Zahrada

19. ledna 2016 05:51

Markéta Zídková

Mandloň je blízká příbuzná švestky a broskvoně. Její plody jsou nadupané zdravím

Mandle jsou super zdravá svačinka, po které nepřiberete.

Mandle jsou semena mandloně obecné, blízké příbuzné broskvoně a švestky. Už tradičně patří do české kuchyně, pro jejich pravidelnou konzumaci navíc hovoří řada vědeckých studií. Hrstka mandlí denně zaručeně prospěje našemu zdraví i linii. Víme ale, jaké mandle kupovat a jak je nejlépe konzumovat?

Zdravé zobání

Podle jedné z nich jsou mandle vhodné při boji s obezitou – pacienti, kteří je při dietě konzumovali, se mohli pochlubit výraznějšími a také trvalejšími úbytky na váze. Lékaři prokázali i to, že konzumace mandlí výrazně snižuje riziko srdečních onemocnění. Mandle obsahují slušnou dávku vitamínu E, který působí jako antioxidant, také dostatek vlákniny, zdravého tuku a bílkovin. Z minerálních látek najdeme v mandlích hlavně draslík, hořčík, vápník nebo železo. Jsou tedy dobré při chudokrevnosti, chrání klouby před artrózou, zlepšují kvalitu vlasů, nehtů, zubní skloviny a pleti, prospívají i paměti, soustředění a dobré náladě.

Slupka to jistí

Mandle nejsou zrovna nejlevnější záležitostí, dalo by se říct, že cena za ně odpovídá jejich obsahu. Aby vydržely co nejdéle čerstvé, bylo by ideální pořizovat je i se skořápkou, ale v této podobě jsou u nás k dostání jen výjimečně. Pokud ale budete mít tuto možnost, vybírejte mandle, které ve skořápce nechrastí. Z toho, co je u nás běžně v nabídce, nakupujte nejlépe mandle v hnědých slupičkách. V originálních obalech je skladujte v lednici, před upotřebením je na několik hodin namočte a slupku sloupejte. Je to k obsaženým živinám šetrnější než tradiční spařování nebo nákup mandlí loupaných či dokonce strouhaných nebo krájených.

Mandle v kuchyni

Mandle můžeme jíst samotné nebo se sušeným ovocem jako zdravou svačinku. Opražené na pánvi nebo v troubě jsou vynikající jako chuťovka k vínu. Přidávat je můžeme do dezertů, salátů, nebo dokonce do některých polévek. Kromě samotných mandlí jsou hlavně v prodejnách se zdravou výživou k dostání i další mandlové produkty. Možná, že už jste ochutnali mandlové mléko – je dobrou náhradou mléka kravského, je vhodné pro vegany a alergiky, pijí ho také ti, kteří si hlídají, aby jejich organismus nebyl překyselený. Hodí se všude tam, kde používáte mléko kravské, tedy při vaření, do kávy nebo do čaje. Kromě mléka je k sehnání i mandlová smetana, máslo a olej. Některé zdravé dobroty z mandlí si můžete bez problémů připravit sami, například mléko podle následujícího receptu.

Jak si doma vyrobit mandlové mléko

Budete potřebovat:

  • 100 g mandlí
  • vodu

Jak na to:

Mandle ve slupkách na několik hodin namočte, potom vodu slijte, slupičky odstraňte a mandle nechte okapat. Poté je pořádně rozmixujte, zalijte asi 600 ml vody a nechte 3 hodiny louhovat. Nakonec směs znovu promixujte na nejvyšší otáčky a všechno přeceďte přes husté sítko nebo plátýnko. Mléko přelijte do láhve s uzávěrem a uchovejte v ledničce. Snažte se spotřebovat co nejdříve, ideálně do 3 dnů.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Sdílejte článek
Štítky zdraví mléko mandle broskvoň slivoň švestka

Přečtěte si také