reklama

Plicník posiluje plíce, pomáhá při kašli a hojí rány. Jak užívat jarní bylinu?

Lenka Valjentová
11. března 2021
Jednou z prvních léčivých rostlin, kterou můžeme na jaře sbírat ve volné přírodě, je plicník lékařský, jehož krásné květy jsou nejprve růžové a po opylení se změní na modré či fialové. Už jeho název naznačuje, že pomáhá při chorobách plic, především při kašli, protože uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání, ale taky podporuje správné trávení a umí hojit rány, i ty zanícené.
reklama

Plicník lékařský(Pulmonaria officinalis) je půvabná drobnější rostlina, která dorůstá do výšky zhruba 25 cm. Krásné pětičetné květy se objevují zhruba od března do konce dubna a jsou nejprve růžové, po opylení se změní na modré či fialové ve všech odstínech. Zajímavé jsou i vejčité listy, které mají zpravidla světle skvrnité listy.

Kde plicník roste

Plicník u nás běžně roste vlesích listnatých lesích, smíšených a lužních, na okrajích lesů a v křovinách s vlhčí a hlubokou půdou, kde často tvoří bohatý porost. Daří se mu od nížin po podhůří.

Sběr s sušení plicníku lékařského

  • Sbírá se kvetoucí nať od března do dubna nebo později, zhruba dva týdny po odkvětu jen listy, když jsou dostatečně velké. Plicník je brzy zjara nejúčinnější.
  • Plicník, květy i listy, sušíme rychle hned po sběru rozprostřený na sítu nebo papíře na stinném a hlavně vzdušném místě. Při sušení umělým teplem by teplota neměla překročit 40 °C.
  • Při sušení bylinu opatrně převracíme, aby bylo sušení rychlejší a plicník si zachoval původní zbarvení. Při pomalém sušení bylina zčerná.
  • Správně usušená bylina je bez pachu a má hořce slizovitou chuť.
  • Usušený plicník – květy a listy odděleně – skladujeme v dobře uzavřené nádobě, nejlépe na suchém a temném místě steplotou do 25 °C.

Proč a jak plicník pomáhá léčit

Kvetoucí nať a listy plicníku lékařského obsahují mj. vitamin C, kyselinu křemičitou, třísloviny, slizy, saponiny, třísloviny, flavonoidy (antioxidační quercetin a alantoin), pyrolizidinové alkaloidy,organické kyseliny (stearová, myristová) a další účinné látky.

Plicník lékařský má přirozeně antibiotické, protizánětlivé, dezinfekční a svíravé účinky, především pomáhá při onemocněních plic, usnadňuje odkašlávání, podporuje správné trávení, zvyšuje krevní srážlivost, působí mírně močopudně a svíravě.

Plicník posiluje plíce

V tradiční lidové medicíně se léčivých schopností plicníku lékařského využívá k léčbě problémů plic – název byliny údajně vznikl podle toho, že listy připomínají nemocné plíce – a dýchacích orgánů, jako jsou hlavně kašel (i černý), astma, zánět průdušek nebo tuberkulóza, dokonce se prý kdysi používal k léčbě dýmějového moru.

Je vhodný pro kuřáky, pomáhá i při zánětech dutiny ústní. Plicník pomáhá při nadýmání, plynatosti a průjmu, někomu při kocovině.Zevně pomáhá při hojení krvácejících i zanícených ran, pozitivně působí na řadu kožních onemocnění včetně popálenin, vředů, hemoroidů a ekzémů.

Čaj z plicníku proti kašli

Ingredience

  • 1 lžička sušeného plicníku lékařského
  • 150 ml horké vody

Příprava

Bylinu zalijeme horkou vodou, zakryjeme a necháme 15 až 20 minut vyluhovat. Scedíme.

Užití

Nálev je dost hořký, můžeme ho osladit medem. Čaj pijeme pomalu po doušcích třikrát denně. Pomáhá především při kašli, zahlenění, dýchacích nebo trávicích potížích. Neměl by se užívat déle než tři týdny, není vhodný pro děti, těhotné a kojící ženy a lidi s vysokou sedimentací.

Čajová směs pro zdravé plíce

Ingredience

Příprava

Byliny smícháme, dvě rovné lžíce odebereme a zalijeme horkou vodou, přikryté necháme asi 12 minut vyluhovat.Čaj scedíme.

Užití

Toto množství vypijeme během dne, nejlépe třikrát denně po třetině množství. Čaj pijeme nejdéle dva týdny.

Inhalace na uvolnění dýchacích cest při kašli a rýmě

Ingredience

  • 2–3 lžíce sušeného plicníku lékařského
  • 1 lžička máty peprné
  • 500 až 700 ml vroucí vody

Příprava

Byliny zalijeme vroucí vodou, zakryjeme pokličkou a necháme asi 10 minut vyluhovat.

Užití

Pokličku sejmeme, nakloníme se opatrně nad nádoou, hlavu překryjeme velkým ručníkem, ať neuniká teplo, a páru vdechujeme nosem.

Plicník v kuchyni

Plicník můžeme na jaře použít jako jedlou bylinku. Čerstvá kvetoucí nať se dá v malém množství použít do salátů, dá se dobře kombinovat shlávkovými a listovými saláty (kozlíček polníček, rukola, šťovík), okurkami, rajčaty nebo ředkvičkami. Květy jsou i s dalšími jarními jedlými květy (podběl, fialka, sedmikráska, petrklíč) hezkou ozdobou salátů a dalších jídel.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama