reklama

Brusinky léčí močové cesty a posilují imunitu. Jak nejlépe zpracovat plody i listy?

Lenka Valjentová
30. srpna 2020
Brusinky, červené drobné plody a tmavozelené lesklé lístky brusnice brusinky jsou nejznámějšími a nejúčinnějšími přírodními pomocníky při léčení všech problémů močových cest, ale rovněž posilují imunitu či brání předčasnému stárnutí. Kyselé a nahořklé brusinky a listy je nejlepší užívat jako prevenci při opakovaných zánětech močových cest, inkontinenci nebo potížích s prostatou.
reklama

Brusnice brusinka (Vaccinium vitis-idaea), obecně brusinka, kyselinka, kalinka, brusinka, červená borůvka je nízký plazivý keřík dorůstající do výšky okolo 20 cm. Na zelených větvičkách rostou drobné vejčité listy. Brusinky kvetou od května do července bílými nebo růžovými květy. Kulaté plody jsou nejprve zelené, pak bílé a nakonec červené, velké zhruba 6 mm, dozrávají postupně od srpna až října. Odolná brusnice brusinka roste v kyselých, chudých půdách, na svazích jehličnatých lesů, na vřesovištích a rašeliništích.

9 rad a tipů, jak červené brusinky zpracovat

  1. Brusinky se nekonzumují čerstvé!
  2. Sbírají se od srpna do října sytě červeně zbarvené plody, které jsou na pohmat pevné.
  3. Po sběru brusinky dále nedozrávají. Je vhodné je zpracovat do dvou dnů, protože se brzy kazí.
  4. Plodyse suší, zmrazují nebo zavařují.
  5. Dokonale suché brusinky rozložíme na plechvyložený pečícím papírem nebo do sušičky tak, aby se navzájem nedotýkaly.Sušíme při teplotě 45 až 55 °C. Brusinky po usušení musí být měkké, ovšem nesmí pouštět šťávu.
  6. Sušené plody dáme dovzduchotěsné nádoby a skladujeme na suchém tmavém místě. Nesmí zvlhnout.
  7. Pro léčebné využití brusinky zavařujeme ve vlastní šťávě. Zdravé a zralé brusinky očistíme, napěchujeme do sklenic a sterilujeme přu teplotě 80 °C asi 30 minut.
  8. Zavařenina vydrží i několik let; nekazí se, neboť vplodech je přirozený konzervační prostředek kyselina benzoová.
  9. Na zmražení je rozložíme v jedné vrstvě do sáčku nebo vhodné nádoby a dáme do mrazáku, kde vydrží zhruba půl roku.

4 tipy na sběr, sušení a skladování brusinkových listů

  1. Listy se sbírají od konce léta do prvních mrazíků.
  2. Sušíme je ve stínu rozložené v jedné vrstvě na sušicích platech.
  3. Správně usušené listy jsou svěže tmavě zelené snevýraznou vůní a hořkou, svíravou chutí.
  4. Sušené plody skladujeme v dobře uzavřené nádobě na suchém místě při pokojové teplotě, nejlépe ve tmě.

Brusinky jsou účinný přírodní lék

Listy brusnice brusinky obsahují glykosidy, třísloviny, flavonidy, minerální soli a organické kyseliny. Kyselé, nahořklé plody obsahují cukr, kyseliny citronovou, jablečnou, šťavelovou a benzoovou, dále vitamin vitamíny A, B, C, flavonoidy, třísloviny, glykosidy, antokyany, pektin, a mnoho minerálních látek (železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík, selen, zinek, měď, sodík, mangan). Ojediněle se v lidové medicíně využívá i brusinkový květ při revmatických onemocněních.

Brusnice brusinka patří mezi nejvýraznější rostlinné antioxidanty, její účinky jsou srovnatelné s borůvkami, ostružinami nebo česnekem a cibulí. Pomáhá snižovat pravděpodobnost onemocnění srdce a oběhového systému, posiluje imunitu, potlačuje únavu a je osvědčenou prevenci předčasného stárnutí. Brusinky pomáhají při prevenci tvorby zubního kazu.

Především ale brusinka proslula svými močopudnými a dezinfekčními účinky při zánětech močových cest a močového měchýře, protože přispívá k vylučování kyseliny močové a močoviny. Brusinky je ideální užívat především jako prevenci při opakovaných zánětech močových cest, samovolném úniku moči nebo problémech s prostatou. Své uplatnění mají při střevních, ledvinových a žlučníkových problémech. Jako podpůrný prostředek je možné brusinku využít při léčbě cukrovky, přispívá ke snížení hladiny cukru i cholesterolu v krvi.

Užívání brusnice brusinky by se mělo omezit na dobu dvou měsíců, a to maximálně dvakrát ročně. Nesmí se užívat při těžkých poruchách jater a ledvin.

Brusinkový čaj pro zdravé močové cesty

Ingredience

  • 2–3 lžíce sušených nebo 4–5 lžic čerstvých brusinkových listů
  • 500ml vroucí vody

Postup

Brusinkové listy zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme asi 15minut vyluhovat. Scedíme.

Použití

Toto množství popíjíme po doušcích během dne jako třítýdenní kúru. Opakujeme dvakrát ročně.

Lék na močový měchýř a prostatu

Ingredience

  • 15 až 20 g najemno nakrájených čerstvých brusinkových listů
  • 500 ml vody
  • 15 ml jablečného octa.

Postup

Bylinu zalijeme studenou vodou a jablečným octem, zakryjeme a necháme 8 až 12 hodin při pokojové teplotě macerovat. Scedíme.

Použití

Nápoj vypijeme během dne, ideálně v pěti dávkách po zhruba 100 ml. Jako preventivní kúru užíváme jeden měsíc.

Brusinková šťáva na posílení imunity

Ingredience

  • 5 lžic rozdrcených brusinek
  • 1 lžíce cukru nebo medu

Postup

Rozmělněné brusinky smícháme s cukrem nebo medem. Zakryjeme a necháme 6 až 8 hodin v chladu. Pak propasírujeme přes sítko.

Použití

Brusinková šťáva je skvělá na posílení obranyschopnosti organismu v čase chřipek a nachlazení a k prevenci i léčení močových cest. Pijeme max. 100 ml šťávy denně s vodou, nejlépe ve dvou až třech dávkách.

5 pravidel, jak brusinky pěstovat

  1. Brusnice brusinka není na pěstování nijak náročná. Dobře prospívá jak na záhoně, tak v květináčích.
  2. Vysazovat se může celou sezonu, nejlepší je ale jaro a podzim.
  3. Rostlinka má ráda polostín, ale nepohrdne ani místem na slunci, kde se ale musíme starat o správnou vlhkost půdy.
  4. Při pěstování v nádobáchsi musíme dát pozor na přelití a hlídat, aby dlouhodobě nestála ve vodě. Při přelévaní odumře.
  5. Zeminu potřebuje brusnice brusinka kyselou, nejlépe rašelinový substrát.

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama