Dýně jsou podzimní ozdobou a skvělou pochoutkou. Udělejte si dýňový retro kompot à la ananas

Dýně jsou ozdobou podzimních zahrad a oblíbenou pochoutkou. Kompoty dříve patřily k oblíbeným domácím zavařeninám. Svého času byl fenoménem dýňový kompot à la ananas, na který si mnozí pamětníci jistě vzpomenou. Byla by škoda na něj úplně zapomenout, takže pro vás máme dva retro recepty.

Dýně na kompot

Dýně hokaido, známá i pod označením Uchiki Kuri, patří do rodiny tykve velkoplodé (Cucurbita maxima), i když se to podle velikosti a hmotností plodů nezdá. Váží totiž jen do 2 kg. Svou ořechově nasládlou chutí připomíná pečené kaštany. Oranžová je nejenom slupka plodu ale i celá dužina, která je pevná, ale křehká, chutná a nasládlá. Velkou výhodou této dýně je fakt, že ji nemusíme loupat. V podstatě je univerzální a můžete z ní připravit slané i sladké pokrmy, tedy i kompot.

PŘEČTĚTE SI TAKY: Dýně hokaido: Jak vypěstovat oranžový zázrak posilující imunitu a uvařit dýňovou polévku

Dříve byla u nás hodně oblíbená odrůda Goliáš (Cucurbita maxima Duchesne). Kulovité až oválné plody oranžové barvy s oranžovou jemnou, nasládlou dužinou silnou 3–5 cm dosahují hmotnosti 20 až 50 kg. Tato dýně je na zavařování nejvhodnější, byla speciálně k tomuto účelu vyšlechtěna. Obsahuje hodně vody, a tak se nehodí ke skladování. Je to oranžový obr, ze kterého se vyřezávají halloweenská strašidla. Poslouží i jako potrava pro zvířata.

Retro dýňový kompot à la ananas s aroma

Ingredience

  • 1 kg očištěné a na kostičky nakrájené dýně
  • 500 ml vody
  • 250 g cukru
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • 2 lžičky ananasového aroma

Příprava

Smícháme dýni s vodou a cukrem, přidáme aroma a kyselinu citronovou. Za stálého míchání přivedeme k varu a důkladně povaříme, dokud dýně nezačne sklovatět – to trvá asi 35 minut. Případnou pěnu odebereme a kompot plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme pečlivě víčkem, obrátíme dnem vzhůru na 10–20 minut.

Retro dýňový kompot à la ananas s džusem

Ingredience

  • 1–1,3 kg oloupané ana kostky nakrájené dýně
  • 400 g cukru
  • 1 l vody
  • 250 ml ananasového džusu

Příprava

Vodu svaříme s cukrem. Do cukerného roztoku vložíme dýni a 3 minuty povaříme. Potom dýni vyjmeme a narovnáme do sklenic. Do nálevu přidáme džus a nalijeme na dýni ve sklenicích. Sklenice zavíčkujeme. Dáme je do zavařovacího hrnce a zalijeme vodu zhruba do poloviny výšky sklenic. Kompot zavařujeme při teplotě 85 °C 15–20 minut.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hokaido, máslová, špagetová: Která dýně se hodí na polévku a z jaké vyřezat halloweenskou dekoraci?

Ozdobné dýně

Některé dýně se sice nehodí na talíř, zato ale vyniknou ve veselých podzimních a haloweenských aranžmá, která doslova rozsvítí pochmurné dny. „Oblíbené jsou hlavně nejrůzněji tvarované protáhlé a oválné drobné dýně s bradavičnatým povrchem, z barev převažuje oranžová a žlutá. Sice se dají jíst, jejich dužina ale nemá chuť a některé druhy svým podivným vzhledem k jídlu ani nelákají," uvádí pěstitel Jan Prášil a dodává: „K nejhezčím patří dýně zvaná Andělská křídla, oranžová buclatá Jack be little, zmenšenina klasické halloweenské dýně, dlouhokrké Crookneck neboli labutěnky, dále Trnová koruna se špičatými výrůstky, která svým tvarem připomíná mořskou hvězdici, nebo pruhovaná Sweet dumpling."

Zdroje: pěstitel Jan Prášil, ireceptar.cz


Přečtěte si také