Vše o houbách

14. září 2020 08:00

Markéta Kašková

Co uvařit z bedly a proč si dávat pozor na druh rostoucí v parcích

Bedly rostou! A řízky z klobouků jsou vynikající záležitostí. U houbařu jsou velmi populární zejména díky své chuti a velikosti. Kdykoliv však houby sbíráme, měli bychom se přesvědčit, že si domu neseme opravdu to správné a jedlé. Dokonce i bedly se dají zaměnit za druhy prudce jedovaté, které často rostou na našich zahradách.

Snad každý z nás někdy potkal při procházce v lese bedlu, dovolíme si tvrdit, že ne jen jednou. Striktní odmítače hub asi nenadchneme, ale ti ostatní, kteří houby milují, mají z pěkněvysoké bedly určitě vždy upřímnou radost. Co takhle zkusit nadívané klobouky?

Popis bedly vysoké:

Klobouk: Mladé bedly mají klobouky uzavřené připomínající vajíčko, postupem času se zvětšují a otevírají. Jsou ploché nebo kuželovité. Vlesích je možné nalézt klobouky o velikosti 10–40 cm. Špička je tmavě hnědá a hladká, na celé ploše klobouku najdeme hnědé šupiny.

Noha: Třeň bedly je do tvaru válce. Vnitřek je zpravidla dutý, ale u mladších kousků může býtvatovitý.

Vůně a chuť: Jemná a oříšková.

Prsten: Je často pohyblivý.

Záměna zajedovatou bedlu zahradní

Pokud se řekne bedla, většina nezkušených houbařů si představí jen právě popisovaný druh bedly vysoké, která je synonymem kulinářské pochoutky. Musíme být se sběrem však vždy velmi opatrní, protože i vnašich luzích a hájích se najdou jedovaté druhy, které se lehce zamění za jedlé. Proto je velmi důležitá správná identifikace, a to u každé jednotlivé houby. Nejlepší pomůcka, jak rozpoznat bedlu vysokou od té zahradní, je to, že bedla vysoká po odříznutí nikdynečervená.

Bedla zahradní

Druhů bedel je samozřejmě velké množství. Ta nejnebezpečnější, kterou lze zaměnit za bedlu vysokou, se jmenuje bedla zahradní, a jak její název napovídá, našli bychom ji na lidmi ovlivněné půdě. Roste na zahradách, vparcích a velmi se jí daří na kompostech.V zemi má tento druhzřetelnou mohutnou hlízu a často roste v trsech.Pokud nohu bedlu zahradní naříznete, nejprve zoranžoví, později zčervená a postupem časuzhnědne.

Bedla červenající

Její sběr se nedoporučuje, protože může dojít velmi snadno k záměně za bedlu zahradní. Odborníci uvádějí, že i bedla červená může způsobit žaludeční problémy.Roste v lesích, ale i na loukách, zahradách a parcích.

Jak vkuchyni využít třeň? Připravte nádivku

Vkuchyni se využívají především klobouky, ze kterých jsouperfektní řízky, ale nohy vyhazovat rozhodně nemusíte. Skvělá je znich nádivka, kterou můžete naplnit maso nebo právě bedlové klobouky.

Ingredience na nádivku:

  1. šalotka
  2. olej
  3. česnek
  4. třeně bedel
  5. vejce
  6. strouhanka
  7. strouhaný tvrdý sýr
  8. čerstvá petržel

Postup:

Nejprve nadrobno nakrájíme šalotku, kterou osmažíme na oleji. Přidáme česnek, a na malé kousky nakrájené třeně bedel. Houby podusíme a necháme odpočinout.

Vmisce rozšleháme vejce, přidáme strouhanku tak, aby konzistence nebyla moc řídká, opepříme a osolíme. Přidáme směs hub zpánve a nastrouhaný tvrdý sýr. Podle chuti doladíme nasekanou petrželkou.

Hotovou směs nandáme do jednotlivých klobouků, které buď takto můžeme nechat nebo je přiklopíme ještě dalším kloboukem. Pečte vtroubě 25–30 minut.

Odebírejte takénewsletter Primy FRESH, díky kterému každý týden do mailu dostanete sezonní recepty a nápady na vaření.

Další články:


Přečtěte si také