Zahrada

25. května 2019 11:00

Markéta Zídková

Ačokča je paprikookurka: Víte, jak ji pěstovat a zpracovat?

Z ačokči můžete zkonzumovat jak plody, tak i listy. Zelenina není křížencem, ale pochází z Jižní a Střední Ameriky. Můžeme ji pěstovat i v našich sklenících, ale i v truhlících a na záhonech. Ale vždy až po zmrzlých mužích. Podívejte se, jak ačokču pěstovat i zpracovat. V kuchyni nahradí papriku a vnese do vašich jídel exotičtější chuť.

Možná už jste se s ní setkali: Jdete někde kolem zahrady a u plotu vidíte popínavou rostlinu, která má plody připomínající lusk, který roste nahoru. Tak to je ačokča.

Název paprikookurka či papriková okurka, jak se jí také říká, by mohl naznačovat, že se jedná zas o nějaký nový "vynález" neboli křížence mezi okurkou a paprikou. Podobně jako josta je kříženec černého rybízu a srstky angreštu. Nicméně v tomto případě je to omyl. Ačokča neboli cyklantera (Cyclanthera pedata), lidově také zvaná korila, je liána z Jižní a Střední Ameriky.

Jak pěstovat ačokču

Můžeme ji pěstovat i u nás, a to podobně, jako bychom pěstovali melouny, okurky či tykve, neboť ačokča patří do čeledi tykvovitých rostlin. Je to jednoletá bylina, která dorůstá až pěti metrů (pokud její stonek dokonale natáhnete a dáte mu dokonalou oporu, dosáhne až do této výšky).

Ačokča potřebuje vlhko a teplo, proto si ji předpěstujte na okně, dále pak pěstujte ve skleníku či uvnitř a ven ji dejte až po třech zmrzlých mužích, tedy po 15. květnu (respektive až nebudou hrozit přízemní mrazíky). Musíte ji hodně zalévat a hnojit, jinak bude mizerně plodit. Plodit začíná právě v srpnu a pokračuje ještě i v září.

Ačokča v kuchyni

Sklízejí se ještě nezralé plody, které za syrova připomínají hrášek. Můžete je naložit do sladkokyselého nálevu jako okurky – budou pak tak i chutnat. To ke slovu přijde jejich okurková duše. Chcete-li jimi nahradit papriku, naplňte je masem, jako se plní paprikové lusky. Můžete je nakrájet a přidat všude tam, kam byste přidali papriku –- do leča, pod maso, ale i do salátu.

Listy můžete spařit, nasekat a použít na špenát.

Ačokča je velmi zdravá. Jaké obsahuje minerální látky a vitáminy? Čtěte ZDE


Přečtěte si také