reklama

Svatojánský likér z mladých zelených ořechů podporuje trávení a dobrou náladu

Lenka Valjentová
24. června 2020
Nezralé zelené vlašské ořechy po staletí patřily k nejoblíbenějším magickým plodům. Podle lidových tradic se měly trhat na sv. Jana (24. června), jen tak v sobě měly tu správnou sílu a moc. Připravoval se zejména svatojánský likér, kterému se říkalo různě, nejvíc ořechovka a ořechovice. Kromě toho, že skvěle chutnal, měl také léčivé účinky, především podporoval trávení a přispíval k dobré náladě.
reklama

Čas na trháni nezralých zelených vlašských ořechů je poměrně krátký, tradičně by se měly sbírat na sv. Jana (24. června) plus mínus několik dnů podle počasí. Zelený ořech by měl vážit okolo 30 g, nesmí v něm být zformovaná skořápka, což zjistíme velmi snadno, když do něj zapíchneme jehlu nebo špendlík. Pokud jde snadno propíchnout, je to v pořádku, pokud už narazíme na něco tvrdého, tak jste přišli pozdě a musíme si rok počkat. Hmota uvnitř musí býtměkká až mazlavá. Trháme pouze čisté, zelené ořechy bez jakýchkoliv vad a poškození, nikdy nesbíráme plody spadané na zem.

Na zelené ořechy v rukavicích

Nezralé vlašské ořechy sbíráme nejlépe v gumových rukavicích, protože barvivo, kterése vyskytuje v listech a zelených slupkách plodů, na vzduchuoxiduje a barví kůži hnědě. Jde hodně špatně smýt, takže bez rukavic pak budeme mít docela dlouho prsty špinavé. Rukavice používáme pak i při mytí a zpracovávání ořechů.

Nezralé vlašské ořechy jako lék

Mladé zelené vlašské ořechy obsahují velké množství vitaminu C, méně A, E a skupiny B. Kromě toho jsou bohaté na polynenasycené mastné kyseliny, jod, vápník, železo, draslík, hořčík a fosfor, organické kyseliny, bílkoviny, taniny, flavonoidy, esenciální oleje a alkaloid yuglandin, který jeceněným přírodním antibiotikem.Nezralé vlašské ořechy mají fungicidní, antibiotické, protizánětlivé a antibakteriální účinky, posilují imunitu,podporují vylučování těžkých kovů z těla, fungují proti únavě, stresu a depresi a pomáhají dobrému trávení.

Svatojánská ořechovka na dobré trávení

Ingredience

Postup

Důkladně omyté zelené vlašské ořechy rozpůlíme a zalijeme je alkoholem. Přidáme oloupanou kůru z citronů, celou skořici, hřebíček, nové koření a zázvor nebo puškvorec. Zavařovací sklenici se směsí přikryjeme a postavíme na slunečné místo na nejméně čtyři týdny. Každý den protřepeme. Po této době svaříme cukr s 250 ml vody, vzniklý sirup ještě za tepla smícháme sořechovou směsí, scedíme přes jemné síto nebo plátno a rozlijeme do lahví.

Použití

Svatojánská ořechovka podporuje hlavně trávení a chuť k jídlu, a proto se velice často doporučuje vypít štamprličku po jídle jako digestiv.

Náštip: ořechy do medu

Scezené ořechy ještě pokrájíme, smícháme smedem podle chuti asníme. Hodí se třeba dojablečného závinu, bábovky, nákypů i jako ozdoba dezertů a nápojů.

Dědečkův ořechový likér proti blbé náladě

Ingredience

Postup

Zelené ořechy rozpůlíme a namočíme na dva dny do studené vody. Potom vodu slijeme, ořechy dáme do poloviny slivovice a necháme 6 až 8 týdnů macerovat. Pak smícháme zbylou slivovici s 500 ml vody, skořicí, badyánem, muškátovým oříškem, jalovcem a citronovou kůrou, přivedeme k varu, sejmeme a necháme vychladnout. Nalijeme na macerát, promícháme necháme ještě zhruba týden rozležet. Pak scedíme a nalijeme do menších lahví, uzavřeme a skladujeme v chladu. Pak už můžeme ochutnávat, ale nejlepší je nechat likér až do Vánoc.

Použití

Ořechový likér užívaný po lžičkách je dobrý na trávení, ale zejména pomáhá proti špatné náladě, splínua melancholii.

Tinktura z nezralých ořechů proti bolestem kloubů

Ingredience

  • asi 30 zelených vlašských ořechů
  • 500 ml min. 44% alkoholu

Postup

Nezralé zelené ořechy rozčtvrtíme nebo nakrájíme na kolečka a nasypeme do láhve se širokým hrdlem. Zalijemealkoholem tak, aby byl nad ořechy na dva prsty. Dobře uzavřenou láhev postavíme na tři týdny na tmavší a chladnější místo, nejméně jednou denně protřepeme. Pak scedíme.

Použití

Bolavé klouby potíráme tinkturou dvakrát denně, je vhodné kombinovat s obklady: gázu namočenou v tinktuře položíme na postižené místo, na ni položíme fólii a obalíme ručníkem, necháme působit několik hodin.

Ořechový kompot

Ingredience

Postup

Nezralé zelené ořechy hustě propícháme jehlicí a dáme do studené vody na asi deset dní. Vodu každý den měníme. Pak ořechy scedíme, necháme okapat a uvaříme v čisté vodě doměkka (až lehce sklouznou z nabodnuté jehlice). Scedíme a zalijeme připraveným horkým cukerným roztokem (svaříme 1 l vody s 800 g cukru), zakryjeme a necháme do druhého dne. Opět scedíme, tekutinu zachytíme do hrnce a povaříme do zhoustnutí. Okapané ořechy narovnáme do sklenic, zalijeme horkým cukerným nálevem, do každé sklenice přidáme hřebíček a skořici a uzavřeme. Sterilujeme 20 až 40 minut při teplotě 90 °C.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama