reklama

Kdy fialový lilek sklízet a jak zpracovat. Víte, jak ho vypotit?

Lenka Valjentová
27. července 2021
Lilek, kterému se říká také baklažán, je většinou fialová, lesklá, podlouhlá nebo oválná zelenina s pevnou, smetanově bílou dužinou. Přestože se dá lilek připravit na mnoho různých způsobů, stále u nás patří k zelenině méně používané i pěstované. A to je škoda, protože je nejen dobrý, ale taky zdravý. Hlavní sezona lilku je od druhé poloviny července do září, tak by se vám mohly hodit informace, kdy a jak lilek sklízet a hlavně jak ho zpracovat.
reklama

Lilek vejcoplodý(Solanum melongena)neboli baklažán je teplomilná rostlina. Ze zelenin, které se u nás běžně pěstují, patří ktěm na teplo nejnáročnějším, dá se pěstovat tam, kde se daří rajčatům a paprikám. Jak lilekpěstovat na zahradě nebo v nádobách na balkoně a jaké odrůdy jsou nejlepší, se dozvíte zde.

Kdy a jak lilek sklízet

  • Sklizeň lilků nastává zhruba od druhé poloviny července do září. Jakmile se blíží první podzimní mrazíky, sklidíme zbytek použitelných plodů. Plody jsou citlivé na nízké teploty, při kterých hnědnou.
  • Plody lilku odřezáváme i se stopkou ostrým nožem nebo nůžkami vdobě, když dosáhnou přiměřené velikosti a zralosti.
  • Zralost ověříme jednoduše poklepáním na plod, při dutém zvuku bude vhodný ke sklizni.
  • Plody musejí mít plné vybarvení a jejich pokožka (slupka) musí být hladká a lesklá, nikoliv ještě gumovitá.
  • Dužina by měla být jemná snedozrálými měkkými semeny, zralá semena jsou dosti tvrdá, snižují kvalitu pokrmů a způsobují velmi nepříjemnou hořkou chuť.

Proč lilek jíst

Lilek obsahuje až 90 % vody a minimum kalorií (100 g má pouze 35 kcal). Dužina lilku je velmi bohatá na pektiny a vlákninu, dále obsahuje významnější podíl sacharidů a bílkovin, je také výborným zdrojem draslíku, železa, hořčíku, zinku, mědi a manganu, vitaminů skupiny B a vitaminu C. Lilek má zejména antibiotické a antibakteriální účinky, působí močopudně, podporuje činnost srdce a kardiovaskulárního systému, upravuje krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu vkrvi a podporuje imunitní systém.

Jak lilek zpracovat

  • Lilek není možné dlouhodobě skladovat, sklizené plody vydrží při teplotách do 10 °C maximálně dva týdny.
  • Po rozkrojení je nutné baklažán okamžitě zpracovat. Kzamezení hnědnutí dužniny můžeme použít mírně okyselenou vodu (octem, citronovou šťávou, kyselinou citronovou).
  • Lilek není určený pro použití za syrova včerstvém stavu. Syrový baklažán obsahuje jedovatý solanin, podobně jako nezralá rajčata nebo zelené brambory. Tepelnou úpravou se solanin rozloží a zlilku se stane zdravá pochoutka. Zeleninu vaříme, dusíme, smažíme, zapékáme, grilujeme, restujeme, oblíbený je gratinovaný lilek.
  • Baklažán před dalším zpracováním oloupeme, pouze při pečení slupku neodstraňujeme a pečeme plody i sní.
  • Lilek, podobně jako u nás známější cuketa, snadno přejímá chuť okolních potravin, se kterými se připravuje.

Starší lilky necháme vypotit

Hlavně starší plody se doporučuje nechat před přípravou tzv. vypotit, aby se zabránilo zhořknutí a ztvrdnutí lilku po tepelné úpravě. Na kolečka či plátky rozkrájený baklažán mírně z obou stran osolíme, necháme asi čtvrt hodiny, dokud se neorosí. Kapky tekutiny pak setřeme ubrouskem a pokračujeme v přípravě jídla.

Pomazánka zlilku, rajčat a paprik

Ingredience

  • 1 kg lilku
  • 1 kg rajčat
  • 500 g červené papriky
  • 8 až 10 cibulí
  • 6 až 8 stroužků česneku
  • 3 až 4 lžíce rajčatového protlaku nebo domácího kečupu
  • 5 lžic cukru krystal
  • 2 lžíce soli
  • asi 350 ml kvalitního oleje
  • 1 lžičky černého pepře
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • tymián

Příprava

Umytá rajčata vložíme na několik sekund do horké vody, scedíme a ochladíme pod tekoucí vodou. Oloupeme je a nakrájíme. Oloupané lilky, papriky a cibuli nakrájejte na kostky. Na asi třetině rozehřátého oleje orestujeme cibuli, lilek, papriky a rajčata. Sejmeme a necháme částečně vychladnout. Směs pak pomeleme na masovém strojku nebo rozmixujeme a dáme do hrnce. Přidáme zbytek oleje, sůl, cukr, pepř, rajčatový protlak nebo domácí kečupa prolisovaný česnek a při mírné teplotě za častého promíchání zhruba 40 minut necháme probublávat. Pak vmícháme kyselinu citronovou a ještě asi 10 minut prohříváme. Horkou směsí naplníme menší skleničky, do každé přidáme kousek tymiánu (nemusí být), pevně uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru. Přikryjeme dekou a necháme pomalu vychladnout. Skladujeme na chladném a tmavém místě. Lilkovápomazánkase skvěle hodí na chleba i housky a rohlíky, výborná s masem, těstovinami a zeleninou.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama