reklama

Lahodná jahodová roláda se šlehačkou vás osvěží

zidkovm
10. června 2016
Je sezona jahod, takže byste si měli připravit něco dobrého. Kromě jahodových knedlíků to může být tahle lehká jahodová roláda. Do horkých dní je ideální!
reklama

Pokud už jste měli letos jahodový koláč, dort, koktejl, palačinky s jahodami i lívance, možná hledáte další dobrotu, kterou byste si z jahod vyrobili – ani tak nebudete příliš hřešit, jahody jsou totiž nejen lahodné, ale i velmi zdravé, jsou bohatým zdrojem vitamínu C, vitamínu A, B, E a organických kyselin.

Tou dobrotou z jahod pro tentokrát může být jahodová roláda, kterou jahody i nádherně dekorují. Možná se bojíte dělat zrovna roládu, protože nemáte dobré zkušenosti s jejím srolováním. Nebojte se, v článku najdete i detailní postup, jak to udělat, aby se vám nepolámala.

Ingredience

Těsto

  • 4 vejce
  • 4 lžíce teplé vody
  • 125 g práškového cukru
  • 75 g polohrubé mouky
  • 50 g kukuřičného škrobu
  • 1 prášek do pečiva

Náplň

  • 500 g jahod
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 75 g práškového cukru
  • 2 ztužovače šlehačky
  • 1 vanilkový cukr

Postup

  1. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky spolu s cukrem a horkou vodou ušlehejte. Mouku promíchejte se škrobem a práškem do pečiva a vše opatrně vmíchejte do ušlehaných žloutků s cukrem. Z bílků ušlehejte pevný sníh, který opatrně vmíchejte do těsta.
  2. Rozehřejte troubu na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem, vylejte na něj těsto a do vyhřáté trouby dejte péct. Pečeme 10–15 minut. Po upečení je třeba roládu srolovat. Jak na to?
  3. Jak srolovat roládu: Navlhčete si utěrku a na ni i s papírem přendejte horkou roládu. Chvilinku nechte pečicí papír navlhnout. Pak roládu s papírem i utěrkou srolujte. Nechte vychladnout. Pak rozrolujte a přitom odstraňujte papír.
  4. Mezitím si odstopkujte jahody, nakrájejte je na čtvrtky, pár kousků celých jahod si dejte stranou na ozdobu.
  5. Ušlehejte si šlehačku se ztužovačem, podle potřeby oslaďte.
  6. Vychladlou roládu natřete šlehačkou (vemte si 2/3), na ní dejte jahody a srolujte. Pak vršek rolády potřete zbyvající šlehačkou. Nakonec ozdobte plátky jahod podle obrázku.

Další recepty z jahod:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
Štítky: receptjahodyroláda
reklama