Pikantní roláda s čokoládou

Ingredience na těsto

  • 4 vejce
  • 120 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 100 g hladké mouky
  • 1 sáček pudinku s čokoládovou příchutí

Ingredience na náplň a ozdobení

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 balíček želatinového ztužovače
  • 100 ml vlažné vody
  • 200 ml kefírového mléka nebo bílého jogurtu
  • asi 300 g čerstvého červeného (dá se použít i černý. bílý nebo růžový) rybízu
  • ½ balíčku tmavé polevy

Příprava

  1. Na těsto ušleháme elektrickým ručním šlehačem vejce, cukr a vanilkový cukr do pěny. Smícháme mouku s pudinkovým práškem a zlehka ručně vmícháme do pěny. Těsto nalijeme na plech vyložený papírem na pečení a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby 200 °C a pečeme asi 12 minut.
  2. Upečený korpus ihned vyklopíme na papír vysypaný moučkovým cukrem. Papír na pečení lehce potřeme vodou a opatrně stáhneme. Roládu zavineme a necháme vychladnout.
  3. Na náplň ušleháme elektrickým ručním šlehačem na středním stupni smetanu ke šlehání dotuha.
  4. Želatinový ztužovač připravíme s vodou podle návodu na obale a vmícháme kefírové mléko nebo bílý jogurt. Nakonec zlehka vmícháme šlehačku.
  5. Náplň rozetřeme na vychladlý korpus a posypeme asi 250 g rybízu. Zavineme roládu a nejméně hodinu necháme v ledničce.
  6. Na ozdobení rozpustíme polevu podle návodu na obale. Roládu ozdobíme rozpuštěnou polevou a posypeme zbylým rybízem.

Zdroje: bylinkyprovsechny.cz, cs.wikipedia.org, fresh.iprima.cz


Přečtěte si také