Jak přežít Vánoce ve zdraví: 7 bylin a koření, která pomáhají s trávením

Ruku na srdce, že se taky na Vánoce doslova přežíráte vánočním cukrovím, řízky či bramborovým salátem a zapíjíte tyhle dobroty alkoholem nebo sladkými limonádami? Pokud to jednou přeženete, nic moc se neděje. V přírodní lékárně je naštěstí dost léčivých rostlin, které dokážou s trávením pomoct.

„Na Vánoce si všichni dopřáváme co hrdlo ráčí, sváteční stoly se pod tíhou jídla a pití jen prohýbají. Pak nás začne pálit žáha, trápit nadýmání, zkažený žaludek... „Jako první pomoc doporučuji vypít nějaký hořký čaj. Spolehlivě a rychle působí především hořec žlutý nebo zeměžluč okolíkatá. Stačí jednu lžičku přelít 250 ml vroucí vody a 10 ."minut nechat odstát. Pomůže rovněž mátový čaj před jídlem."

Zázračná zeměžluč

Zeměžluč okolíkatá (Centaurium erythraea) patří k nejstarším léčivkám vůbec, využívá se při nechutenství, pálení žáhy, pocitu plnosti z jídla, nadýmání, žaludeční slabosti a špatném trávení. Je vhodná při chorobách jater, žlučníku i žlučovodů, povzbuzuje tvorbu žaludečních šťáv.

Čaj ze zeměžluče je typický hořkou chutí, jejíž vnímání je individuální, a proto je potřeba dávku byliny upravit podle své chuti. Nálev zlepšuje funkci žlučníku, peristaltiku střev a upravuje metabolismus. Zhruba 1 lžičku sušené řezané natě zeměžluče přelijte 250 ml vroucí vody, přikryjte a nechte asi 10 minut vyluhovat (čím déle, tím víc bude nálev hořčejší).

Správné trávení podporuje i prášek zeměžluče: usušenou bylinu rozdrťte nebo umelte. Užívejte před jídlem jednu lžičku ve velké sklenici vody.

Zklidňující heřmánek

Nálev z heřmánku pravého (Matricaria chamomilla) má zklidňující účinky na celou trávicí soustavu, především podporuje žaludeční šťávy. Čaj se pije teplý při žaludečních křečích, střevních katarech a nadýmání. Pravidelné popíjení heřmánkového čaje napravuje střevní flóru, potíže strávením a stolicí. Dvě lžičky sušeného heřmánkového květu zalijte 250 ml vroucí vody, zakryjte, nechte přibližně 15 minut vyluhovat a pak sceďte.

Aromatický puškvorec

Puškvorec obecný (Acorus calamus) se používá na zlepšení chuti k jídlu a trávení při žaludečních a střevních poruchách, zánětech žaludeční sliznice a nadýmání, protože působí příznivě na tvorbu trávicích šťáv, má zklidňující účinek na křečovité bolesti a zároveň působí i dezinfekčně a močopudně.

Silně aromatický, dužnatý, rozvětvený, žlutozelený a plazivý oddenek puškvorce se užívá buď přímo, kdy se špetka mletého koření zapije sklenicí vody, nebo jako čaj, který se připravuje pouze zastudena: 1 lžičku kořene na noc zalijte 250 ml studené vody a nechte do rána macerovat. Ráno trochu zahřejte a sceďte. Před pitím ohřejte ve vodní lázni. Puškvorec bývá často součástí bylinných čajových směsí na trávení.

Zázvor zlepšuje trávení

Zázvor lékařský (Zingiber officinale) mimo jiné zlepšuje zažívání, protože zvyšuje produkci žaludečních šťáv. Přibližně ze tří centimetrů kořene a 200 ml vroucí vody si připravte nálev, který vypijte těsně před jídlem a pak bezprostředně po jídle.

Máta proti nadýmání

Máta peprná (Mentha piperita) má blahodárné účinky na činnost trávicího ústrojí, povzbuzuje vylučování trávicích šťáv, zabraňuje nadýmání a podporuje činnost jater, slinivky a žlučníku, které urychlují trávení. Čaj se používána osvěžení dechu. Nálev se připravuje běžným způsobem: 2 lžičky sušené nebo snítku čerstvé máty zalijte šálkem vroucí vody, nechte krátce vyluhovat a sceďte. Čaj se popíjí vlažný.

Aromatický bobkový list

Bobkový list neboli vavřín vznešený (Laurus nobilis) podporuje zažívání, zlepšuje a zrychluje štěpení tuků. Působí taky lehce sedativně i antisepticky. Na léčivý čaj z bobkového listu vezměte 2 sušené nebo čerstvé vavřínové lístky, zalijte 200 ml vroucí vody, nechte zhruba 10 minut vyluhovat a potom sceďte. Při potížích pijte  dvakrát denně.

Hořký hořec žlutý

Hořec žlutý (Gentiana lutea) výborně působí na centrální nervovou soustavu a při rekonvalescenci po těžkých chorobách. Užívání kořene hořce zlepšuje trávení, účinně pomáhá při poruchách žlučníku, jater, slinivky břišní, střev a snížené tvorbě žaludečních šťáv. Většinou se používá v bylinných směsích podporujících trávení. Na odvar zalijte 1 lžičku sušeného kořene 500 ml a vařte asi půl hodiny. Protože je hodně hořký, oslaďte to medem.

Domácí žaludeční směs

Ingredience

Postup

Byliny smíchejte, 2 lžičky směsi zalijte 250 ml vroucí vody a nechte 15 – 20 minut vyluhovat. V případě žaludečních problémů pijte vlažný čaj dvakrát denně. Nálev prospívá žaludečním šťávám a celkově dá trávení do pohody.

Žaludeční likér

Ingredience

Postup

Byliny smíchejte, směs zalijte 1 litrem čirého vysokoprocentního alkoholu a macerujte 2 dny. Ve 400 ml studené vody rozpusťte 250 g cukru, nechte přejít varem a dejte vychladnout. Studený cukerný roztok přilijte k bylinkám a nechte na teplém místě macerovat 30 – 35 dnů, občas protřepejte. Pak přefiltrujte do lahví. Při žaludečních potížích si dejte 1 lžíci.

Zdroje: bylinkář Martin Kolár, bylinkyprovsechny.cz, cs.wikipedia.org


Přečtěte si také