reklama

Pečené kaštany: Na voňavou vánoční pochoutku potřebujete plody kaštanovníku jedlého

Simona Sedláčková
9. prosince 2019
Máme tu tolik očekávané období adventu a vánočních trhů a s ním i vůni svařeného vína, punče, a především pečených kaštanů. Nenechte se však zmýlit podobným jménem! Na tuhle dobrotu využijete pouze plody kaštanovníku setého, který nemá nic společného se stromem, který běžně jako kaštan znáte.
reklama

Především bychom si měli pamatovat, že kaštanovník jedlý (Castanea sativa), není příbuzný našeho známého kaštanu koňského, správněji zvaného jírovec maďal (Aesculus hippocastanea) a nemá s ním vlastně nic společného. Každý patří do úplně jiné čeledě. Kaštan koňský můžeme využít na nejrůznější podzimní dekorace, ale jedlý není!

Kaštanovník jedlý (Castanea sativa)

Kaštanovník jedlý pochází zvýchodní Evropy, Malé Asie a zpředhůří Kavkazu, aleEvropa kaštany dobře zná už od období antiky. O rozšíření těchto zajímavých stromů se postarali jak Řekové, tak hlavně Římané, kteří tyto stromy nesmírně uctívali. Název stromu propůjčili právě Řekové, kteří dali rostlině jméno podle starého řeckého města Kastana. Opravdovou popularitu jedlým kaštanům ale zařídili Římané, kteří tyto dřeviny vysazovalina všech místech svého dočasného vlivu, kde to jen přírodní podmínky vůbec dovolovaly. Italové plodům kaštanů říkají „maroni“, pod tímto jménem se také hojně vEvropě prodávají.

VEvropě se vsoučasné době pěstují od Balkánu a Tureckapřes Řecko, Makedonii a Chorvatsko až po Apeninský poloostrov a podhůří Alp.

Jak vypadá strom

Kaštanovník dorůstá až do výšky 30 m a vytváří krásné, kulovité koruny. Patří mezi dlouhověké stromy, dožívá se až stovek let. Kmen se větví už nízko nad zemí, ale upravuje se řezem do tvaru vysokokmenu. Může se pěstovat i ve formě keře.

Jak kaštany zpracovat?

Plody se sbírají ze země a vylupují se zostnatých číšek vobdobí od konce září do října. Plody kaštanů mají zasyrova svíravou, ne příliš příjemnou chuť. Ta se teplem zcela ztrácí a nahrazuje ji specifickásladká příchuť. Vzemích, kde se jedlý kaštan často pěstuje, se jeho plody využívají na různé druhy jídelod nádivek až po sladké klenoty cukrářského řemesla. Uvařené, oloupané a rozemleté plody se zpracovávají do formy jemné pasty nebo pevnějšího pyré. Kaštanové pyré se také vyrábí průmyslově a hluboce zmrazené se dá vněkterých zemích běžně koupit i vobchodní síti. Snad nejběžnější kuchyňskou úpravou jedlých kaštanů je pečení. Kaštany se pečou na sucho ve speciálně upravených nádobách. Vdomácích podmínkách postačí stará pánev spokličkou nebo hrnec. Před pečením se rozhodně vyplatí jednotlivé plody podélně naříznout, snadno pak znich při pečení zmizí vlhkost a výborně se potom loupají.

Kde najdete kaštany?

I u nás jsou místa, kde jedlé kaštany rostou i plodí, ale není jich mnoho. Patrně nejstarší kaštany jedlé u násrostou vkaštance chomutovského zooparku, která byla založena v17. století. A největší kaštanku najdete vNasavrkách u Chrudimi.

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama