Vánoce

16. prosince 2023 08:00

Lenka Valjentová

Svařák, punč, grog. Zpříjemněte si čekání na Vánoce tradičními zimními drinky

K adventnímu času horké zimní nápoje s kapkou alkoholu prostě patří, protože dokážou pořádně zahřát a rozproudit krev, vyvolat vánoční atmosféru, veselou mysl a dobrou náladu. Všeobecně nejoblíbenějšími zimními aromatickými nápoji jsou grog, svařák a punč. Uvařte si je podle našich receptů.

Svařák prohřeje tělo a zlepší náladu

Základem tradičního svařáku je dobré víno, z nekvalitního vína opravdu dobrý svařák neuděláme! Tradičně se svařák dělá z červeného vína, ale je možné ho připravit i z vína bílého.

Do svařáku patří koření, nejčastěji se používá skořice, hřebíček a badyán, výborně ho ochutí i méně tradiční muškátový květ, perníkové koření, pomerančová nebo citronová kůra. Nebojme se ani experimentů a do svařeného vína můžeme zkusit přidat např. kmín, bazalku, pepř, bobkový list, anýz či koriandr.

  • Pokud máme rádi jen lehce provoněné víno, bohatě si vystačíme s kouskem skořice a plátkem citronu.

Protože každé víno má svůj charakter, můžete si vyhrát i s recepturou jeho svařené varianty.  „Ovocnější vína jako frankovka nebo Modrý portugal se dobře snoubí s klasickým kořením a s pomeranči. Vína s tříslovinou zase snesou i výrazné koření, jako je jalovec nebo rozmarýn a třeba také tmavé ovoce - ideální jsou sušené švestky. Na svařák se hodí také bílé víno. Zvolte aromatickou odrůdu jako tramín nebo muškát, použít můžete i svatomartinské. Kombinujte se zázvorem a citronem, citronovou trávou nebo dokonce s větvičkami tymiánu. Pro plnější chuť můžete přidat i sušený ananas,“  doporučuje národní someliérka Klára Kollárová.

Klasický vánoční svařák

Ingredience

  • 1 lahev červeného vína
  • 5 hřebíčků
  • 1 badyán
  • 1 celá skořice
  • asi 8 kostek cukru
  • plátky citronu
  • citronová šťáva z 1–2 citronů

Příprava

Smícháme víno, cukr, koření a zahřejeme k bodu varu, ale nevaříme!!!!. Potom vmícháme citronovou šťávu, scedíme do předehřátých sklenic a ozdobíme plátkem citronu. Podle chuti můžeme ještě dosladit.

Grog: ikona české zimy

Historie grogu je tak stará jako rumu, který se začal vyrábět roku 1651 a krátce poté se dostal na lodě. Jeden rumový příděl půl pinty představoval zhruba 237 ml, a tak si námořníci svůj příděl šetřili, aby si rum vychutnali najednou. A jelikož opilý námořník spadne přes palubu velmi snadno, začaly se rumové příděly ředit.

Název grog nápoji nejspíš vtiskl admirál Vernon, kterému přezdívali Old Grog čili Starý kořala. Do sklenice začal přidával limetku nebo citron jako prevenci před kurdějemi (někdy kolem roku 1749). Teplá verze nápoje, jak ho známe dnes, už na sebe nenechala dlouho čekat, protože námořnictvo plující do drsnějších podnebních pásem přišlo velice rychle na jeho hřejivé schopnosti.

INSPIRUJTE SE: V mrazivých dnech zahřejí nejvíce horké nápoje z chilli, zázvoru a skořice

Tradiční grog

Ingredience

  • asi 40 ml rumu (tuzemák)
  • plátek citronu
  • cukr podle chuti

Postup

Do hrnku nalijeme rum a zalijte ho horkou vodou. Přidáme plátek citronu a podle chuti osladíme.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejlepší recepty na horké nápoje na zahřátí i na chuť

Punč = opojná vůně Vánoc

Punč pochází z Indie, odkud se dostal na začátku 17. století do Anglie. Název má původ v hindském výrazu panča - pět, protože tolik bylo původních ingrediencí, ze kterých se punč připravoval. Základem byl alkohol, ke kterému se přidávala voda, cukr, citron a koření.

Nejčastějšími ingrediencemi dnes jsou voda, bílé víno, rum, hřebíček, skořice, citron, pomeranč a cukr. To vše v různých obměnách a kombinacích. Domácí punč můžeme skvěle vyladit podle svého.

  • Na silnější punč přidáme více rumu, na sladký punč použijeme sladké víno, pro děti dáme místo alkoholu ovocnou šťávu atd.

Vánoční punč

Ingredience

  • 1 citron
  • 1 pomeranč
  • kousek celé skořice
  • 4 hřebíčky
  • 60 ml rumu, slivovice, vodky, brandy...
  • 400 ml bílého vína
  • 150 g cukru
  • 350 ml vody
  • plátky citronu, pomeranče nebo kousky jablek na ozdobení

Postup

V hrnci svaříme vodu s cukrem a vymačkanou šťávou z citrusů a kořením. Pak přilijeme alkohol a víno. Punč pouze zahříváme, nikdy se nesmí vařit, aby se nevyvařil alkohol. Vánoční punč nalijeme do silnostěnných sklenic a ozdobíme ovocem.

Zdroje: cs.wikipedia.org, ireceptar.cz


Přečtěte si také