reklama

PATIZON: Jak vypěstovat zeleninu ve tvaru UFO a usmažit křupavé řízky

Lenka Valjentová
28. července 2020
Patizon patří do velké rodiny tykví, vzhledem se ovšem od svých příbuzných cukety a dýně liší. Má tvar disku s nepravidelně zvlněnými okraji, takže připomíná létající talíř. Tradičně je bílý, ale dekorativní jsou odrůdy žluté, oranžové, zelené, některé mají zelené pruhy a skvrnky. Hlavně začínající pěstitele jistě potěší informace, že patizon je nenáročný na pěstování, při dostatečném zálivce roste opravdu rychle a dává množství plodů.
reklama

Patizon patří do skupiny tykve obecné (Cucurbita pepo), plody obsahují vodu (až 90 %) a hodně minerálních látek, jako jsou draslík, vápník, sodík, železo, fosfor, měď, chlor, vitamin C a betakaroten, jehož obsahují více žluté plody. Vzhledem k velkému obsahu vody je močopudný a působí na snižování krevního tlaku.

Patozon pomáhá nastartovat metabolismus, působí detoxikačně a celkově regenerují organismus.Může také pomoci od potíží způsobených revmatismem a dnou. A ocení je také diabetici, a to díky nízkému obsahu sacharidů. Obsahuje vysoký obsah vlákniny a pomáhá tělu se správnou látkovou výměnou. Je vynikajícím pomocníkem při hubnutí. Má velmi nízký obsah sodíku, což ho přímo předurčuje pro lidi trpící kardiovaskulárními problémy a onemocněními ledvin.

8 pravidel pěstování patizonů

  1. Patizony vytvářejí bohaté zelené keříky podobně jako dýně a cukety s dutými nedřevnatými plazivými stonky a s velkými listy, v jejichžúžlabí se tvoří poměrně velké žluté květy. Na patizonu jsou květy samčí i samičí, takže se o opylení nemusíme starat. Plod je typicky diskovitý na okrajích scharakteristickými prohlubeninami. Nejznámější je u nás bílý patizon, ale může být i žlutý, oranžový nebo zelený. Pro čtyřčlennou rodinu stačí pěstovat 2 – 3 keříčků patizonu.
  2. Patizony mají rády slunné stanoviště, potřebují středně těžkou, hlinitou půdu. Patizony jsou náročné na výživu, takže je stejně jako dýně můžeme pěstovat přímo na kompostu, aby měly ideální a stálý přísun živin.
  3. Patizony pěstujeme buď z přímých výsevů na záhon nebo z předpěstovaných sazenic. Semena vyséváme na přelomu dubna a května do sponu 120 x 60 - 70 cm po hnízd po 2 - 3 semenech. Svýsevem nespěcháme, počkáme, až se půda dostatečně vyhřeje. Do sadbovačů vysejeme semena v polovině dubna a po vzejití necháme nejsilnější rostlinu dorůst do stadia pravých listů. Do půdy patří až ve chvíli, kdy má nejméně dva pravé listy. Na záhon je vysadímev druhé polovině května, kdy už nehrozí přízemní mrazíky.
  4. Patizon je teplomilná zelenina, proto ji raději zpočátku chráníme netkanou textilií, která pomáhá prohřívat půdu. Protože mladé rostlinky chutnají slimákům, je nutné je před jejich nájezdy chránit.
  5. Patizony jsou náročné na závlahu. Mají rády stálou vlhkost půdy, zaléváme proto raději méně, ale častěji. Pokud rostlině chybí voda, začne velmi rychle uvadat, listy zežloutnou a rychle odumírají a plody se přestanou vyvíjet. Zaléváme je vždy večer, ideálně odstátou vodou přímo ke kořenům, listům se pokud možno vyhýbáme. Ovšem pozor, zálivka by neměla být nárazová. Patizonům mnohem lépe svědčí průběžné mírné zavlažování půdy. Vyplatí se mulčování, které zadržuje v půdě vláhu a brání růstu plevelů.
  6. Během vegetace je patizony na záhonu potřeba pravidelně zhruba každý týden přihnojovat buď kvalitním kompostem, nebo hnojivem pro cukety, dýně a okurky.
  7. Plody sklízíme většinou od poloviny července do září kdykoli potřebujeme. Nejvhodnější je sbírat malé plody pár dní po odkvětu. Kdybychom plody pravidelně nesklízeli a nechávali je dozrát, zůstanou na rostlině 2–3 velké plody a ty další zakrní, nevyvíjejí se a postupně zahnívají. Mladý plod ukroutíme docela snadno, na ten vyzrálejší si raději vezmeme ostrá nůž nebo nůžky, abychom kroucením nepoškodili rostlinu.
  8. Koncem léta můžeme nechat patizony na keříku dozrát, tedy nechat jim ztvrdnout slupku. Skladovat patizony je třeba na chladném, ale suchém místě, vydrží zhruba do konce roku.

Co asi děláme špatně, že nám patizon chřadne

Bílý až šedý povlak na listech

Skvrny a bílé práškovité povlaky, které se na listech mohou objevit konci vegetace, způsobuje většinou padlí. Napadené listy odstraníme a spálíme. Účinný je postřik z 10 l teplé vody, 100 ml rostlinného oleje aasi 70 g prášku do pečiva. Směs důkladně promícháme,aplikujeme třikrát za sebou po třech dnech. Nebo zkusíme napadené rostliny stříkat každé tři dny po dobu zhruba týnů týdnů česnekovým odvarem. Spaříme 100 g nadrobno nasekaného česneku 10 litry vody, necháme přes noc vychladnout, scedíme, zředíme vodou vpoměru 1 : 5 a nalijeme do rozprašovače. Prevencí je pravidelná zálivka a dobrá kondice rostlin.

Patizony v kuchyni

Chuť patizonu je výraznější než cukety, jeméně vodnatý aoněco více vláknitý. Konzumují se větší, ale i úplně malé patizony, syrové i tepelně upravené. Při pravidelné sklizni mladých plodů během léta získáme malé a jemné plody, které můžeme nakládat ve sladkokyselém nálevu jako okurky. Patizony se připravujímnoha způsoby – dušením, zapékáním, pečením, dají se plnit masem a zeleninou, přidávají se do polévek, zeleninových salátů, bramboráku, karbanátků či jako náplň do slaných palačinek.Jelikož je patizon velmi rychle měkký, hodí se na přípravu minutek. Vynikající jsou řízky - čím tenčí plátky, tím křupavější řízky! Patizony nakrájíme na plátky silné 1-1,5 cm. Oloupeme a u starších vykrojíme střed se semeny. Plátky osolíme a potřeme utřeným česnekem. Obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích s mlékem a nakonec ve strouhance. Smažíme po obou stranách dozlatova.

Doporučené odrůdy patizonu

Tmavozelená odrůdaGreendisc F1

Tmavozelený patizon má menší zakulacené plody sjemným rýhováním. Slupka je tmavozelená již u mladých plodů. Plně vyzrálé, na podzim sklizené plody můžeme skladovat do poloviny zimy a postupně zpracovávat.

Bílý hybrid Snowdisc F1

Raná odrůda patizonu skeříčkovitýmvzrůstem je středně větvící. Její atraktivní a vyrovnaný plod je sněhově bílý, ploše diskovitý, s jemnou smetanově bílou dužinou. Při pravidelných sklizních vyniká vysokou násadou kvalitních mladých plodů, má velmi dobrý zdravotní stav. Je vhodná pro běžné kuchyňské využití i konzervaci mladých plodů do sladkokyselého nálevu. Vegetační doba je 65 dní do první sklizně.

Žlutá odrůdaSunseance F1

Odrůda žlutého patizonu má plody žebernaté zploštělediskovitého tvaru s pevnou kompaktní dužninou vynikající delikátní chuti.

Novinka Patinova

Vylepšená starší osvědčená odrůda Patina. Jde o výnosnou odrůdu keříčkovitého růstu, ke konci vegetace může tvořit kratší šlahouny. Plod je bílý, diskovitý, s pevnou bílou, kompaktní dužinou. Optimální velikost při sklizni je 10-15 cm.

Zavedená odrůda Delikates

Rostlina keříčkovitá, slabě větvící, s tmavě zeleným listem, plod je bílý, diskovitý, dužnina smetanově bílá, kompaktní. Připravidelných sklizních vyniká vysokou násadou mladých plodů avelmi dobrým zdravotním stavem. Vegetační doba je 70dní do první sklizně. Sklízíme od poloviny července do září.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama