reklama

10 zlatých pravidel vlastnoručního výsevu a předpěstování paprik

Lenka Valjentová
7. února 2021
Jednou z prvních zelenin, které vyséváme, je paprika na předpěstování sadby. Aktuální otázka, co se týká pěstování paprik, tedy zní, kdy začít s výsevem semínek. Odpověď je jednoduchá: semínka paprik vyséváme ještě v zimě, nejpozději však do první poloviny března, protože mají dlouhou vegetační dobu. Je úplně jedno, kterou odrůdu si letos zvolíme, všechny se vysévají a vysazují stejným způsobem.
reklama

Vlastnoručně předpěstovanou sadbu papriky roční (Capsicum annuum) do skleníku nebo fóliovníku vysaďte už vdubnu. Budete-li papriky pěstovat na záhoně, zasaďte je ažv poloviněkvětna po ledových mužích, kdy už nehrozí přízemní mrazíky, které by mladé rostlinky mohly poškodit. Optimálně vyvinutá sazenice by měla být pevná, nepřerostlá, sprvními nasazenými poupaty.

10 zlatých pravidel výsevu a předpěstování sazenic papriky

  1. Semena paprik vyséváme přibližně 10 týdnů před předpokládaným termínem výsadby na záhon nebo do skleníku.
  2. Zdravé osivo vyséváme do vlhkých výsevních substrátů, přibližně jedno semeno na cm2 do hloubky 0,5–1 cm.
  3. Pro výsev potřebujeme kvalitní výsevní substrát s nízkým obsahem živin a pH 6–8.
  4. Není-li výsevní zemina sterilní nebo semisterilní, aplikujeme při její přípravě Previcur podle návodu. Ještě vhodnější je pro papriku úprava substrátu aplikací přípravku Merpan (captan) vdávce 2,5 g/1 l vody na 10 l substrátu, dobře promícháme.
  5. Po výsevu truhlík nebo květináč můžeme zakrýt průhlednou fólií (až semena vzejdou, což je zhruba do 14 dnů, fólii odstraníme).
  6. Substrát po celou dobu udržujeme přiměřeně vlhký. Zaléváme pravidelně tak, aby výsevní zemina byla mezi jednotlivými zálivkami přibližně stejnou dobu vlhká i suchá (zajištění přístupu vzduchu ke kořenům je důležité, jinak odumírají kořenové špičky).
  7. Doporučené teploty pro předpěstování silných a pevných sazenic: při teplotě od výsevu do vzejití vnoci 22–24 °C, ve dne, když je zataženo 26–28°C a ve slunečných dnech 28–32 °C. Až semena vzejdou udržujeme v noci teplotu 16–18 °C, v podmračených dnech 22 až 24 °C a 26 až 28 °C ve dnech slunečných. Od vytvoření tříaž čtyř lístků bychom měli sazeničkám paprik zajistit noční teploty v rozmezí od 14 do 16 °C, když je den zamračený od 20 do 22 °C a od 22 do 24 °C, když svítí slunce. Otužování rostlin před výsadbou (přibližně jeden týden) vyžaduje teploty:noc8–12 °C, zamračený den 14–16 °C, slunečý den 18–20°C.
  8. Tyto optimální teploty ale není lehké vdomácích podmínkách zajistit. Je však třeba dbát na dostatek denního světla a zajistit optimální denní teplotu v průměru 23 °C a noční kolem 15 °C. Při zamračeném počasí denního tepla vždy ubíráme.
  9. Přepichujeme vnepřímé závislosti na délce dne do květináčů o průměru 6–8 cm, případně si předpěstujeme prostokořennou sadbu přepichováním rostlin do truhlíků s vrstvou substrátu 5–6 cm hlubokou.
  10. Sazenice papriky pro výsadbu má být pevná, kompaktní. Zhruba týden před výsadbou na záhon sazenice otužujeme. Vysazujeme-li sazenice kvetoucí nebo dokonce se zárodky plůdků, tak květy a plody nejprve odstraníme. Po výsadbě zaléváme vydatně, ale tak, aby zemina mezi jednotlivými intervaly dostatečně proschla. Tím zajistíme nezbytně nutný přístup vzduchu ke kořenům.

Nové odrůdy paprik

Základním kritériem při výběru nejvhodnější odrůdy papriky roční jsou podmínky, které pro pěstování téhle teplomilné zeleniny máme. Kdo nemá skleník či fóliovník a pěstuje papriky venku na záhoně, bude potřebovat odrůdy polní, nikoliv k rychlení, záleží i na klimatických podmínkách. Dalším krokem je zvolit si chuť plodů – sladké, mírně pálivé či ostré, dobré je správně si vybrat i sympatickou barvu, existují odrůdy zelené, žluté, oranžové, červené, fialové i černé.

Dopručujeme proto nakupovat semínka paprik ve specializovaných prodejnách, kde nám budou umět odborně poradit. Protože i když se nám bude třeba na obrázku některá odrůda líbit sebevíc, nemusí právě u nás na zahradě nebo balkoně prospívat. Každý rok se taky objeví nové odrůdy paprik, které se vyplatí vyzkoušet.

Světlezelená paprika Slovanus F1

Kromě smetanových kónických paprik jsou velmi rozšířené a populární i papriky zelené jehlancovité. Na našich zahrádkách se už delší dobu pěstuje hybridní paprika Slovana F1. Ale vývoj se nedá zastavit, a tak přichází její vylepšená verze Slovanus F1. Poskytuje po celou dobu vegetace velmi vysokou úrodu, mladé plody mají světlezelenou barvu, kterou v plné technické zralosti změní na smetanovou se zelenkavým nádechem. Plody jsou kratší, silnostěnné.

Univerzální paprika Slávus F1

Nová hybridní paprika Slávus F1 nahrazuje oblíbenou odrůdu Slávy F1. Je proti ni ranější a má větší a velikostně vyrovnanější plody. Při intenzivním způsobu pěstování dosahuje vysokých výnosů po celou dobu vegetace. Je určena především pro sklizeň ve světle zelené barvě, ale i při sklizni vplné botanické zralosti.

Smetanově žlutá paprika Amykus F1

Smetanově žluté papriky patří k nejchutnějším. Mají obecně příjemnou paprikovou chuť a vůni. Nový hybrid Amykus F1 má plodyhladké a silnostěnné. Hlavní předností je dobré olistění ve vrcholové části rostliny, které brání poškození plodů slunečním úpalem. Odrůda poskytuje stabilní úrodu tvarově vyrovnaných plodů i v méně příznivých letech.

O pěstování zeleniny, ovoce a květin ze semínekby vás ještě mohlo zajímat:

]

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama