reklama

Popenec milovaly už naše babičky. Poradí si s únavou a hodí se do velikonoční nádivky

Lenka Valjentová
31. března 2020
Popenec byla oblíbená jarní bylinka našich babiček. Dnes už se na něj bohužel pozapomnělo a bereme ho často jen jako nepříjemný plevel. Přitom popenec pomáhá proti únavě a vyčerpání, poruchách trávení i kašli, hodí se do přírodních očistných kúr. Není bez zajímavosti, že ve středověku byl zázračnou bylinou, která lidi chránila před morem. Své místo má odnepaměti také v kuchyni. Čerstvé jarní lístky popence spolu s mladými kopřivami a dalšími bylinkami n
reklama

Popenec obecný,dříve břečťanolistý (Glechoma hederacea) roste jako plevel takřka všude na loukách, vkřovinách, podél cest nebo na neposekaných zahradách, daří se mu zejména na vlhkých místech. Nenápadná vytrvalá plazivá bylina s drobnými modrofialovými kvítky podobnými květům hluchavky a srdčitými lístky dosahuje výšky kolem 25 cm.

Sběr a sušení popence

Nať sbíráme v době květu od března do července. Sušíme ve stínu nebo při umělém sušení za teplot do 40 °C. Nať je třeba sušit velmi opatrně, protože silice v ní obsažená je prchavá. Proto sušený popenec uchovávejte v dobře uzavřené nádobě a chraňte před světlem. Mladé lístky do kuchyně se trhají hned, jakmile se na jaře objeví, protože tehdy mají nejvýraznější chuť.

Popenec: léčivá bylina

Popenec obecný obsahuje množství silic, hořčin, tříslovin, stopových prvků a vitaminy A a zejména C. Má hojivé, dezinfekční i močopudné účinky, doporučuje se užívat lidem se sníženou žaludeční kyselostí a nedostatečnou tvorbou žluči, pomáhá při poruchách trávení a nadýmání.

Popenec podporuje látkovou výměnu, využívá se proti únavě a vyčerpání fyzickému a hlavně duševnímu nebo do přírodních detoxikačních kúr. Bylina je účinný přírodní pomocník při léčení zánětů horních cest dýchacích, protože se podílí na rozpouštění hlenů. Obklady, koupele, olej a masti z popence se užívají na špatně se hojící rány, tlumí záněty kůže i svědění při alergických vyrážkách a ekzémech, pomáhají také při křečových žilách.

Čaj proti únavě a vyčerpání

Ingredience

  • 1 lžička sušeného popence nebo 2 lžičky čerstvého popenece
  • 250 ml vody

Postup

Bylinu zalijme vroucí vodou, zakryjeme a necháme 10 minut vyluhovat. Scedíme. Pokudchceme razantnější účinek, připravíme raději odvar – popenec zalijeme studenou vodou, přivedeme kvaru, necháme 2–3 minuty povařit, sejmeme a necháme zhruba 8 minut vyluhovat.Scedíme.

Použití

Vlažný nálev i odvar pijeme třikrát denně po jídle. Pomáhá při duševním i fyzickém vyčerpání, únavě i stresu. Také mírní nadýmání, zlepšuje trávení a podporuje látkovou výměnu.

Popencový med uvolní kašel

Ingredience

  • 60 g sušené natě popence
  • 1 l vody
  • 1 l medu

Postup

Popenec zalijeme vodou, necháme přejítvarem a necháme 20 minut vyluhovat. Scedíme. Přidáme med a pomalu za občasného míchání zahříváme,až se vše spojí.

Použití

Přikašli a dalších potížích spojených schorobami znachlazení užíváme 1 lžičku třikrát až čtyřikrát denně po dobu jednoho týdne.

Popencový olej proti křečovým žilám

Ingredience

  • čerstvě natrhaná nať popence
  • kvalitní olej, nejlépe mandlový

Postup

Popencovou nať nakrájíme na kousky, dáme do uzavíratelné sklenice, zalijeme olejem tak, abybyla všechna potopená, uzavřeme a necháme vchladu a temnu macerovat zhruba dva týdny. Pak scedíme, nať dobře vymačkáme. Uchováváme vchladu.

Použití

Popencovým olejemjemně potíráme křečové žily, je výborný také na zanícenou pokožku. Dá se využít také vkuchyni jako každý jiný bylinkový olej.

Čerstvá šťáva = přírodní detox

Čerstvou šťávu z popence si připravíme tak, že čerstvě natrhanou nať odšťavníme v odšťavňovači nebo rozmixujeme s troškou vody.Jako detoxikační kúru užíváme třikrát denně 1 lžičku šťávy před jídlem po dobu dvou týdnů, ne déle!

Obklad na modřiny a podlitiny

Kvetoucí nať popence rozklepeme na kaši, přiložíme na modřinu či podlitinu, překryjemefólií a necháme 2 hodiny působit. Nedáváme na otevřené rány.

Popenec v kuchyni

Popenecje výborné zelené koření, jeho mírně pikantní kořenitá chuť vzdáleně připomínápetrželku. Konzumuje se buď čerstvá, najemno nasekaná nať, nebo se usuší a pak nadrtí na prášek, který se používá podobně jako majoránka nebo dobromysl. Sušený popenec se hodí na dochucení polévek, salátů, omáček, dušených a zapečených zeleninových, luštěninových i masových jídel, omelet a bramboráků.

Čerstvé jarní lístky už staletí patří spolu smladými kopřivami, pažitkou, špenátem, kerblíkema dalšími bylinkami do tradičnívelikonoční nádivky, dojarních polévek, míchaných vajíček, bylinkových másel, pomazánek a salátů nebo na chleba smáslem nebo sádlem, do sendvičů, toastů nebo burgerů. Můžeme je přidávat všude tam, kam používáme pažitku či petrželovou nať. Při trhání popence se není třeba jakkoli se omezovat, protože jak už bylo řečeno, roste jako plevel a dorůstá snadno. Dobře uskladněný v lednici vydrží několik dní.

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama