Máslová dýně: Jak vypěstovat tykev muškátovou a upéct super slaný koláč

Z veliké rodiny dýní se u nás většinou pěstují tykev obecná (například špagetová) a tykev velkoplodá (například hokaido). Pomalu ale jistě se na výsluní prosazuje i jejich třetí sestra - tykev muškátová (Cucurbita moschata), označovaná taky jako máslová dýně. Je spojována hlavně s typem butternut, pro který je typický světlý hruškovitý plod. Jemná dužnina s minimem semen a s vysokým obsahem beta karotenu je oříškově sladká a příjemně aromatická. Poradíme,

Tykev muškátová (Cucurbita moschata) neboli máslová dýně obsahuje v dužnině podobně jako ostatní dýně zhruba 90 % vody, dále pak velké množství draslíku, selenu, sodíku, železa, zinku, vitaminy A, B, C, E, a K. Dýně máslová je bohatá na nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají riziko vzniku infarktu amrtvice. Bílkoviny a vláknina pozitivně ovlivňují zažívání, snižují hladinu krevních tuků, působí příznivě na činnost slinivky a ledvin. Dýně pomáhá při revmatismu, regeneruje buňky, podporuje činnost srdce, uklidňuje nervy a celkově posiluje organismus a zvyšuje přirozenou imunitu. Jedná se také onízkokalorickoua lehce stravitelnou potravinu, která nám pomáhá při hubnutí.

10 pravidel pěstování tykve muškátové

  1. Pěstování muškátové tykve se nijak zvlášť neliší od pěstování ostatních druhů dýní. Je ale hodně náročná na teplo (asi jako vodní melouny) a miluje vlhko. Vyžadují slunečné polohy chráněné před silnými větry.
  2. Dýni muškátové vyhovuje středně těžká půda s dostatečným množstvím vláhy a bohatá na živiny. Před výsevem semen nebo výsadbou předpěstovaných sazenic zapracujeme na záhon vyzrálý kompost nebo dobře rozležený chlévský hnůj.
  3. Tykev muškátová se vyznačuje mohutnými liánami srozložitými listy a silnými úponkami, proto jí musíme dopřát hodně prostoru. Nejznámější typ butternut je typický plodem hruškovitého tvaru se semeníkem pouze ve spodní rozšířené části. Dužnina butternutů je světle oranžová s oříškovou příchutí. Tvarová rozmanitost plodů je ale podstatně širší – některé odrůdy mají plody ploše kulovité nebo protáhlé, slupka může být až tmavě zelená, často ojíněná se silnou voskovou vrstvičkou.
  4. Kvůli možnému přenosu houbových nemocí nepěstujeme dýně poblíž jiných druhů dýni, ale i okurek, rajčat a brambor. Důsledně dodržujeme střídání plodin – na stejném místě ji pěstujeme až po třech letech.
  5. Dýňová semena můžeme vysévat po dvou přímo na záhon od 20. května do hloubky 3 až 5 cm a ve vzdálenosti asi 1,5 metru od sebe.
  6. Sazenice tykve muškátové se dají dobře předpěstovat doma za oknem. Semena vysetá do sadbovačů nebo rašelinových tablet rychle rostou, potřebují dostatek světla, vláhy a konstantní teplotu.
  7. Zdravé sazenice se vysazují na záhon vkoncem května. Do jamky přidáme kvalitní kompost, a každou sazenicimulčujeme, aby měla dostatek vlhkosti a tepla. Mladé rostliny je nutné chránit nejen před chladem, ale hlavně před slimáky. Proti plžům můžeme zkusitosvědčené tipy a rady bez chemie.
  8. Vdobě kvetení a počátku narůstání plodů jsou muškátové tykve velmi náročné na dostatek vody; musíme je pravidelně a vydatně zalévat ke kořenům. Kropení na listy podporuje šíření plísní.
  9. Během vegetace záhon odplevelujeme, dokud rostliny nevytvoří souvislý porost. Jakmile začnou rostliny dosahovat větších rozměrů, vyplatí se dát knim oporu.
  10. Plody muškátové tykve mají pevnou slupku, která je výborně chrání vdobě skladování. Patří knejlépe skladovatelným tykvím a vydrží do dubna příštího roku. Skladujeme je na suchém místě při teplotě kolem 10 °C.

Co asi děláme špatně, že nám dýně máslová chřadne

Světle šedivý až bílý povlak listů

Máslová dýne je napadena padlím -světle šedý až bílý povlak můžeme pozorovat nejdříve na listech apozději i na stoncích aplodech. Rostlina postupně zahyne. Všechny padlím napadené listy okamžitě odstraníme a spálíme, rozhodně je nedáváme na kompost! Na rostliny aplikujeme přesličkový postřik. Zhruba 200 g natě přesličky rolní zalijeme asi 2 l vroucí vody, zakryjeme a nenecháme nejméně 24 hodin vyluhovat. Pak při mírné teplotě asi 10 minut povaříme, necháme vychladnout a scedíme. Zředíme v poměru 1 díl odvaru : 4 díly vody , nalijeme do rozprašovače a aplikujeme na rostliny za slunečného dne dopoledne. Opakujeme po 10 – 14 dnech.

Máslová dýně v kuchyni

Oproti jiným druhům tykví obsahuje máslová dýně relativně málo semínek. Dá se vařit, péct a zapékat, smažit, zavařovat, grilovat, restovat, můžeme s ní dělat cokoli nás napadne. Díky své sladké chuti se hodí nejvíce na marmelády, džemy, kompoty, džusy a čatní, ale využijeme ji také jako přílohu k masu, nebo jako součást grilované zeleniny. Tykev muškátová je výbornou surovinou donádivek do drůbeže, hodí sedo slanýchkoláčů nebo jako zvláčňující příměs do těsta. Skvělá je ktěstovinám i v rizotu. Je výborná na dýňové pyré a džemy.Nejoblíbenější jsou dýňové polévky, co zkusit třeba recept Zdeňka Polreicha?

Doporučené odrůdy máslové dýně

Tykev muškátová Laura

Máslová dýně typu butternut s malým hruškovitým plodem světle zelené, později okrové barvy o hmotnosti 1 – 1,5 g.Obsahuje malé množství semen, malý semeník je jen v hlavě plodu. Včasné zralosti je dužnina krémově bílá až světle žlutá, vplné zralosti je jasně oranžová.Další předností této odrůdy je její ranost. Používá se ke konzervování, syrové mladé plody jsou vhodné na přímý konzum, je vynikající na polévky avhodná ikpřípravě salátů.

Tykev muškátová Liscia

Velmi raná odrůda typu butternut s hruškovitým podlouhlým plodem světle zelené, později béžové barvy. Velikost plodu je 15 × 30 – 50 cm. Včasné zralosti je dužnina krémově bílá až světle žlutá, vplné zralosti jasně oranžová s oříškovou chutí. Obsahuje malé množství semen.Skvěláke konzervování, syrové mladé plody jsou vhodné na přímý konzum ikpřípravě salátů.

Tykev muškátová Serpentine F1

Vitální plazivá tykev patřícíktypu butternut. Semeník je stejně jako u klasických krátkých butternutů pouze vkyjovitě rozšířené vrcholové části plodu. Dlouhý „krk“ plodu je tvořený pevnou oranžovou dužinou oříškové chuti. Plody jsou velmi vhodné na pečení, vaření a grilování.

Tykev muškátová Moscata di Provenza

Má velké, ploše kulovité ažebernaté plody ováze 8 – 10 kg. Slupka je tmavě zelená, plně vyzrálá je jasně oranžová, silně ojíněná. Dužina je žlutohnědá, chutná. Dobře vyzrálý plod je díky voskové vrstvičce dobře skladovatelný. Tradiční, původněfrancouzská odrůda, nikdy nezklame ani,chutí ani výnosem. Vynikající na polévku, pečení a pyré.


Přečtěte si také