Zahrada

4. července 2016 05:17

Jana Brass

Udělejte si svěží domácí nanuky z černého čaje a pomerančů

Výborný ledový nanuk.

Pamatujete na to, když jste si jako malí kupovali výborné ledové nanuky? Je čas se vrátit zpátky do dětství a vytvořit ledovou lahodu celé své rodině.

Ledovou pochoutku můžete vytvořit kdykoliv, s blížícím se létem udělá radost nejen dětským jazýčkům. Nanuky z černého čaje a pomerančů jsou výborné letní osvěžení, které neobsahuje žádná barviva ani konzervační látky. Navíc hořké tóny černého čaje skvěle vyváží sladkou chuť pomerančového džusu a plodů.

Potřebujete (pro 8 porcí):

- jeden a půl šálku vody- dva čajové sáčky- půl šálku pomerančového džusu- jeden menší pomeranč nakrájený na tenká kolečka

Výhodou domácích nanuků je skutečnost, že si chuť ledového osvěžení můžete sami vybrat. Pokud vám nechutná černý čaj, můžete používat klidně nějaký ovocný nebo třeba zelený. To samé platí i o ovoci. Pokud nechcete používat pomerančové plátky, můžete na ozdobu použít například plátky kiwi, jahod, prostě jakékoliv ovoce vás napadne. Nakonec si můžete zvolit i džus, který použijete. Nemusí to být nutně pomerančový. Výborný je například jahodový, broskvový nebo třeba multivitamin. Vše záleží jen na vašich chuťových buňkách.

Postup:

Vezmeme si malý kastrůlek, do kterého nalijeme vodu a přivedeme k varu. Poté plamen vypneme a přidáme dva čajové sáčky a necháme vylouhovat zhruba pět minut. Po vylouhování vyjmeme čajové sáčky a přidáme pomerančový džus nebo pomerančovou šťávu. Počkáme, až směs zchladne na pokojovou teplotu, a poté necháme chladnout v lednici po dobu cca jedné hodiny.

Mezitím si připravíme formičky na nanuky (pořídíte je například v kuchyňských potřebách). Když máme směs dostatečně studenou a hustou, vytáhneme z lednice a nalijeme ji do formiček. Pokrájíme plátky pomerančů a vložíme do formiček ke kraji tak, aby byly pomeranče co nejvíce vidět. Nakonec (pokud nemáme k formičkám), vložíme tyčky nebo dřívka, aby bylo za co nanuk chytit, a necháme zmrazit v lednici do úplného zatuhnutí.

Když chcete nanuk vyndat z formiček, ponořte ji na 15 sekund do horké vody (tak, aby voda nepřetekla přes okraj formičky dovnitř, ale aby zmrzlina byla ponořená až po okraj.) Pak ji lehce vyklopíte.

Vychytávka pro případ nouze: Navnadili jsme vás, ale nemáte po ruce ingredience? Dejte do formiček jen ovocný džus nebo jogurt, zmrznou taky.

Nemáte formičky na nanuky? Dneska je koupíte na netu, často i v domácích potřebách. Jako rychlé řešení použijte papírový kelímek, který máte třeba na párty, a dejte ho se směsí na 30–45 minut zmrazit, pak do tuhnoucí směsi dejte dřívko a nechte zmrazit úplně. Papír pak sloupnete.

Přejeme dobrou chuť!

Zdroj: thekitchn.com

(AN)

Mohlo by vás zajímat:


Přečtěte si také