Zahrada

27. května 2020 14:00

Simona Sedláčková

Neobvyklé druhy listové zeleniny, které jste na talíři ještě neměli

Pod pojmem listová zelenina si většinou představujeme hlávkový salát nebo špenát, ale její nabídka je pestřejší, než si možná umíme představit. Pokud rádi objevujete kulinářský svět a poznáváte nové chutě, pak se možná necháte zlákat k pěstování rostlin, které jinde ve světě považují za běžné. Nebojte se, semínka snadno seženete i v našich končinách a na jejich výsev ještě není pozdě.

Komatsuna, zelená hořčice, hořčice čínská (Brassica rapa var. komatsuna)

Listová zelenina vhodná vraném stadiu do salátů, starší listy se upravují dušením. Pěstuje se především pro svou pikantní chuť, ale i pro vysoký obsah vápníku, draslíku, fosforu i betakarotenu. Vitaminu C obsahuje dokonce 10x více než citrony.

Komatsuna je zelenina se silnými, robustními listy, která nepřitahuje téměř žádné choroby ani škůdce. Výsev se provádí vobdobí krátkých dní, tedy na jaře a na podzim přímo na záhon. Vzimě se může pěstovat vtruhlíku

Mizuna (Brassica rapa ssp. Japonica)

Listová zelenina velmi jemné chuti, využívaná do salátů i dušená jako špenát. Sklízet se mohou celé rostliny nebo jen listy, které se opatrně odlamují. Konzumovat se mohou i mladá květenství. Je hodnotná především pro vysoký obsah vitaminu C, vápníku a draslíku a naopak velmi nízký obsah cukrů.

Mizuna se vysévá od jara do léta přímo na záhon, kde roste velmi rychle. Ke sklizni je připravena už za 40 dnů. Může se pěstovat i vtruhlíku.

Šrucha zelná (Portulaca oleracea)

Jednoletá bylina,pocházející zAsie, byla oblíbená už vdobách dávné antiky. Používá se do salátů, lehce připomíná svou kyselou chutí šťovík.

Přímý výsev se provádí od konce května do srpna. Šrucha zelná miluje slunce a teplo, jinak nemá žádné velké nároky. Dá se pěstovat i vtruhlíku za oknem. Roste velmi rychle, za 6 týdnů už můžete sklízet.

Křez úzkolistý (Diplotaxis tenuifolia)

Málo známá zelenina, která se pěstuje jako trvalka a způsobem použití se podobá rukole. Je vhodná do salátů nebo spařená jako příloha kmasu. Má pikantní chuť.

Semena se vysévají během března a dubna na slunečné a suché stanoviště, ale může se pěstovat i doma za oknem. Výhodou křezu je, že nechutná slimákům.

Které další, méněobvyklé druhy zeleniny stojí za to poznat?


Přečtěte si také