Zahrada

6. února 2015 05:06

Markéta Zídková

Chia semínka jsou lepší než energy drinky. Nabijou vás energií

Chia je superpotravina, díky které mohli Aztékové běhat nekonečné kilometry.

Nenápadná semínka velice podobná máku, o kterých se dá říct, že je lidstvo znovuobjevilo, se postupně stávají velkým hitem i u nás. Mluví se o nich jen v superlativech jako o přírodním superfoodu, pokladu starých Aztéků nebo aztéckých běžců a jako o zázračném zdroji energie a zdraví.

Hned vedle kafe a soliJe něco, co vám ještě chybí ve vaší úžasně vybavené kuchyni? Možná jsou to právě chia semínka; u nás doma máme dózičku s nimi na pracovní desce hned vedle soli a mlýnků s kořením, protože po nich saháme prakticky denně. Že se bez nich obejdete? To jistě ano, ale je celá řada důvodů, proč by zrovna ve vaší kuchyni tahle semínka neměla chybět, možná byste je i vy mohli vyzkoušet. Koupit je můžete v prodejnách se zdravou výživou, v čajovnách a pod značkou, která je schválena jako Novel Food, v některých lékárnách.

Proč jsou chia semínka tak ceněná?

Jejich zásadní vlastností je, že na sebe dokážou vázat vodu – zkuste semínka namočit a téměř okamžitě si můžete všimnout, že se každé zrníčko obaluje slizkou gelovou vrstvou. I proto jsou tak oblíbena například vytrvalostními běžci, kteří právě s pomocí gelových nápojů umíchaných ze semínek úspěšně bojují s nebezpečím dehydratace a při sportovním výkonu doplňují potřebné živiny a energii. Chia jsou totiž navíc bohatým zdrojem životně důležitých bílkovin, vlákniny, omega 3 mastných kyselin, vitamínů a antioxidantů, takže užívat je mohou prakticky všichni včetně dětí, těhotných a kojících žen nebo diabetiků. Jsou ideální potravinou pro těžce fyzicky i duševně pracující, vegetariány, vegany nebo ty, kteří se rozhodnou shodit nějaké to kilo. Opatrně by se semínky měli zacházet jen ti, kteří užívají léky na ředění krve a osoby s nízkým krevním tlakem.

Kde se chia semínka vzala?

Chia jsou jedlá semínka byliny Salvia hispanica, česky šalvěje hispánské, která patří mezi hluchavkovité. Jejich zázračné účinky objevili už staří Aztékové, nejenom že je mleli na mouku a přidávali do řady pokrmů a nápojů, ale používali je také jako platidlo. I díky nim byli schopni překonávat velké vzdálenosti v náročném terénu. Po příchodu kolonizátorů však šalvěj zásadně ustoupila z Evropy dovezenému obilí a teprve před několika lety se ve společném vládním projektu na záchranu této plodiny spojili argentinští pěstitelé s vědci a díky tomu chia semínka prožívají svou celosvětovou renesanci.

Jak využít chia semínka v kuchyni?

Doporučená dávka je 15 gramů chia semínek denně, což jsou zhruba 4 kávové lžičky, a toto množství do sebe určitě nemusíte dostávat jenom ve sklenici s vodou. Semínka jsou prakticky bez chuti, takže je skutečně na vaší vynalézavosti, jakým způsobem je zařadíte do jídelníčku. Můžete je přimíchat do jogurtu, pudinku, müsli, ovocných i zeleninových nápojů, salátů i pomazánek – u nás doma se například společně se sezamovými semínky přisypávají do cizrnového hummusu. Nezapomínejte na ně ani při pečení – dají se přimíchat prakticky do všeho, do chleba, bábovky nebo muffinů. Některé hospodyňky používají chia semínka i na zahušťování polévek a omáček nebo dokonce gelem se semínky nahrazují vejce všude tam, kde je potřeba pojidlo.

Chia na vlastní zahradě?

Nejednoho vášnivého zahrádkáře možná právě teď napadlo, jestli by se semínka, potažmo šalvěj hispánská, nedala vypěstovat i v našich klimatických podmínkách. Semínka určená k pěstování (nikoliv ke konzumaci) jsou u nás na internetu skutečně k dostání. Až metrová šalvěj potřebuje hodně slunce a dobře propustnou půdu. Nesnáší ale mráz, takže ideální je semínka vysadit brzy na jaře do květináče jenom několik milimetrů pod zeminu a ven květinu přenést až v období, kdy nehrozí, že přijdou přízemní mrazíky. Pokud se rozhodnete šalvěj pěstovat, dopřejte jí pravidelnou mírnou zálivku a zaštipujte ji. Vypěstovat zdravá semínka bez plísní a bakterií ale zřejmě nebude úplně jednoduchá záležitost, podle odborníků opravdu hodně záleží na konkrétních podmínkách, k neúspěchu může přispět například deštivé počasí v době sklizně.

Pokud máte nějaké osvědčené recepty s chia semínky, nebo dokonce zkušenosti s jejich pěstováním, budeme rádi, když se s námi o ně podělíte.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:


Přečtěte si také