reklama

Nenechte si odkvést černý bez. Smažte, sušte nebo zkuste výborný sirup

zidkovm
5. června 2015
Bílé květy zaplavily krajinu. „Před lípou smekni, před bezem klekni,“ říká jedno staré české přísloví. Doslova před pár dny začala tato oblíbená léčivka kvést, ideální doba pro její sběr začíná koncem května a končí na přelomu června a července, tak neváhejte a vyrazte do přírody, která nabízí náruče voňavých nažloutlých květů. Jejich léčivou sílu si můžete nejenom ihned užít, ale hlavně uchovat na zimu, kdy ji budete potřebovat daleko více. P?
reklama

Naše babičky očerném bezu říkaly, že je to všelék. Řada znás jde vjejich stopách a skošíkem vyráží ke keřům, které rostou stranou od rušných silnic – na jaře pro květy, koncem léta pro už zcela zralé bobule. Květy černého bezu, jejichž doba právě nastává, obsahují především silici, třísloviny, glykosidy rutin a sambunigrin a sliz. Odvar znich jemočopudný, dokáže snížit horečku, nebo dokonce zmírnit dráždivý kašel.

Jak květy sbírat a sušit

Sbírat bychom měli květy, které ještě nejsou úplně rozvité, ale určitě bychom si měli počkat na hezké suché počasí. Květy otrhejte a rozprostřete stonky vzhůru do lísek nebo na síta, která jste předem vyložili čistým papírem. Takto nechte květy ležet přes noc, kdy pěkně zavadnou a navíc se znich většina hmyzu odstěhuje jinam. Před samotným sušením ze všech květů postupně odstříhejte všechny silnější stonky. Sušení by mělo být rychlé, ideální je teplota 35 až 40 ºC, při pomalejším sušení je velká pravděpodobnost, že květy zhnědnou. Nasušenou drogu přesypte do sklenic spevným uzávěrem a skladujte vtmavé místnosti.

Květy černého bezu jako lék

Čajík proti nachlazení

Znasušeného květu můžete připravit velice jednoduše čaj, který vám přinese úlevu především při silném nachlazení nebo při horečnatých onemocnění dýchacích cest. Jednu lžíci nasušené léčivky zalijte čtvrt litrem horké vody, zakryjte a nechte 10 až 15 minut louhovat. Scezený odvar oslaďte medem. Pokud se potřebujete opravdu pořádně vypotit, můžete ke květům černého bezu přimíchat i sušený lipový květ.

Mast a kloktadlo ze starého herbáře

MUDr. Hruška, který sbíral zkušenosti a rady jak u kolegů lékařů, tak u mastičkářů, přináší vpopulární a dodnes nepřekonané knize Jak se léčit rostlinami, hned dva zajímavé tipy na využití sušeného květu černého bezu. Prvním znich je kloktadlo na zanícený nosohltan nebo mandle, kdy 5 gramů sušené bylinky nasypete do studené vody, přivedete kvaru a ihned odstavíte. Kloktejte vychladlý a přecezený odvar.

Bezová mast

Na drobná hnisavá kožní onemocnění můžete vyzkoušet tuto mast: Svařte 10 gramů sušených květů se dvěma lžícemi vepřového sádla, směs přeceďte přes čisté plátýnko, nalijte do sklenice a samozřejmě nechte vychladnout.

Květy černého bezu v kuchyni

Kosmatice

Pokud patříte kvyznavačům vaření ze sezonních surovin, určitě byste během června měli vyzkoušet bezový květ vtěstíčku, takzvané kosmatice. Většina zvás recept určitě zná, my vám ale doporučujeme nahradit mléko vtěstíčku pivem, případně přidat strouhaný sýr. Zhladké mouky, vajec a piva si připravte hustší těstíčko, přidejte sůl a pepř, případně strouhaný sýr dle vlastního výběru. Oprané květy berte jednotlivě za stonek, namočte vtěstíčku a hned položte do rozpáleného oleje vpánvi. Během smažení první strany květu odstřihávejte stonky a pak dosmažte i druhou stranu. Kosmatice jsou výborné snovým brambůrkem, čerstvou pažitkou a rozpuštěným máslem.Milovníci sladkého mohou zkusit květy namáčet do těstíčka bez soli, pepře a sýru a po usmažení dochutit skořicovým cukrem

Sirup zbezových květů

Domácí sirup zkvětů je vynikající jako sladidlo do čaje, zvláště při nachlazení. Mezi lidmi koluje spousta receptů, liší se poměrem květů, vody a cukru nebo přítomností kyseliny citronové. Někdo sirup před nalitím do sklenic povaří, jiní radí jenom mírně zahřát, aby se cukr rozpustil. Tady je náš rodinný recept: Na 25 květů budete potřebovat 1,5 litru vody, 1 citron a 1 kg cukru. Květy ponořte do vody, přidejte kolečka oloupaného citronu bez jader a nechte 24 hodin stát. Potom tekutinu přeceďte přes plátýnko, přidejte cukr a chvíli povařte. Ještě horký sirup přelijte do vyvařených sklenic nebo lahviček, než vychladnou, postavte je dnem vzhůru.

Užijte si krásné dny pozdního jara a vyrazte na procházku spojenou se sběrem květů černého bezu. Pokud jste se nenechali zlákat žádným zvýše uvedených receptů, utrhněte si alespoň pár rozkvetlých větviček jen tak, do vázy. A nesmutněte, až bez odkvete, během září ukáže tahle rostlina znovu svojí velkou sílu, tentokrát vdrobných tmavých kuličkách, ze kterých se dá připravit výborný likér nebo marmeláda.

Jak černý bez vypadá

Bez černý (Sambucus nigra; L.) je keř, někdy spíše strom, který dorůstá maximální výšky až 10 metrů. O jeho léčivé síle ví lidstvo od pradávna, ve středověku mu dokonce některé národy připisovaly až magické schopnosti. Najdete ho téměř všude, i vměstských parcích, ale roste hlavně ve volné přírodě, třeba na kraji lesů, na rumištích, v křovinách nebo na stráních. Má podlouhlé vejčité listy na okrajích pilovaté, ale pro lidové léčitelství jsou významnější jeho žlutavé květy, které se na něm objevují od konce května až do konce července, a také černofialové plody, na které se můžeme začít těšit až od konce srpna.

(bras)

Mohlo by vás ještě zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
Štítky: černý bez
reklama