reklama

Jak zpracovat třešně? Vyzkoušejte třešňový sirup, džem nebo koláč

Lenka Valjentová
11. června 2020
Červen je hlavní sezona třešní. Žlutočervené, červené, tmavě rudé až téměř černé lesklé plody chutnají nejlíp, když je utrhneme ze stromu a hned sníme. To jsou nejšťavnatější a nejvoňavější, o tom není sporu. Třešně jsou dobré, ale taky velmi zdravé ovoce, a tak si je v sezoně můžeme s klidným svědomím dopřát, co hrdlo ráčí. A když je nesníme hned, můžeme z nich udělat třeba sladký sirup na domácí limonádu.
reklama

Třešně mají většinou kulatý tvar, uprostřed je pecka, obklopená bílou až narůžovělou měkkou dužinou, kterou ze zhruba 80 procent tvoří voda. Šťavnaté třešněobsahují kromě vody a sacharidů zejména vitaminy A, C, E a kyselinu listovou, z minerálů draslík, fosfor, jód, hořčík, vápník, zinek a železo.

Jak třešně prospívají zdraví

Třešně pomáhají strávením, vylučováním, detoxikací i hubnutím, snižují vstřebávání tuků, dokážou čistit játra, ledvinyi krev a v neposlední řadě jsou přírodním šetrným projímadlem. Jejich konzumace pomáhá při léčbě cukrovky i bolestech páteře. Třešně taképodporují růst kostí a zubů, zvyšují obranyschopnost těla proti infekčním onemocněním. Prokázané jsou jejich protizánětlivé účinky, pomáhají lidem trpícím dnou a revmatismem. V třešních je mnoho antioxidantů, které chrání srdce i buňky před nádorovým bujením.

Třešně v kuchyni

Třešně bohužel nemají příliš dlouhou trvanlivost a měly by se po sklizni co nejrychleji sníst nebo zpracovat. Opatrně utržené a se stopkou je můžeme skladovat asi 3 dny v chladu a ve tmě. Po utržení stopky se velmi rychle kazí.

Pro dlouhodobější uchování musíme třešně zavařit (sirupy, kompoty, džemy, pálenky, likéry) nebo zmrazit

Čerstvé třešně jsou výbornou náplní do moučníků, koláčů, bublanin, závinů nebo palačinek, jsou pěknou ozdobou zmrzlinových pohárů, nápojů a dezertů.

Jakzdravé a chutné třešně pěstovat, jaké odrůdy si vybrat, jak třešně česat i kdy a jak stříhat stromy, aby příští rok zase přinesly bohatou úrodu, se dozvíte zde.

Domácí třešňový sirup s levandulí

Ingredience

  • 750 g vypeckovaných třešní
  • 500 ml vody
  • 50 g květů levandule lékařské
  • 750 g třtinového cukru
  • ½ balíčku Sirupfixu Dr.Oetker
  • 2 chemicky neošetřené citrony

Příprava

Třešně vložíme do hrnce a zalijeme vodou. Přivedeme kvaru a asi 8 minut povaříme. Sejmeme, necháme zchladnout a pak rozmixujeme. Přidáme levandulové květy, cukr, Sirup-fix a na kolečka nakrájené citrony. Zakryjeme a dáme na noc nebo minimálně na 8 hodin do ledničky. Druhý den scedíme přes sítko. Sirup přivedeme kvaru a 5 minut povaříme. Odebereme případnou pěnu a horký sirup nalijeme do sterilních a nahřátých lahví – z tohoto množství budeme mít asi 2 l sirupu. Láhve uzavřeme pečlivě víčkem a asi na 20 minut je dáme naležato. Třešňový sirup je výborný do domácích limonád a čajů.

Třešňový džem s jahodami

Ingredience

  • 600 g vypeckovaných třešní
  • 400 g jahod
  • 1 balení JamFix 1:1 Labeta
  • kyselina citronová podle chuti
  • šťáva z půlky citronu
  • 800 g cukru

Příprava

Ovoce rozmělníme tyčovým mixérem nebo nakrájíme, přidáme citronovou šťávu a JamFix smíchaný s cukrem. Povaříme 5 minut a průběžně sbíráme pěnu. Nezapomeneme ochutnat, a dochutit kyselinou citronovou. Pro jistotu provedeme test – kapku džemu dáme na talířek a pokud nestéká, můžeme plnit do čistých a vypařených sklenic a otáčíme dnem vzhůru. Pokud je marmeláda moc tekutá, přidáme ještě trochu JamFixu, který musí být smíchaný s cukrem – předejdeme tak hrudkování.

Třešňový koláč

Ingredience

Na těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • nastrouhaná kůra z1 chemicky neošetřeného citronu
  • 130 g změklého másla
  • 3–4 lžíce mléka
  • mouka a tuk na plech

Na náplň a ozdobení

  • 300 ml mléka
  • 60 g dětské krupice
  • 50 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 4 vejce
  • 450 g vypeckovaných třešní
  • 1 balení Polevy světlé Dr.Oetker

Příprava

Vmíse prohněteme všechny ingredience na těsto a po částečném spojení vyklopíme na vál. Vypracujeme těsto, které na fólii či pomoučeném vále vyválíme na velikost plechu (30 x 40 cm). Plát pomocí válečku přeneseme na vymazaný a vysypaný plech a vymačkáme asi 1 cm vysoký okraj. Na náplň zmléka, dětské krupičky a másla uvaříme kaši. Zakryjeme a za občasného zamíchání necháme zchladnout. Do vychladlé kaše vmícháme cukry a žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce ho vmícháme do kaše. Nakonec vmícháme třešně a krupicovou náplň stejnoměrně natřeme na těsto. Pečeme vtroubě předehřáté na 190 °C asi 40 minut. Po upečení necháme koláč vychladnout. Polevu světlou rozehřejeme podle návodu na obale, ustřihneme malý růžek a koláč ozdobíme. Uchováváme ho zakrytý.

Mohlo by vás taky zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama