Zahrada

29. srpna 2019 05:30

Markéta Zídková

Naučte se nakládat nejlepší kozí rohy na světě

Přemýšlíte, jak zpracovat velké množství kozích rohů a jiných malých papriček? Zavařte je! Podívejte se na recept, díky kterému připravíte ty nejlepší nakládané kozí rohy!

Možná jste se také omylem na jaře přehmátlia namísto klasických, velkých, masitých a šťavnatých paprik nasadilitenounké, zato pálivé a nezaměnitelné “kozí rohy“, možná to byl úmysl… každopádně, řešíte-li dilema, jak naložit s velkou sklizní paprik, které se vám urodily na zahradě, zkuste je zavařit! Je to jednoduché, levné a hlavně výborné k masitým i zeleninovým jídlům, které připravujete po celý rok. Jestliže se vám podaří připravit si výtečné a nezaměnitelné zavařované papriky, nebudete chtít žádné jiné.

Jak kozí rohy připravit

Než budete zavařovat, je potřeba oddělit poškozené a shnilé kousky zeleniny. Poté papričky umyjte, pořádně je vymáchejte, aby se odstranilo případnébláto nanesené při silných deštích. Umyté papriky vložte do mísy a přelijte vroucí vodou. Zakryjte pokličkou a spařujte alespoň 15 minut.

Lák, který má říz

Připravte si lák. Zkuste sladkokyselouklasikuokořeněnoučerným pepřem:

  1. 1,5 l vody
  2. 0,5 l octu
  3. 250 g cukru
  4. 40 g soli
  5. 12 kuliček černého pepře
  6. 4 kuličky novéhokoření
  7. 1 lžíce hořčičného semínka
  8. 2 bobkové listy

Všechny ingredience povařte, nechte vychladnout a záleží na vás, zda přecedíte, či nikoliv a dáte do sklenic i pepř a hořčičné semínko, případně i bobkový list. Pokud vám lák bude připadat příliš ostrý, doplňte sklenice několika lžícemi nebo šufánkem čisté vody.

Jak zavařovat kozí rohy

Po spaření papriky přecedíme, uložíme do vymytých a usušených sklenic, zalijeme připraveným lákem a necháme 20 min vařit táhlým, klidným varem. Po vyjmutí z vody můžeme ještě sklenky převrátit vzhůru dnem, aby došlo k dvojité sterilaci.

Kozí rohy jsou výborné, jsou podobné nakládaným okurkům a další pikantní zelenině, kterou seženete v krámě, ale mají mnohem větší a výraznější chuť. Máte-li na zahradě papričky, vyzkoušejte rozhodně jejich zavařování! Nebudete litovat a jejich chuť ocení celá rodina!

Jak je využít v kuchyni

Kozí rohy skvěle doplní zeleninovou oblohu a budou se hodit k nakládaným jídlům. Báječné jsou s nakládaným hermelínem nebo jiným sýrem, ale můžete je přidat i k nakládanému tofu a samozřejmě utopencům.

Hedvika Kachlíková - Bydletespokojene.cz

Mohlo by vás zajímat:


Přečtěte si také