reklama

Houby na kyselo zavařujte v troubě nebo je naložte s česnekem a cibulí

Lenka Valjentová
28. srpna 2021
Máte opravdu hodně hub a nechcete je mít všechny uchované na zimu takříkajíc na jedno brdo? Tak to byste se neměli bát trochu experimentovat a použít více receptů než jen ty své osvědčené. A začít můžete teď hned. Jediné, na co si musíme dávat dobrý pozor, je, že na zavařování do octa se hodí pouze jedlé, mladé, pevné, mladé, čisté a nečervivé houby. Zkuste houby na kyselo zavařené v troubě nebo houby v octě s cibulí a česnekem.
reklama

Zavařování neboli nakládání hub do octa je od jedním z nejstarších a stále oblíbených způsobů uchovávání hub na zimu, hned po sušení a moderním zamražení. Skvělá je taky houbová čalamádase zeleninou. „Na naložení do octa se hodí pouze houby, o kterýchstoprocentně víme, že jsou jedlé,rovněž by měly být co nejmladší, nejpevnější a nejzdravější, tedy nečervivé a nepoškozené adůkladně očištěné.Houby naložené v octě bychom měli sníst do dvou let od zavaření," radí mykolog Jaroslav Vanča. Skleničkyse vyplatí pečlivě popsat, abychom věděli nejen, kdy jsme je zavařovali, ale také jaké houby a jaký nálev jsme použili.

Rady a tipy, jak houby zpracovatna zimu a skladovat najdete zde.

Na houby na kyselojsou vhodné například:

Houby v octě s cibulí a česnekem

Ingredience

Příprava

Vodu, ocet, cukr, sůl, všechno koření a hořčičné semínko smícháme, přivedeme kvaru a za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Uvařený nálev necháme vychladnout. Očištěné houby buď necháme celé, nebo je nakrájíme a5 minut povaříme vmírně osolené vodě, scedíme a necháme vychladnout. Na dno zavařovací sklenice dáme na půlkolečka nakrájenou cibuli, plátky česneku, vychladlé houby a zalijeme nálevem. Sterilujeme při teplotě 100 °C asi 30 minut.

Houby na kyselozavařené v troubě

Ingredience

  • asi 500 g zdravých, pevných, spíše mladších, pečlivě očistěných hub (dobrá je například kombinace 300 g hříbků + 200 g lišek)
  • trochu čerstvého tymiánu a majoránky
  • několik lístků bazalky
  • asi 1 lžička Pomůcky ke konzervování Dr.Oetker
  • 750 ml vody
  • 180 ml vinného octa (6 %)
  • 3 lžičky soli
  • 2 lžíce cukru
  • 1 kostka zeleninového bujónu
  • 4 lžíce olivového oleje

Příprava

Houby očistíme, nakrájíme na libovolně velké kousky a rozdělíme je do zavařovacích sklenic (4 sklenice po 250 ml). Pokud houby před naskládáním do sklenic povaříme 5–8 minut ve slané vodě (na 1 litr vody použijeme 1 lžičku soli), nezmenší po zavaření tolik svůj objem a houby ve sklenici nebudou „plavat“. Do každé sklenice nasypeme na špičku nože pomůcky ke konzervování. Svaříme vodu s octem, solí, cukrem, kořením a bujonem, vařící nálev ihned nalijeme na houby a přidáme po 1 lžíci oleje do každé sklenice. Sklenice dobře uzavřeme čistým víčkem, které můžeme ještě vytřít vodkou nebo domácí pálenkou, trochu s nimi zatřeseme, postavíme je na plech s vyšším okrajem naplněný do výšky 2 cm horkou vodou a dáme do spodní poloviny trouby předehřáté 95 °C (plynová trouba stupeň 1) a zavařujeme asi 70 minut. Necháme vychladnout.

Jak použít houby na kyselo

Výtečné využití v octě nakládaných hub jsou jednohubky na kostičkách tvrdého sýra nebo na opečeném pečivu. Nakládané houby se hodído zeleninových nebo těstovinových salátů, můžeme znich udělat houbovou omáčku nebo sladkokyselou polévku. Houby v octě jsou zajímavá příloha k masovým pokrmům. Anebo si na nich můžeme pochutnat jen tak.

O houbách by vás mohlo taky zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama