Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Jalovec pročistí tělo a pomůže zhubnout. Divoké koření užívali už ve starém Egyptě

Jalovec je jedno z mála aromatických koření, které je doma i u nás ve střední Evropě. Hlavní léčebnou náplní plodů jalovce, jalovčinek, je pomoc při onemocněních močového ústrojí, detoxikaci a hubnutí. A taky usnadňuje a zrychluje trávení, což si můžeme hned vyzkoušet: když se hodně najíme, pečlivě rozžvýkáme jednu jalovcovou kuličku – a během chvíle se nám uleví. Jalovec jako koření je typický především pro českou, rakouskou a bavorskou kuchyni. Jeho bohaté pryskyřičné aroma se výborně hodí ke zvěřině a k masu, kterému chceme dát nádech zvěřiny, patří do borovičky a ginu, neměl by chybět v kysaném zelí.
Vydáno: 28.11.2019
Jalovec: Divoké koření, jehož hlavní léčivou náplní je detox a hubnutí
Autor: istock.com Jalovec: Divoké koření, jehož hlavní léčivou náplní je detox a hubnutí
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Jalovec obecný (Juniperus communis) je stálezelený jehličnatý keř nebo strom. V přírodě roste jako podrost světlých lesů, na pastvinách a stráních. Na zahradách se pěstují okrasné druhy. Má ostré, tmavě zelené jehlice uspořádané po třech. Aromatické plody – jalovčinky – mají černomodrou barvu, připomínají borůvky a jsou dobře chráněny špičatými bodlinkami. Plody dozrávají až po dvou letech, takže třetím rokem jsou na stromě vedle zralých i nezralé bobulky, čím tmavší barva, tím je jalovčinka připravenější ke sběru. Když je špatný rok, nemusí jalovec plodit vůbec a to i několik let za sebou. Plody se sbírají na podzim. Suší se pomalu při teplotě do 30 °C, aby se uchovaly cenné esenciální oleje. 

Jalovec obecný (Juniperus communis) s plody - jalovčinkami
Autor: istock.com Jalovec obecný (Juniperus communis) s plody - jalovčinkami

Jalovec jako lék

Léčivá síla jalovce obecného je v aromatických plodech. Jalovčinky obsahují účinné látky jako silice, flavonoidy, třísloviny, organické kyseliny, vitamin C, vápník, draslík, pryskyřice a další. Jalovec má regenerační účinky na játra, pomáhá i při chronických zánět jater a cirhóze.

Látky obsažené v jalovci příznivě ovlivňují krevní cukr a lymfatický systém. Působí proti zadržování vody v těle a tím zmírňuje otoky. Má silné detoxikační, antibakteriální a dezinfekční účinky, jalovcové koupele jsou vhodné na dezinfekci močových cest.

Jalovec obecný zrychluje i zlepšuje látkovou výměnu, jeho vliv se využívá na hospodaření se žlučí a k regeneraci jater, což má očistný účinek na organismus a tak významně podporuje hubnutí. Když sníme občas víc jídla než je zdrávo, rozžvýkáme jednu jalovcovou kuličku (slupku můžete vyplivnout), během chvíle se zrychlí trávení. Působí také proti nadýmání a plynatosti, tlumí křeče a revmatické bolesti ve svalech a v kloubech.

Jalovec můžeme vhodně použít při dusivém kašli, pomáhá pročistit dýchací cesty a působí proti oparům. Dnes je jednou z hlavních léčebných náplní jalovce přírodní pomoc při onemocněních močového ústrojí, kdy se kombinuje s vřesem, břízou nebo lichořeřišnicí.

Léčivá síla jalovce obecného je v aromatických plodech
Autor: istock.com Léčivá síla jalovce obecného je v aromatických plodech

Na co dát pozor

S vnitřním užitím jalovce se musí opravdu opatrně, jalovčinky jsou mírně jedovaté, jejich předávkováním může dojit k otravě, která se projevuje především bolestí ledvin, častým močením a zbarvením moči dorůžova. Obezřetní musí být lidé s onemocněním ledvin, i když je jalovec silně močopudný, tak látky v něm obsažené nedělají ledvinám dobře. Rozhodně by jalovec neměly užívat těhotné ženy a malé děti.

Jalovec: při přípravě léčivých čajů apod. je nutné jalovčinky rozdrtit
Autor: istock.com Jalovec: při přípravě léčivých čajů apod. je nutné jalovčinky rozdrtit

5 domácích léčivých receptů s jalovcem

  1. Jalovcový čaj proti kašli: Čtvrt litrem vroucí vody zalijeme 2–3 rozdrcené jalovčinky, necháme 4–6 vyluhovat, scedíme a vypijeme. Stačí jeden šálek čaje za den.
  2. Jalovcová koupel: Přibližně 20 g kuliček jalovce rozdrtíme v hmoždíři, zalijeme studenou vodou, necháme nejméně 3 hodiny macerovat. Potom asi 10 minut, povaříme, scedíme a vlijeme do připravené koupele, ve které zůstaneme 15–20 minut. Koupel rozproudí lymfatický systém a detoxikuje organismus. Lázeň se také využívá na dezinfekci močových cest.
  3. Jalovcové víno pro rychlejší trávení: Asi deset kuliček jalovce rozdrtíme, zalijeme kvalitním červeným vínem, nechám tři týdny stát, potom scedíme přes husté sítko nebo kávový filtr. Víno, přibližně půl deci, užíváme pro zrychlení trávení půl hodiny před jídlem. Jalovcové víno je super na podlévání masa při pečení a na ochucení omáček a salátů.
  4. Jalovcová kúra na podporu hubnutí: Jalovčinky žvýkáme, minimálně jednu, maximálně šest kuliček denně. Slupku můžeme vyplivnout. Lepší je začít s jednou za den a postupně dávku zvyšovat a poznávat, jak na jalovec reagujeme. Přímé žvýkání jalovce se provádí pouze jedenkrát ročně po dobu maximálně tří týdnů, tak to doporučuje bylinkář Jiří Janča ve svém Herbáři.
  5. Domácí jalovcová tinktura: Jeden díl rozdrcených jalovčinek zalijeme devíti díly čistého čirého alkoholu (více než 45%) a necháme devět týdnů vyluhovat, potom přefiltrujeme. Užívá se po kapkách, zpravidla jedna kapka na 1 kg váhy maximálně po dobu tří týdnů. V kupovaných tinkturách jsou dost často zapracovány i pupeny jalovce, ve kterých jsou účinné látky koncentrované, proto se pupenové tinktury nasazují při chronickém zánětu a cirhóze jater.
Jalovec: intenzivní pryskyřičné aroma se výborně hodí ke zvěřině a k masu, kterému chceme dát nádech zvěřin
Autor: istock.com Jalovec: intenzivní pryskyřičné aroma se výborně hodí ke zvěřině a k masu, kterému chceme dát nádech zvěřin

Jalovec jako koření

Jalovec má slabě hořkou pikantní chuť, na jazyku zanechává jemně palčivý pocit. Sušené plody jalovce jsou běžně k dostání jako koření. Intenzivní pryskyřičné aroma se výborně hodí ke zvěřině a k masu, kterému chceme dát nádech zvěřiny, hlavně drůbeži nebo hovězímu. Při přípravě zvěřiny se jalovec nejčastěji používá společně s pepřem, bobkovým listem a novým kořením. Dobře ladí s červeným vínem, nejčastěji při nakládání a marinování mas před pečením. Jalovčinky se přidávají při uzení masa a do nakládané zeleniny.

Když vezmeme v úvahu výborné dezinfekční účinky jalovce, není od věci sušené kuličky do masových jídel přidávat častěji. Jalovec dodává specifickou chuť destilátům ginu a borovičce, oba nápoje podporují metabolismus a mají dezinfekční účinky pro trávicí ústrojí. Ve středoevropské kuchyni se jalovec často používá do kysaného zelí, které obsahuje velké množství vitaminu C a dalších prospěšných látek.

Ve středoevropské kuchyni se jalovec často používá do kysaného zelí,
Autor: istock.com Ve středoevropské kuchyni se jalovec často používá do kysaného zelí,

Jak se používal jalovec v minulosti

V minulosti byly jalovci přisuzovány magické účinky, například se se věřilo, že zničit jalovcový keř přináší neštěstí, naopak větvička jalovce nošená na těle ochraňuje proti všem nemocem. Ve starém Egyptě se používal v kuchyni, medicíně i k balzamování těl zesnulých. Ve starém Římě sloužil jako levná náhražka drahého pepře. Ve středověku se jalovcové silice, vznikající při pálení plodů i dřeva, využívaly jako obrana proti moru, choleře, tyfu, úplavici a jiným pohromám. Léčitelka Hildegarda z Bingenu jalovčinky používala při horečkách a jako močopudný prostředek. Kouřem z jalovce se dezinfikovaly pokoje s nemocnými za druhé světové války a lékaři doporučovali pacientům preventivně jalovčinky žvýkat. I dnes je žvýkání jalovčinek v kurzu, a to zejména v případě, kdy usilujeme o detoxikaci organismu.

Jalovec: plody dozrávají až po dvou letech, takže třetím rokem jsou na stromě vedle zralých i nezralé jalovčinky
Autor: pixabay.com Jalovec: plody dozrávají až po dvou letech, takže třetím rokem jsou na stromě vedle zralých i nezralé jalovčinky

Lenka Odstrčilová

Článek je zařazen v: jalovec , Jalovec obecný (Juniperus communis) , jalovec koření , jalovec lék , jalovčinky
Reklama