reklama

Levandule má léčivé účinky i skvělou chuť. Udělejte si sirup a upečte sušenky

Lenka Valjentová
29. června 2020
Levandule je jedna z nejkrásnějších a nejvoňavějších léčivých bylin. Výjimečná vůně a jedinečné odstíny modrých květů jsou ozdobou každé zahrady, balkonu či terasy. Levandule toho však umí daleko víc, než jen nádherně vonět a dobře vypadat. Tahle léčivá rostlina pomáhá léčit tělo i duši, uklidňuje, dodává energii, osvěžuje, dezinfikuje, odpuzuje hmyz a můžeme ji využít do ovocných salátů, přidat do nápojů, do pečiva, vyrobit sirup, olej nebo ocet.
reklama

Levandule lékařská (Lavandula angustifolia)obsahujemj. silice, kumariny, flavonoidy a kyselinu rozmarýnovou, která je známá pro své protizánětlivé, protivirové a antiseptické účinky. Má vysoký obsah tříslovin a terpenů, které působí antibakteriálně. Levandule má sedativní účinky, funguje jako uklidňující prostředek, pomáhá přinespavosti, nervozitě,splínuistresu– klasikou jelevandulový polštářek pro lepší spánek, kdy stačí malý polštář naplnit sušenou levandulí a dát do postele. Levandule pomáhá proti bolesti hlavy, poradí si i s migrénou i bolestivou menstruací.

Vlažný levandulový nálev zmírňuje svalové křeče a příznivě působí při dně a revmatických onemocněních,nechutenství a podrážděném žaludku, žaludečních kolikácha nadměrnéplynatosti, upravuje střevní činnost při nadýmání a průjmech, stimuluje slinivku břišní k vyšší produkci enzymů. Levandule působí mírně močopudně a upravuje střevní činnost, urychluje léčenízánětů průdušek,chřipky a angíny.

Potíráníbolavých místlevandulovým olejem pomáhá přirevmatismu a dně,po úrazech, při natržených svalech, bolestech a zánětech nervů,pro zlepšení prokrvení, urychluje hojení ran a zabraňuje tvorbě jizev, blahodárně působí na nejrůznější kožní problémy, jako přírodní dezinfekce urychluje hojení ran a vneposlední dokáže ulevit od svědivýchštípanců a kousanců od hmyzu a poslouží i jako repelent.

Levandulový čaj

Ingredience

  • 2 lžičky sušených nebo 3 lžičky čerstvých levandulových květů
  • 350 až 400 ml vroucí vody

Postup

Levanduli zalijeme vroucí vodou a necháme zhruba 7 minut vyluhovat. Pak scedíme.

Použití

Levandulový čaj popíjíme po doušcích během dne po jídle, když nás trápí plynatost a nadýmání (750 ml) nebo při žaludeční nevolnosti. Při velkém psychickém napětí můžeme vypít tři šálky až vlažného levandulového čaje za den. Hrnek teplého čaje s medem pomůže při chřipce a nachlazení, uleví dýchacím cestám.

Domácí levandulový olej

Ingredience

  • hrst čersvých květů nebo květenstvílevandule
  • 500 ml oleje (slunečnicový, mandlový, olivový)

Postup

Květy dáme do misky nebosklenice, zalijeme mírně zahřátým olejem a při pokojové teplotě necháme několik dní, max. týden vyluhovat.Pak olej scedíme přes plátno nebo kávový filtr. Kdo chce olej sintenzivnější vůní, dá do přefiltrovaného olejenové květy levandule a postup zopakuje. Olej uskladníme na tmavém místě.

Použití

Potírání spánků zmírňuje nespavost, eliminuje deprese, pocity napětí a únavy,snižuje stres, pomáhá při bolestech hlavy. Je skvělý na spáleniny a drobné oděrky, zabraňujetvoření jizev. Je také velmi účinný jako repelent i při léčbě po bodnutí hmyzem. Pomáhá také při ucpaném nosu, stačí se ho nadechnout a uvolní dutiny.

Levandulový ocet

Ingredience

Postup

Levandulové květy smícháme s octem a dobře uzavřeme. Necháme nejméně dva týdny na světlém místě macerovat. Každý den minimálně jednou protřepeme. Pak scedíme přes husté sítko nebo kávový filtr.

Použití

Levandulový ocet je starý léčebný prostředek na ošetřování problematické pleti s akné a proti lupům. Je skvělý po bodnutí hmyzem. Levandulový ocet se používá na dochucení zeleninových i ovocných salátů a do marinád.

Levandulový sirup

Ingredience

  • 2 plné hrsti čerstvých levandulových květů
  • 500 ml vody
  • 1 chemicky neošetřený citron
  • 1 Cukr na sirup Dr.Oetker
  • 1 zarovnaná lžička kyseliny citronové

Příprava

Květy levandule namočíme do vlažné převařené vody. Přidáme citron nakrájený na plátky akyselinu citronovou. Potom přidáme cukr na sirup adáme na noc do ledničky. Druhý den směs přecedíme přes sítko nebo gázu. Sirup přivedeme k varu a5minut povaříme. Sebereme případnou pěnu ahorký sirup nalijeme do sterilních azahřátých lahví – máme zhruba 700 ml sirupu. Lahve důkladně uzavřeme víčky aasi na 20 minut položíme vodorovně.

Použití

Levandulový sirup je dobrým základem domácích limonád, příjemně osladí teplý čaj, když nás zastihne bolest hlavy nebo máme stres či nás trápí nespavost.

Levandule v kuchyni

Květy levandule jsou krásné a voňavé, můžeme je využít do ovocných a zeleninových salátů, přidat do nápojů, zmrzlin, dezertů nebo moučníků a cukroví. Při vaření a pečení využijeme květy i listy. Stejně jako umáty, rozmarýnu nebo tymiánu to nesmíme přehnat s množstvím. Stačí špetka a pokrm hned získá výraznou vůni a chuť. Levandule ladí i skuřecím, hovězím i rybím masem, houbami, tvrdými sýry a hlavně sladkými dezerty. Výborná je do marinád, dresinků nebo do bylinkového másla. Báječným pomocníkem v kuchyni jsou domácí levandulový cukr.

Domácí levandulový cukr

Ingredience

  • 250 g cukru
  • 3 lžičky čerstvě utržených levandulových květů (nebo 1 lžičku sušených)
  • 2 celé snítky levandule

Postup

Cukr promícháme s květy, dáme do sklenice, přidáme celé snítky levandule, uzavřeme a necháme na tmavém a suchém místě zhruba 10 dnů. Občas protřepeme. Nebo můžeme cukr a květy rozmixovat, pak se dá cukr použít už po několika dnech. Dobře uzavřený a uskladněný vydrží asi rok.

Použití

Hodí se do těsta na nejrůznější moučníky, bábovky, cukroví, vynikající je i do ovocných salátů, zmrzlin, limonád a do čaje.

Levandulové sušenky

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 60 g cukru (20 g můžeme nahradit domácím levandulovým cukrem)
  • špetka soli
  • 120 změklého másla
  • 1 vejce
  • 2 lžičky sušených nebo 3 čerstvých levandulových květů

Postup

V míse promícháme mouku, cukr a špetku soli. Pak přidáme máslo, vejce a levandulové květy, vypracujeme hladké těst, které necháme asi 30 minut v chladu. Pak horozválíme na plát silný asi 3 mm a vykrajujeme sušenky. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem, v troubě předehřáté na 180 °C pečeme zhruba 12 minut.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama