Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Připravte si léčivý jeřabinový likér. Je to hračka

Bude vám stačit kilo jeřabin a silný alkohol. Jeřabinový likér doporučují báby kořenářky a jeho příprava je opravdu jednoduchá. Jeřabiny sbírejte raději později, ideálně po prvních mrazících a udělejte si chutný likér, který se k podzimu skvěle hodí!
Vydáno: 10.10.2018
Anebo vyrobit domácí likér
Autor: Thinkstock Anebo vyrobit domácí likér
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Také milujete podzim a rádi se kocháte pohledem na stromy obtěžkané zrajícími jeřabinami? Věřte, že je škoda zůstat jen u kochání, zkuste si jeřabiny natrhat a připravit z nich vlastní domácí likér.

Kromě klasického kompotu můžete zkusit upéct marmeládu nebo si vyrobit mošt
Autor: Thinkstock Kromě klasického kompotu můžete zkusit upéct marmeládu nebo si vyrobit mošt

Jako všechny likéry je i ten jeřabinový lahodný a navíc zdravý. Bylinkáři jeho užívání doporučují například při trávicích potížích a problémech s tlakem.

Budete potřebovat

  1. kilogram jeřabin
  2. litr vodky nebo rumu
  3. velkou čistou zavařovačku

Postup

Se sběrem bobulek ze stromů raději počkejte, až budou opravdu zralé a nejlépe ještě přešlé prvními mrazíky. Bobulky otrhejte ze stopek, důkladně properte a nechte oschnout. Na kilogram jeřabin si připravte litr vodky nebo rumu a velkou čistou zavařovačku. Bobulky do ní nasypte, zalijte alkoholem, případně můžete ještě dochutit třeba pomerančovou nebo citronovou kůrou, hřebíčkem, celou skořicí či vanilkou. Nádobu dobře uzavřete, postavte k oknu tak, aby se k ní dostaly sluneční paprsky, a potom buďte trpěliví a dejte tomu čas. Jeřabiny nechte macerovat nejlépe dva měsíce, během té doby sklenicí občas opatrně promíchejte. Nakonec svařte v půl litru vody půl kilogramu krystalového cukru a nechte zchladnout. Jeřabinový výluh přeceďte přes plátýnko nebo filtrační papír, důkladně promíchejte s rozpuštěným cukrem a nechte ještě pár dní uležet. Potom už hotový likér rozlijte do lahví a můžete se dát do ochutnávání.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Jeřábů je asi 80 druhů a plody všech jsou jedlé

S jeřabinami můžete hubnout, hodí se i pro diabetiky. Zkuste džem či mošt

Zákeřní dvojníci borůvek a lesních jahod

Nebezpeční dvojníci borůvek a lesních jahod: Na které plody si děti musí dát pozor?

Článek je zařazen v: jeřabiny , jeřáb , jeřabina , likér
Speciály:
Reklama