Zahrada

8. července 2022 08:00

Lenka Valjentová

Jak udělat domácí tinkturu z léčivých bylin? Postupujte podle univerzálního receptu

Letošní bylinkářská sezona pomalu začíná. Mezi nejúčinnější formy zpracování léčivých rostlin patří bylinné tinktury, konkrétně lihové extrakty z ideálně čerstvě utržených bylin, které si kromě účinných látek zachovají i rostlinnou sílu. Výhodami tinktury jsou rychlejší nástup účinku, pohodlné užívání, dlouhá trvanlivost a především stálost a koncentrace aktivních léčivých látek. Domácí výroba bylinných tinktur není příliš složitá.

Bylinné tinktury jsou jednou z možností zpracování léčivých rostlin. „Při klasickém sušení léčivek může být mnoho účinných látek částečně nebo úplně znehodnoceno např. oxidací, plísněmi nebo příliš vysokou teplotou, omezená je i doba skladování sušených bylin na maximálně jeden rok. Přednostmi domácí tinktury jsou rychlejší nástup účinku, pohodlné užívání, snadné a dlouhodobé uchování a především stálost a koncentrace aktivních léčivých látek, navíc lihový extrakt umožňuje získat z bylin látky, které se nevyloučí ve vodě a které bývají často spojeny s protizánětlivým účinkem nebo se zničí tepelnou úpravou, např. éterické oleje,“ vysvětluje bylinkář Martin Kolár a dodává: „Na druhou stranu je potřeba s nimi zacházet opatrně, protože mají silnější účinky než nálevy nebo odvary. Vždy je užíváme v malých dávkách a dávkování přísně dodržujeme.“

10 léčivých rostlin, ze kterých je dobré si připravit domácí tinkturu

  1. Lichořešnice větší (kvetoucí nať): účinné přírodní antibiotikum, posiluje imunitu, pomáhá při onemocnění močových cest působí i jako prevence nebo doléčení zánětů.
  2. Měsíček lékařský (květy): podporuje krevní oběh, pomáhá při problémech s trávením i při bolestivé menstruaci, podpůrný může být také při nádorových onemocněních, zevně při léčbě ran a pro úlevu namožených svalů.
  3. Pampeliška lékařská (kořen): čistí a detoxikuje tělo, podporuje látkovou výměnu, pomáhá diabetikům, stimuluje funkci sleziny, slinivky a ledvin.
  4. Tymián obecný (nať): odbourává stres, předchází chronickým chorobám, léčí respirační obtíže a urychluje hojení, posiluje nervový systém.
  5. Máta peprná (listy): urychluje metabolismus a čistí krev, působí dezinfekčně a protizánětlivě, tlumí bolesti hlavy, pomáhá při kašli a rýmě.
  6. Rozmarýn lékařský (nať): pomáhá prokrvovat končetiny, odstraňuje křeče v žaludku, prodlužuje pocit sytosti, pomáhá s nespavostí.
  7. Medvědí česnek (listy): podporuje imunitní systém, působí jako prevence proti ateroskleróze, zánětům střev, zlepšuje paměť.
  8. Řepík lékařský (kvetoucí nať): má protizánětlivé a dezinfekční účinky, pomáhá při zánětech v ústní dutině a bolesti v krku, zevně při revmatismu a hexenšusu.
  9. Rakytník řešetlákový (plody):celkově posiluje imunitu, zpomaluje stárnutí organismu, pomáhá bojovat proti stresu anebo proti únavě.
  10. Echinacea (kvetoucí nať nebo kořen): zvyšuje přirozenou obranyschopnost organismu, pomáhá při zánětech kloubů, léčí žaludeční vředy, prostatické potíže, záněty močových cest, zevně ekzémy i lupénku.

Univerzální recept na domácí tinkturu z bylin

Ingredience

  • 1 díl čerstvé byliny, sušených bylin zhruba polovina (květ, nať, kořen, plod, listy, pupen, nebo kůra)
  • 5 dílů alkoholu 40 do 50 % (pro domácí přípravu je ideální čistá vodka, pálenky, konzumní líh)

Příprava

Byliny musejí být čisté, nakrájené na kousky keramickým nožem, ne kovovým, protože kov může snižovat koncentraci účinných látek v léčivé rostlině. Nakrájené byliny vložíme do vhodné sklenice, ideálně z tmavého skla se zabroušeným hrdlem, zalijeme alkoholem a uzavřeme. Dáme na tmavé a teplé místo a necháme 21 a více dnů macerovat. Ani mnohem delší doba není na škodu. Sklenici každý den důkladně protřepeme. Chráníme před sluncem. Pak obsah scedíme přes sítko, kávový filtr nebo můžeme vymačkat french pressem. Tinkturu přelijeme do tmavých lahviček, uzavřeme a skladujeme ve tmě a chladu.

Užívání a dávkování domácí tinktury

  • Obvyklé dávkování je jedna kapka na jeden kilogram hmotnosti a den rozdělené na tři dávky, konkrétně vážíme-li 60 kg, užíváme třikrát denně 20 kapek (přibližně ½ lžičky).
  • Užíváme třikrát tři týdny s týdenní pauzou, tzn. 3 týdny, pauza, 3 týdny, pauza, 3 týdny a konec.
  • Tinktura se užívá na lžičku a zapíjí vodou nebo čajem.
  • Další možností je nakapání tinktury do vody.
  • Pokud si bylinnou tinkturu nakapeme do horkého čaje, po asi 10 minutách se alkohol odpaří a zůstanou jen účinné látky.
  • Užívání je ideálně hodinu před jídlem.

Zdroje: bylinkář Martin Kolár, bylinkyprovsechny.cz, Bylinková zahrádka (Burkhard Bohne)


Přečtěte si také